r
Nosalty Logó

Verthajú krumplis kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Csiki Piroska
Verthajú krumplis kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 637 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2546 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1063.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 637 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4255.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    836 mg
  • Nátrium
    2750 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    478.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    439.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    461 micro
Összesen 2546 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 225 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt kivesszük a hűtőből legalább 2-3 órával korábban, annyi langyos vizet töltünk rá, hogy ellepje és hagyjuk, hogy dolgozzon. Minden hozzávalót bekészítünk a konyhába, hogy egyforma hőmérsékletű legyen.
  2. A krumplit megfőzzük, ha langyosra hűlt, áttörjük vagy reszeljük.
  3. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos vízbe, rászórunk 1/2 tk cukrot, 1 tk lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk (15-20 perc).
  4. A lisztet beleöntjük egy tálba, ha a kovász felpuhult, azt is hozzáadjuk és minden hozzávalót, a vizet kivéve. A maradék vízben feloldjuk a sót, ezt fokozatosan adagolva a tésztát megdagasztjuk, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet. A tésztának puhának kell lennie. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Ekkor áttesszük egy olajjal kikent tűzálló edénybe, újra kelesztjük, amíg ismét felnő.
  6. Előmelegített sütőben, maximumra állítva sütjük, amíg szépen megpirul, ekkor mérsékeljük a lángot, és készre sütjük. (Nálam ez 50 perc volt.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 9637
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Verthajú krumplis kenyér
Csiki Piroska 230 recept

Az én kovászom egyszerű, a megkelt tésztából lecsípek 10 dkg-ot, egy pohárba teszem, hagyom 2-3 órát szobahőmérsékleten, majd a hűtőbe teszem. Itt tartom a következő kenyérsütésig. Az első kovászomat egy élesztős sütemény készítéséből szereztem. Nem ártott meg az a kevés cukor, ami benne volt. Én teszek egy kevés élesztőt is, így készítette az Édesanyám hajdanában. Nagy teknőben dagasztotta a tésztát, egyszerre 6-7 kenyeret sütött, pár nap múlva is finom volt. Bárcsak jobban odafigyeltem volna az ő ténykedésére, de akkor a mi dolgunk a krumplihámozás volt, amit rettenetesen untunk. Este kovászolt, reggel dagasztott, délben bevetett (berakta a kiszaggatott tésztát a kemencébe). Ekkor jött a mi másik feladatunk: kikapartuk a maradék tésztát a teknőből, ebből készült a "madari". Ez sült meg a leghamarabb, ezt lehetett megenni, mert a kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megkezdeni (megszegni). Ha verthajú kenyeret szeretnénk, ahogy kivesszük a sütőből azonnal meg kell verni, mert később nehezebb lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...