Amarántliszt

Az amaránt növény magjából nyert liszt. Az amarántlisztet kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Közép-Amerika népei már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Ez a növény szemtanúja volt az Azték és Inka briodalmak felvirágzásának és hanyatlásának. A kontinens felfedezése előtt az őslakosoknak a kukorica és bab mellett a harmadik alapvető táplálékforrás az amaránt volt. Amerika felfedezését követően a keresztény Európából érkezők számára az amaránt barbár vallási rituálék eszközének számított, ezért még a termesztését is büntették. Az 1970-es években fedezték fel újra ezt a páratlanul magas beltartalmi értékű "gabonát". (Bár növénytanilag nem a gabonákhoz tartozik, de a hasonló felhasználási lehetőségek miatt gyakorta illetik ezzel a névvel.) A gabonákkal ellenben az amarántnak sokkal több fehérjét tartalmaz, és jelentős a magnézium, vas, és kálcium tartalma is. Kiváló mikroelem-forrás. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk; puffasztott állapotban pedig a reggeli joghurtba keverve fogyaszthatjuk.
Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Jellemzően a bio-élelmiszerboltok polcain, bio-minőségben találkozhatunk vele.
Száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban tárolhatjuk.
fehérjetartalom
13.56 g
zsírtartalom
5.922 g
szénhidráttartalom
65.25 g
víztartalom
11.29 g
Foszfor
557 mg
Magnézium
248 mg
Kalcium
159 mg
Vas
7.61 mg
B6 vitamin
0.591 g
Kolin
69.8 mg
C vitamin
4.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.457 mg
fehérje
13.56 g
Zsír
telített zsírsav
1.459 g
egyszeresen telített zsírsav
1.685 g
többszörösen telített zsírsav
2.778 g
ásványi anyagok
Kalcium
159 mg
Vas
7.61 mg
Magnézium
248 mg
Foszfor
557 mg
Nátrium
4 mg
Cink
2.87 mg
Réz
0.525 mg
Mangán
3.333 mg
Szelén
18.7 µg
szénhidrát
rost
6.7 g
cukor
1.69 g
víz
11.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.116 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.923 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.457 mg
Folát
82 µg
Kolin
69.8 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
28 µg
E vitamin
1.19 mg
C vitamin
4.2 mg
B6 vitamin
0.591 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!