Zoboomafoo gyümölcsjoghurtos-tejszínes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Boszi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 15% Zsír
Piskóta
-
41g tojás52 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Krém
-
38g növényi tejszín94 kcal
-
3g zselatinfix3 kcal
-
10 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
75g gyümölcsjoghurt72 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
18 kcal
Díszítés
-
38g növényi tejszín94 kcal
Összesen
492
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 15% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Krém
-
300g növényi tejszín753 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
600g gyümölcsjoghurt576 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
200g őszibarack konzerv144 kcal
Díszítés
-
300g növényi tejszín753 kcal
Összesen
3936
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 15% Zsír
Piskóta
-
15.5g tojás20 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Krém
-
14.1g növényi tejszín35 kcal
-
0.9g zselatinfix1 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
28.2g gyümölcsjoghurt27 kcal
-
7.1g cukor27 kcal
-
9.4g őszibarack konzerv7 kcal
Díszítés
-
14.1g növényi tejszín35 kcal
Összesen
184
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
492
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 89.2 g
Zsír
-
Összesen 179 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2126.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 195 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 700 mg
-
Nátrium 1029 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 465.5 g
-
Cukor 361 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 435 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 527 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 873 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 667 micro
-
β-crypt 200 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1550 micro
Összesen
3936
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
184
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
6 db tojás
-
6 evőkanál finomliszt
-
6 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
1 csepp citromlé
Krém
-
3 dl növényi tejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
15 dkg cukor
Díszítés
-
3 dl növényi tejszín
Elkészítés
Piskóta
- A sütés előtt 1 órával kitesszük az asztalra a hozzávalókat. Előkészítjük a 26-s tortaformát, az alját vékonyan kikenjük és vékonyan kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Szokásos módon sütünk egy piskótát. Biztosan mindenkinek van egy bevált receptje amire esküszik, azért leírom az én verziómat. A tojásokat megmosva szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét egy nagyobb keverőtálba tesszük, a sárgáját félrerakjuk.
- A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, közben beletesszük a sót, citromlét és a cukrokat. Addig verjük, amíg a cukor serceg, de ne legyen kőkemény. A tojássárgákat egyenként belekeverjük és még kicsit járatjuk a gépet. Így már egy viszonylag jó masszánk lesz.
- A lisztet és a sütőport összekeverjük (a sütőpor nem kötelező, ha valaki nem szokta a piskótánál használni) és a masszához szitáljuk. Fakanállal óvatosan elkeverjük. A bátrabbak nagyon alacsony fordulaton keverhetik egy kicsit a géppel, hogy a liszt jól elkeveredjen, de utána váltsunk fakanálra.
- Ha már jónak néz ki a massza, beöntjük a tortaformába és a szokásos módon megsütjük. 180 fokon elkezdve. 10 percig ki sem nyitjuk a sütőajtót, majd a hőt visszavesszük 150-160 fokra, még kb. 20 percig sütjük. Mindenkinek más a sütője, ezért figyelni kell. Ha a látvány és az illat megfelelőnek tűnik, tűpróbával ellenőrizzük.
- Ha már jó, lekapcsoljuk a sütőt, de még kicsit bent hagyjuk nyitott ajtó mellett. A formában hagyjuk kihűlni, majd vékony késsel körbevágjuk a formát és rácsra tesszük a piskótát. Ha teljesen kihűlt, félbevágjuk, de úgy, hogy az egyik lap vékonyabb legyen.
Krém
- A joghurtot egy nagyobb keverőtálba tesszük és belekeverjük a cukrokat, citromhéjat és a levét. Jól elkeverjük, és beletesszük a zselatinfixet. Nagyon alapjáraton robotgéppel is lehet.
- A tejszínt keményre verjük (lehet beletenni 1 csomag habfixálót, de nem kötelező). A felvert tejszínt hozzákeverjük a joghurtos krémhez, de ezt már csak fakanállal. Ha már jó az állaga, az apróra vágott gyümölcsöt is belekeverni.
- Az elmosott tortaformát általában nem kell kibélelni semmivel, de az én tapasztalatom szerint, ha fém a forma, átveszi az ízét a krém. Ezért én folpackkal az alját és az oldalát kibélelem a formának, amit aztán könnyen le lehet venni. Ha egy bizonyos tortatálra lesz téve, akkor az alja nem is szükséges, csak a karimát tesszük rá. Így nem kell sokat mozgatni.
Díszítés
- Az előkészített formának az aljára a kicsit vastagabb piskótát tesszük és a joghurtos krémet rákenjük, majd szépen elegyengetjük. Rátesszük a vékonyabb piskótát. Ebben a receptben azért van a krémen is piskóta, mert az ostyás díszítés ezt megkívánja.(szerintem) Ha nem kerül rá ostya, nem szükséges a tetejére piskóta. Kicsit lenyomkodjuk, és betesszük a hűtőbe pár órára.
- Hűtőből kivéve az ostya alá nagyon vékonyan kenni kell kis cukros margarint v. vajat, amit jól kidolgozunk. Ha van az ostya alá speciális hideg zselénk, akkor csak azt kell a piskótára kenni. Az előkészített ostyát szépen rátesszük és simára simogatjuk, de óvatosan kell bánni vele.
- A tejszínt felverjük habnak (lehet tenni belel 1 habfixálót és kevés vaníliás cukrot, de nem kötelező). A tejszínnel úgy dekoráljuk, ahogy akarjuk, de az ostya szélére kerüljön, mert az fogja az ostyánál megakadályozni, hogy felkunkorodjon.
- Mivel ez a "majomféle " fehér sörényű, a tortakarika levétele után tudjuk a díszítést befejezni, mert a tejszínnel az oldalára is sörényfélét alkotunk. Ebben az esetben lehet, hogy több tejszínre lesz szükségünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1205
- Feltöltés dátuma: 2015. november 02.
Ajánló
Maga a torta nyári melegben nagyon üdítő, de a hűvösebb időkben is fogyasztható. Bármilyen gyümölccsel jó, ízben hasonló joghurttal készítendő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Boszi
159 recept
Unokám születésnapjára Zoboomafoo tortát kért, mert ez volt a kedvence. Kiválasztottam egy fotót a neten, és egy cukrász kinyomtatta ehető ostyára. Ez lett a torta díszítése. Nagyon örült neki. A fotózásnál még rajta volt a tortakarika, mert messzire szállítottuk, így biztonságos volt. Sajnos a karika levétele után elfelejtettem fotózni. Bármilyen díszítést lehet alkalmazni. Eredetileg tejszínhab és gyümölcs darabok vannak a tetején.