Zsályás nyúlmáj töltött paprikával és rizzsel
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A májhoz
-
19g kacsazsír0 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
150g nyúlmáj179 kcal
-
0 kcal
A paprikához
-
575g tv-paprika94 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
5g kakukkfű5 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
25g alaplé2 kcal
A körethez
-
50g rizs179 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A májhoz
-
75g kacsazsír0 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
600g nyúlmáj714 kcal
-
0 kcal
A paprikához
-
2300g tv-paprika377 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
216g zsemle590 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
18g kakukkfű18 kcal
-
28g rozmaring37 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
400g csiperkegomba85 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
100g alaplé7 kcal
A körethez
-
200g rizs716 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A májhoz
-
1.5g kacsazsír0 kcal
-
4g póréhagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
12g nyúlmáj14 kcal
-
0 kcal
A paprikához
-
46g tv-paprika8 kcal
-
8g paradicsom1 kcal
-
1g lilahagyma0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4.3g zsemle12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
-
0.6g rozmaring1 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
0.9g petrezselyem0 kcal
-
2 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
2g alaplé0 kcal
A körethez
-
4g rizs14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
2g paradicsom0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj1 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 49 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 698 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2458.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 277 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 886 mg
-
Nátrium 966 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 877 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 5245 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 454 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 244 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1178 micro
-
Kolin: 500 mg
-
Retinol - A vitamin: 5012 micro
-
α-karotin 242 micro
-
β-karotin 2543 micro
-
β-crypt 54 micro
-
Likopin 3276 micro
-
Lut-zea 3085 micro
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 196.1 g
Zsír
-
Összesen 94.3 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 2790 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9833 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 528 mg
-
Kálcium 1109 mg
-
Vas 93 mg
-
Magnézium 650 mg
-
Foszfor 3543 mg
-
Nátrium 3863 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 418.1 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 3508 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 20981 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 101 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 1814 mg
-
D vitamin: 186 micro
-
K vitamin: 975 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 103 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4713 micro
-
Kolin: 2001 mg
-
Retinol - A vitamin: 20050 micro
-
α-karotin 967 micro
-
β-karotin 10173 micro
-
β-crypt 215 micro
-
Likopin 13105 micro
-
Lut-zea 12339 micro
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 401 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 204 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 262 micro
-
Lut-zea 247 micro
Hozzávalók
A májhoz
-
5 ek kacsazsír
-
1 közepes db póréhagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 kk só
-
8 db zsálya
-
600 g nyúlmáj
-
négyszínű bors ízlés szerint
A paprikához
-
23 db tv-paprika
-
4 db paradicsom
-
1 kis fej lilahagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 db zsemle
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
6 szál kakukkfű
-
4 szál rozmaring
-
4 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
400 g csiperkegomba
-
2 ek olívaolaj
-
1 dl alaplé
A körethez
-
20 dkg rizs
-
petrezselyem ízlés szerint
-
1 db paradicsom
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A májhoz
- A kacsazsíron a pórét felkarikázva, a fokhagymát áttörve, kevés sóval, fedő alatt kis lángon puhára pároljuk.
- Beletesszük a mosott és lecsepegtetett zsályaleveleket, kissé átpirítjuk, majd a friss, falatnyi darabokra vágott nyúlmájat, és átpirítjuk minden oldalát, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább, kb. 30-35 perc alatt készen van. Néhányszor keverjük meg, kóstolás, és ha finom akkor sózhatjuk csak meg. Meleg helyen tartjuk.
- A zöldpaprikát kicsumázzuk, belsejét kikaparjuk.
- A gombát tisztítjuk, kicsire felkockázzuk, a zsömlét beáztatjuk, a paradicsomot a héjától meghámozzuk, a magos levét kinyomjuk, felkockázzuk, lilahagymát felkockázzuk, fokhagyma áttörve, a petrezselymet finomra vágjuk.
- Egy tálba tesszük a kinyomkodott zsemléket, a kicsire vágott gombát, a felkockázott paradicsom húsát, az áttört fokhagymát, a sót és az őrölt borsot, a leveleire szedett és finomra vágott rozmaringot, a leveleire szedett citromos kakukkfüvet, az egész tojásokat, a felkockázott hagymát, és alaposan összekeverjük.
- A zöldpaprikákat ezzel a keverékkel töltjük meg, tepsibe szorosan egymás mellé téve, kevés olajjal meglocsolva, húsalaplével alálocsolva (nem kell sok) fólia alatt sütőben, kb. 45 perc alatt készre pároljuk, 170 fokon.
- A jénaiba tett olajra tesszük a mosott rizst, sózzuk, petrezselymet is teszünk bele, felkockázott paradicsom húsát, felöntjük dupla mennyiségű vízzel (esetleg borsozzuk), és ezt is a sütőben fedő alatt kb. 40 perc alatt készre pároljuk.
- Tálaljuk a nyúlmájat a töltött paprikával és a párolt rizzsel.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 401x30x8
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4000
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 05.
Ajánló
Ez a nyúlmájas ötlet, frissen született, emlékeim alapján, némi változtatással, és minden gondolatban felmerült ez is jó lesz hozzá és bele, az asztalra került, és úgy láttam neki az étel elkészítésének. Érdemes kipróbálni. Aki úgy gondolja, hogy mégis máshogy fűszerezné a májat, ha már kipróbálta,- természetesen megteheti, és a töltött paprikát is sokféle mód lehet variálni, ezek a fűszerezések, és alapanyagok, az akkor kialakult állapotnak feleltek meg. Bár: finom lett.:-)) Természetesen, mindenki saját maga, illetve családja szája íze szerint variálhat, hagyjon ki belőle valamit, vagy tegyen bele kevesebbet illetve többet.:-) Minden esetre, érdemes kipróbálni. :-D Könnyű nyári leves, esetleg gyümölcsleves, kínáljunk utána finom bort, ásványvizet, friss házi nyári (eper, bodza, mentás, citromos) szörpöt.:-)) Azért szoktam sok nyári zöldséges töltöttpaprikát készíteni, mert mi nagyon szeretjük, ennél fogva a töltelék is lehet hogy több, -végül is annyi a paprika, ameddig a töltelék tart.:-)) Ha marad is belőle, a töltött paprikából, nem baj, hiszen délután uzsonnára, és/vagy vacsorára el szokott fogyni! :-D
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nyúlmáj:-D - régi gyerekkori kedvencem volt, és most végre kaptam a boltban, vettem a bátorságot a régi emlékeim alapján, aztán meg a májat, :-) és ezt a finomságot találtam ki belőle, nagyon finom ízvilága volt.:-) Mellé készítettem a kétféle köretet, a rizst, mert nagyon szeretjük, és a töltött paprikát, mert nyáron szintén nagyon nagy kedvenc, minden hozzá és belevaló.:-)) A kertünkben a gombán kívül minden zöldségféle és zöldfűszer megtalálható. Nagyon finom, kellemes ízek, laktató, mégis könnyed ebéd volt.:-))