Zsurek ahogy szépróza készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
szépróza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
Zsur készítése-rozskovász
-
125g víz0 kcal
-
8g rozskenyér22 kcal
-
7g rozsliszt23 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
A leves készítése
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
47 kcal
-
250g víz0 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
17g kolbász75 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g majoranna2 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
Összesen
309
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
Zsur készítése-rozskovász
-
750g víz0 kcal
-
50g rozskenyér130 kcal
-
40g rozsliszt140 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
1g só0 kcal
A leves készítése
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g majoranna11 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
Összesen
1862
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
Zsur készítése-rozskovász
-
22.5g víz0 kcal
-
1.5g rozskenyér4 kcal
-
1.2g rozsliszt4 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
A leves készítése
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
8 kcal
-
45g víz0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
4.8g sárgarépa2 kcal
-
4.8g zeller2 kcal
-
5.4g fehérrépa3 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
3g kolbász14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
6g tejföl12 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
Összesen
56
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 743.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 467 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 479.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 2007 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
309
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48 g
Zsír
-
Összesen 115.1 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4460.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 630 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 214 mg
-
Foszfor 742 mg
-
Nátrium 2805 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.9 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 2879.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1453 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 143 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 12044 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 576 micro
Összesen
1862
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 86.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 148 micro
-
β-karotin 361 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
56
kcal
Hozzávalók
Zsur készítése-rozskovász
A leves készítése
-
1 közepes db vöröshagyma
-
4 ek napraforgó olaj
-
15 dl víz
-
5 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 kis db zeller
-
2 közepes db fehérrépa
-
2 db zellerlevél
-
10 dkg kolbász (a legjobb, ha lengyel fehérkolbászt használunk, esetleg bajort - én ennek hiányában magyarral készítettem)
-
só ízlés szerint
-
4 kk majoranna
-
3 db babérlevél
-
2 teáskanál fekete bors
-
200 g tejföl
-
2 púpozott ek finomliszt
Elkészítés
Zsur készítése-rozskovász
- A hozzávalókat összekeverjük fakanállal egy üvegtálban, és négy napra meleg helyre tesszük erjedni.
A leves készítése
- Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk.
- Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a kolbászt, a felkarikázott zöldségeket és a fűszereket.
- Ha a répa megpuhult, hozzáöntünk a leveshez annyi zsurt, amennyivel elég savanyú lesz. Nem kell szűrni, csak a kenyérdarabot vegyük ki belőle. (Én készen vettet használtam, és fél litert használtam.)
- A tejfölt elkeverjük a liszttel.
- A levesből merünk a tejfölhöz, elkeverjük (hőkiegyenlítés), majd apránként, folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe.
- Felforraljuk, és kész is. Tálalás előtt távolítsuk el a szegfűborsot és a babérleveleket.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 13280
- Feltöltés dátuma: 2014. október 25.
Ajánló
Tálaljuk negyedekre vágott főtt tojással.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
szépróza
96 recept
Lengyelországban ettem először zsureket, és azóta mondhatni a szerelmese lettem. Itt, Angliában a lengyel boltban lehet kapni készen zsurt, de a leírt módszerrel otthon én is készítettem, és tökéletesen működött, bár valóban kicsit macerás. A recept nem autentikus (ahogy a neve is mutatja), mivel nem fehér kolbásszal készült, tejföllel is behabartam, illetve nincs benne szárított gomba - de ettől függetlenül nagyon finom.