Verthajú krumplis kenyér
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
138g kenyérliszt bl80496 kcal
-
3g sikér11 kcal
-
5g amarántliszt19 kcal
-
25g kovász46 kcal
-
43g burgonya25 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
2g só0 kcal
-
35 kcal
-
63g víz0 kcal
-
1g cukor2 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
550g kenyérliszt bl801986 kcal
-
12g sikér44 kcal
-
20g amarántliszt74 kcal
-
100g kovász182 kcal
-
170g burgonya98 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
7g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
250g víz0 kcal
-
3g cukor10 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
48.4g kenyérliszt bl80175 kcal
-
1.1g sikér4 kcal
-
1.8g amarántliszt7 kcal
-
8.8g kovász16 kcal
-
14.9g burgonya9 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
-
22g víz0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1063.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 688 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 109.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.1 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4255.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 836 mg
-
Nátrium 2750 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 478.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 439.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 309 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 461 micro
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 374.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
-
55 dkg kenyérliszt bl80
-
1 ek sikér
-
10 dkg kovász
-
17 dkg burgonya
-
1 dkg élesztő
-
1 tk só
-
2 ek napraforgó olaj
-
2.5 dl víz
-
0.5 teáskanál cukor
Elkészítés
- A kovászt kivesszük a hűtőből legalább 2-3 órával korábban, annyi langyos vizet töltünk rá, hogy ellepje és hagyjuk, hogy dolgozzon. Minden hozzávalót bekészítünk a konyhába, hogy egyforma hőmérsékletű legyen.
- A krumplit megfőzzük, ha langyosra hűlt, áttörjük vagy reszeljük.
- Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos vízbe, rászórunk 1/2 tk cukrot, 1 tk lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk (15-20 perc).
- A lisztet beleöntjük egy tálba, ha a kovász felpuhult, azt is hozzáadjuk és minden hozzávalót, a vizet kivéve. A maradék vízben feloldjuk a sót, ezt fokozatosan adagolva a tésztát megdagasztjuk, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet. A tésztának puhának kell lennie. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Ekkor áttesszük egy olajjal kikent tűzálló edénybe, újra kelesztjük, amíg ismét felnő.
- Előmelegített sütőben, maximumra állítva sütjük, amíg szépen megpirul, ekkor mérsékeljük a lángot, és készre sütjük. (Nálam ez 50 perc volt.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 9637
- Feltöltés dátuma: 2013. február 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az én kovászom egyszerű, a megkelt tésztából lecsípek 10 dkg-ot, egy pohárba teszem, hagyom 2-3 órát szobahőmérsékleten, majd a hűtőbe teszem. Itt tartom a következő kenyérsütésig. Az első kovászomat egy élesztős sütemény készítéséből szereztem. Nem ártott meg az a kevés cukor, ami benne volt. Én teszek egy kevés élesztőt is, így készítette az Édesanyám hajdanában. Nagy teknőben dagasztotta a tésztát, egyszerre 6-7 kenyeret sütött, pár nap múlva is finom volt. Bárcsak jobban odafigyeltem volna az ő ténykedésére, de akkor a mi dolgunk a krumplihámozás volt, amit rettenetesen untunk. Este kovászolt, reggel dagasztott, délben bevetett (berakta a kiszaggatott tésztát a kemencébe). Ekkor jött a mi másik feladatunk: kikapartuk a maradék tésztát a teknőből, ebből készült a "madari". Ez sült meg a leghamarabb, ezt lehetett megenni, mert a kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megkezdeni (megszegni). Ha verthajú kenyeret szeretnénk, ahogy kivesszük a sütőből azonnal meg kell verni, mert később nehezebb lesz.