Zöldségleves négyféle gombóccal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
24 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
2 kcal
-
13g zeller5 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
107g sárgarépa39 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
A májgombóchoz
-
42g csirkemáj50 kcal
-
9g zsemle25 kcal
-
17g tej9 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
A burgonyagombóchoz
-
33g burgonya19 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g paprika1 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A daragaluskához
-
18g tojás23 kcal
-
10g búzadara36 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
18g zsemle49 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
428
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
80g zeller29 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
640g sárgarépa234 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A májgombóchoz
-
250g csirkemáj298 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
100g tej56 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g só0 kcal
A burgonyagombóchoz
-
200g burgonya116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A daragaluskához
-
110g tojás138 kcal
-
60g búzadara216 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
A zsemlegombóchoz
-
108g zsemle295 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2568
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
4.3g halványító zeller1 kcal
-
2.8g zeller1 kcal
-
6.4g karalábé1 kcal
-
22.7g sárgarépa8 kcal
-
9.6g fehérrépa6 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
A májgombóchoz
-
8.9g csirkemáj11 kcal
-
1.9g zsemle5 kcal
-
3.5g tej2 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
A burgonyagombóchoz
-
7.1g burgonya4 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
1.8g paprika0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A daragaluskához
-
3.9g tojás5 kcal
-
2.1g búzadara8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
3.8g zsemle10 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
90
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 294 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2105.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 385 mg
-
Nátrium 1382 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 306.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2302 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 288 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 381 micro
-
Kolin: 227 mg
-
Retinol - A vitamin: 1435 micro
-
α-karotin 3307 micro
-
β-karotin 8748 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 18 micro
-
Lut-zea 1409 micro
Összesen
428
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.6 g
Zsír
-
Összesen 68.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1763 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12631.8 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 305 mg
-
Kálcium 1173 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 478 mg
-
Foszfor 2310 mg
-
Nátrium 8292 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 364.8 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 1836.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13812 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 44 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 410 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 1731 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2284 micro
-
Kolin: 1361 mg
-
Retinol - A vitamin: 8612 micro
-
α-karotin 19841 micro
-
β-karotin 52486 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 106 micro
-
Lut-zea 8453 micro
Összesen
2568
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 447.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 294 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 489 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 305 micro
-
α-karotin 703 micro
-
β-karotin 1859 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 299 micro
Összesen
90
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
3 közepes szár halványító zeller
-
0.5 kis db zeller
-
1 kis db karalábé
-
8 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
2 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
-
1 késhegynyi kurkuma
-
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál gyömbér
-
2 csipet sáfrányos szeklice
-
2 csipet szerecsendió
-
1 csokor petrezselyem
A májgombóchoz
-
25 dkg csirkemáj
-
1 db zsemle
-
1 dl tej
-
1 db tojás
-
2 ek finomliszt
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 késhegynyi rozmaring
-
1 kk majoranna
-
1 csipet só
A burgonyagombóchoz
-
2 közepes db burgonya
-
1 db tojás
-
0.5 közepes db paprika
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 kk só
-
bors ízlés szerint
A daragaluskához
A zsemlegombóchoz
-
2 db zsemle
-
1 db tojás
-
2 csapott ek finomliszt
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát apró kockákra, a zellerszárat kisebb kockákba, a répákat félbe és karikára, a zellert és a karalábét kis kockákra vágjuk. Úgy alakítsuk a formákat, hogy kb. egy időben főjenek majd meg a zöldségek. Tisztítsuk meg a gombócba szánt burgonyát is, felezzük, ha nagynak tűnik, de ne vágjuk apróra!
- Egy nagy lábasban kevés olajat hevítünk, és megpároljuk rajta a hagymát.
- Aztán jöhet rá az összes zöldség és a fűszerek, amivel a tűzön kicsit átforgatjuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és kb. még egy liter legyen rajta.
- Ekkor dobjuk hozzá a krumplit. Főzés közben ellenőrizzük az ízeket, és fűszerezzük utána, ha szükséges. A zöldségeket is figyeljük, ne főjenek túl.
A májgombóchoz
- A májat mossuk meg, vágjuk ki az ereket belőle, és vágjuk kicsi kockákra, majd tegyük egy kisebb keverőtálba.
- Menjen mellé egy tejben áztatott és kicsavart zsemle, egy tojás, kicsi liszt, petrezselyem és a fűszerek, így kavarjuk be.
- 6-8 adagba csomagoljuk folpackba úgy, hogy kis gömböcök legyenek belőle.
- Ezek kerüljenek egy szűrőben forrásban lévő víz fölé, hogy megpárolódjanak a vízgőzben. Ha ügyesen, jól elkötjük a csomagolás végét, akkor a vízbe is bedobhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy úgy sokkal gyorsabban kész lesz.
- A májgombóc tésztáját kanállal forróvízbe vagy közvetlenül a levesbe is szaggathatjuk, de az előző megoldásnál jobban benne maradnak az ízek.
A burgonyagombóchoz
- A levesbe megfőzött burgonyát egy kicsi tálba kivesszük, és villával összetörjük.
- Fűszerezzük, mellédobjuk a tojást, az apró kockára vágott paprikát, petrezselymet, lisztezzük, és jól összekeverjük.
- Kézzel kis gömböket formázunk a tésztából, és főzésig lisztezett deszkára tesszük.
- A már szinte kész és lassú forrásban lévő levesbe tesszük a gombócokat. Várunk, ameddig feljönnek a felszínre, még 2 percig főzzük, és utána tálalhatunk is. Adjunk mellé egy kanál tejfölt minden tányérba!
A daragaluskához
- Ha ezt a levesbetétet választjuk, akkor kezdjük a galuska bekeverésével.
- Habosítsuk fel a tojásfehérjéket egy tálban, adjuk hozzá a sárgákat, 5-6 ek. búzadarát, sózzuk ízlés szerint, és szórjuk meg petrezselyemmel, keverjük el jól, és tegyük a hűtőbe pihenni.
- Érdemes nem a levesbe szaggatni őket! Vagy sós vízbe, vagy a levesből kivett kisebb adagra szaggassunk inkább. Fontos, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon őrülten, mert akkor szétszaggatja a darafelhőket.
- Főzés közben kanállal óvatosan forgassuk át a galuskákat, oldalanként egy-két perc elegendő nekik.
A zsemlegombóchoz
- A zsemlegombóc nem kifejezetten zöldségleveshez illő betét, de ezeket a pihe-puha gömböcöket ajánlom kipróbálásra! Ha valaki ízletesebben szeretné elkészíteni, pirítson egy-két szelet bacont, szárítsa le és aprítsa fel, majd adja a tésztához, isteni lesz!
- Ha ezt a formációt választjuk, akkor a leves főzés elején vágjuk kockára és pároljunk meg még egy kicsi hagymával többet, amit aztán kiveszünk a lábasból, mielőtt a zöldségeket beletesszük.
- Egy tálban áztassuk be az egyik zsemlét. A másikat vágjuk kockára és pirítsuk meg.
- A vizes zsemlét nyomkodjuk ki, adjuk hozzá a pirítottat, egy tojást, sót, borsot, a párolt hagymát és egy kis lisztet, így keverjük be.
- Külön főzzük a gombócokat, így nem lesz zavaros a levesünk tőle. Három-négy perc elég nekik, de egyszerre ne tegyünk túl sokat a vízbe.
- Tálalásnál tegyünk minden tányérba egy-két zsemlegombócot, és adjunk mellé egy kanál tejfölt. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 305
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 26862
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 26.
Ajánló
Mikor milyen kedved van, készítsd mindig máshogy, ne legyen unalmas a zöldséglevesed!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
588 recept
Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el hozzá. Válasszátok és főzzétek mindig az aktuális kedvenceteket!