r
Nosalty Logó

Zöldséges párnák

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
douney
Zöldséges párnák
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

1333
Kalória
35.7g
Fehérje
136.6g
Szénhidrátok
74.5g
Zsír
357.3g
Víz
330.9g
Koleszterin
16.5g
Rost
23.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Összesen 1333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Összesen 5334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A leveles tésztához

A töltelékhez

A párnák tetejére

Összesen 190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    35.7 g

Zsír

  • Összesen
    74.5 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    331 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2441.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    516 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    1070 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    357.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    764 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    299 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    634 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    1394 micro
  • β-crypt
    325 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 1333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    142.9 g

Zsír

  • Összesen
    298 g
  • Telített zsírsav
    170 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1324 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9766.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    2063 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    595 mg
  • Foszfor
    2559 mg
  • Nátrium
    4281 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    546.3 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

Víz

  • Összesen
    1429.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3055 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    1197 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    762 micro
  • Kolin:
    669 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2536 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    5576 micro
  • β-crypt
    1302 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2063 micro
Összesen 5334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    351.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 190 kcal

Elkészítés

A leveles tésztához

  1. A két ek lisztet a 25 dkg szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk, majd lefóliázzuk és betesszük a fagyasztóba.
  2. 1 dl kb testhőmérsékletű tejbe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, aztán félretesszük, amíg felfut.
  3. A tészta maradék száraz hozzávalóit összekeverjük (a kétféle lisztet, bazsalikomot, sót), hozzáadjuk a tojást, és az élesztős tejet. Összegyúrjuk. Egy kicsit keményebb kelt tésztát kell készítenünk, de ha nem elég a folyadék, akkor hozzáadjuk a maradék tejet, szép fokozatosan, figyelve az állagát. Ha összeállt, félretesszük nagyjából fél órára.
  4. Elkezdjük a töltelék összeállítását. A zöldségeket vékony csíkokra szeleteljük, már előre aszerint, hogy mekkora párnákat szeretnénk.
  5. Egy nagy forró serpenyőbe vagy wokba öntünk olajat, majd beletesszük a padlizsánt. Kicsit megpároljuk, utána rakjuk a lilahagymát. Ezt követik a paprikák és az olívabogyók. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és addig pároljuk, amíg össze nem esnek a zöldségek. Ha sok vizet eresztett, elforraljuk.
  6. Ha időközben eltelt a fél óra, érdemes félbeszakítani a töltelék-folyamatot, a kelt tésztát kinyújtani ujjnyi vastagságú téglalappá, és belecsomagloni a fagyasztóból kivett lisztes margarint. A tésztapakk mehet a hűtőbe 10 percre - nagyon fontos, hogy hideg legyen.
  7. Ha a töltelék kihűlt, betesszük a hűtőbe, még jó ideig ott fog állni.
  8. A tésztát kivesszük, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ügyelve, hogy a kelt tészta körül "ölelje" a vajat.
  9. A kelt tészta vertikálisan fekszik előttünk. A keskeny végét felhajtjuk, arra pedig rá a maradék hajtatlan részt. Ezt megint kinyújtjuk ujjnyi vastag téglalappá, majd hosszában megjelöljük a közepét, és mindkét végét addig hajtjuk, aztán a két hajtást is szembefordítjuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára. Aztán megint kinyújtjuk, megismételjük a hajtogatást, még 1 óra hűtő, és ismét hajtogatás.
  10. Hogy addig ne unatkozzunk, lereszeljük a sajtot és végiggondoljuk, hogy szeretnénk a párnáinkat.
  11. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk minél nagyobb téglalappá, de még tölthetű vastagságúnak kell lennie -> ne legyen túl vékony, mert kiszakad.
  12. Igény szerinti vágunk egy téglalapot, a párnák áhított méretének megfelelően. Ez az első kísérleti példány, teszteljük, mennyi tölteléket bír el. A többi téglalapot ennek tanulságaként vágjuk ki. Az egész téglalap szélén hagyunk kb 1-1,5 cm részt szabadon, a tészta egyik felére mehet a töltelék - ha fér, ide is pakolhatunk sajtot. Ezután a szabadon hagyott részt megkenjük a habosra kavart tojással, és összehajtjuk. Sütőpapíros, vékony réteg olajos serpenyőbe rakjuk.
  13. Ha az összes párna kész, a tetejüket keresztbe bevagdossuk, és megkenjük a maradék tojással.
  14. 200 °C-on előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, kivesszük, megszórjuk a tetejüket sajttal, és visszarakjuk további 10 percre.
  15. Ha kihűlt, tálaljuk. Sok sikert! (:

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Hónapok óta álmodozom arról, hogy leveles tésztát szeretnék gyúrni, továbbá itt lebeg még mindig a korábban említett vegasztroblog-zöldséges párna álom. Most ezt a két elképzelést összegyúrtam, és lám, egyénre szabva ez az én párnám! :D Nagy sikereket ért el, elsősorban húsimádók körében /meg is kérdezték, hogy raktam-e bele csirkét és NEM!/. Nagyon nagy türelem kell hozzá, és az időbeosztáson van még mit csiszolni - a tésztahajtás-hűtés közben simán lemegy egy film. De mindenképp megéri, nekem elsőre sikerült is.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Banános őzgerinc sütés nélkül

Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!