Zöldséges párnák
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
A leveles tésztához
-
8g finomliszt27 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
208 kcal
-
2g bazsalikom0 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
2g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
63g tej35 kcal
A töltelékhez
-
100g padlizsán24 kcal
-
80g pritaminpaprika17 kcal
-
31 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
3g olajbogyó3 kcal
-
1g oregánó2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A párnák tetejére
-
50g trappista sajt176 kcal
-
28g tojás35 kcal
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
A leveles tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
830 kcal
-
6g bazsalikom1 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
7g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g tej140 kcal
A töltelékhez
-
400g padlizsán95 kcal
-
320g pritaminpaprika68 kcal
-
124 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
12g olajbogyó14 kcal
-
3g oregánó8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A párnák tetejére
-
200g trappista sajt704 kcal
-
110g tojás138 kcal
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
A leveles tésztához
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
9g vaj64 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
30 kcal
-
0.2g bazsalikom0 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
2g tojás2 kcal
-
9g tej5 kcal
A töltelékhez
-
14.4g padlizsán3 kcal
-
11.5g pritaminpaprika2 kcal
-
4 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.2g lilahagyma1 kcal
-
0.4g olajbogyó1 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
A párnák tetejére
-
7.2g trappista sajt25 kcal
-
4g tojás5 kcal
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 35.7 g
Zsír
-
Összesen 74.5 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 331 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2441.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 516 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 640 mg
-
Nátrium 1070 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 357.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 764 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 299 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 167 mg
-
Retinol - A vitamin: 634 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 1394 micro
-
β-crypt 325 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 516 micro
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 142.9 g
Zsír
-
Összesen 298 g
-
Telített zsírsav 170 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1324 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9766.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 2063 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 595 mg
-
Foszfor 2559 mg
-
Nátrium 4281 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 546.3 g
-
Cukor 93 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 1429.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3055 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 1197 mg
-
D vitamin: 161 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 762 micro
-
Kolin: 669 mg
-
Retinol - A vitamin: 2536 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 5576 micro
-
β-crypt 1302 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2063 micro
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 351.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 201 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Hozzávalók
A leveles tésztához
-
25 dkg vaj
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
2 ek bazsalikom
-
2 dkg élesztő
-
5 dkg cukor
-
1 tk só
-
1 db tojás
-
2.5 dl tej
A töltelékhez
-
1 db padlizsán
-
2 db pritaminpaprika
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej lilahagyma
-
4 db olajbogyó
-
1 ek oregánó
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chili ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
A párnák tetejére
-
2 db tojás
Elkészítés
A leveles tésztához
- A két ek lisztet a 25 dkg szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk, majd lefóliázzuk és betesszük a fagyasztóba.
- 1 dl kb testhőmérsékletű tejbe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, aztán félretesszük, amíg felfut.
- A tészta maradék száraz hozzávalóit összekeverjük (a kétféle lisztet, bazsalikomot, sót), hozzáadjuk a tojást, és az élesztős tejet. Összegyúrjuk. Egy kicsit keményebb kelt tésztát kell készítenünk, de ha nem elég a folyadék, akkor hozzáadjuk a maradék tejet, szép fokozatosan, figyelve az állagát. Ha összeállt, félretesszük nagyjából fél órára.
- Elkezdjük a töltelék összeállítását. A zöldségeket vékony csíkokra szeleteljük, már előre aszerint, hogy mekkora párnákat szeretnénk.
- Egy nagy forró serpenyőbe vagy wokba öntünk olajat, majd beletesszük a padlizsánt. Kicsit megpároljuk, utána rakjuk a lilahagymát. Ezt követik a paprikák és az olívabogyók. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és addig pároljuk, amíg össze nem esnek a zöldségek. Ha sok vizet eresztett, elforraljuk.
- Ha időközben eltelt a fél óra, érdemes félbeszakítani a töltelék-folyamatot, a kelt tésztát kinyújtani ujjnyi vastagságú téglalappá, és belecsomagloni a fagyasztóból kivett lisztes margarint. A tésztapakk mehet a hűtőbe 10 percre - nagyon fontos, hogy hideg legyen.
- Ha a töltelék kihűlt, betesszük a hűtőbe, még jó ideig ott fog állni.
- A tésztát kivesszük, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ügyelve, hogy a kelt tészta körül "ölelje" a vajat.
- A kelt tészta vertikálisan fekszik előttünk. A keskeny végét felhajtjuk, arra pedig rá a maradék hajtatlan részt. Ezt megint kinyújtjuk ujjnyi vastag téglalappá, majd hosszában megjelöljük a közepét, és mindkét végét addig hajtjuk, aztán a két hajtást is szembefordítjuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára. Aztán megint kinyújtjuk, megismételjük a hajtogatást, még 1 óra hűtő, és ismét hajtogatás.
- Hogy addig ne unatkozzunk, lereszeljük a sajtot és végiggondoljuk, hogy szeretnénk a párnáinkat.
- Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk minél nagyobb téglalappá, de még tölthetű vastagságúnak kell lennie -> ne legyen túl vékony, mert kiszakad.
- Igény szerinti vágunk egy téglalapot, a párnák áhított méretének megfelelően. Ez az első kísérleti példány, teszteljük, mennyi tölteléket bír el. A többi téglalapot ennek tanulságaként vágjuk ki. Az egész téglalap szélén hagyunk kb 1-1,5 cm részt szabadon, a tészta egyik felére mehet a töltelék - ha fér, ide is pakolhatunk sajtot. Ezután a szabadon hagyott részt megkenjük a habosra kavart tojással, és összehajtjuk. Sütőpapíros, vékony réteg olajos serpenyőbe rakjuk.
- Ha az összes párna kész, a tetejüket keresztbe bevagdossuk, és megkenjük a maradék tojással.
- 200 °C-on előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, kivesszük, megszórjuk a tetejüket sajttal, és visszarakjuk további 10 percre.
- Ha kihűlt, tálaljuk. Sok sikert! (:
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3619
- Feltöltés dátuma: 2013. január 26.
Ajánló
Természetesen készen kapott leveles tésztából is el lehet készíteni. :) Különben az én párnáim méretei növekvőek lettek, kicsiből négyet, közepesből és nagyból pedig kettőt készítettem. Érdemes inkább nagyban gondolkodni, mert több tölteléket tudunk felhasználni. Nekem így is maradt egy kevés a végén -ezt természetesen bármivel elfogyaszthatjuk, elvégre önmagában is finom. Sok sikert, és jó étvágyat! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Hónapok óta álmodozom arról, hogy leveles tésztát szeretnék gyúrni, továbbá itt lebeg még mindig a korábban említett vegasztroblog-zöldséges párna álom. Most ezt a két elképzelést összegyúrtam, és lám, egyénre szabva ez az én párnám! :D Nagy sikereket ért el, elsősorban húsimádók körében /meg is kérdezték, hogy raktam-e bele csirkét és NEM!/. Nagyon nagy türelem kell hozzá, és az időbeosztáson van még mit csiszolni - a tésztahajtás-hűtés közben simán lemegy egy film. De mindenképp megéri, nekem elsőre sikerült is.