Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
soltady
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
267g pulykamell419 kcal
-
7g olívaolaj59 kcal
-
104g csiperkegomba22 kcal
-
28g bacon111 kcal
-
57g áfonyadzsem158 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
167g pulykacomb199 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
33g póréhagyma9 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
92g leveles tészta340 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
333g víz0 kcal
Összesen
1618
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1600g pulykamell2512 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
625g csiperkegomba133 kcal
-
170g bacon668 kcal
-
340g áfonyadzsem945 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1000g pulykacomb1195 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2000g víz0 kcal
Összesen
9707
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
22.8g pulykamell36 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
8.9g csiperkegomba2 kcal
-
2.4g bacon10 kcal
-
4.8g áfonyadzsem13 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
14.2g pulykacomb17 kcal
-
1.1g sárgarépa0 kcal
-
2.8g póréhagyma1 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0.1g balzsamecet0 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
-
7.8g leveles tészta29 kcal
-
0.8g tojás1 kcal
-
28.5g víz0 kcal
Összesen
137
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101 g
Zsír
-
Összesen 94.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 392 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2038.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 935 mg
-
Nátrium 720 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 794 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 365 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1183 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 352 micro
Összesen
1618
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 606 g
Zsír
-
Összesen 568.8 g
-
Telített zsírsav 239 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 165 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 2352 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12232.1 g
-
Cink 58 mg
-
Szelén 713 mg
-
Kálcium 730 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 746 mg
-
Foszfor 5612 mg
-
Nátrium 4322 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 523.3 g
-
Cukor 194 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 4764.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2192 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 109 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 139 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 480 micro
-
Kolin: 427 mg
-
Retinol - A vitamin: 1478 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 7096 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2112 micro
Összesen
9707
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 67.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 35 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
137
kcal
Hozzávalók
-
1.6 kg pulykamell
-
5 ek olívaolaj
-
625 g csiperkegomba
-
10 szelet bacon
-
340 g áfonyadzsem
-
2 szál rozmaring
-
kakukkfű ízlés szerint
-
1 kg pulykacomb
-
1 ek balzsamecet
-
200 g vaj
-
2 csomag leveles tészta
-
1 db tojás
-
2 l víz
Elkészítés
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Helyezzük fejjel lefelé a pulykamellet a vágódeszkára. Óvatosan nyissuk fel a mellizom találkozásánál, így a hús egyfajta keretet ad majd a tölteléknek.
- Fűszerezzük be jól a fele kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal, és kicsit locsoljuk meg olívaolajjal. Egyenletesen kenjük be őket áfonyadzsemmel, nyomkodjuk bele a résekbe, repedésekbe. Eztán nyomjuk össze a pulykamelleket egymásra, csavarjuk fel őket úgy, mintha egy rolád lenne az egész, majd tűzzük össze hústűvel. Tegyük a tepsibe, fűszerezzük be kívülről a maradék kakukkfűvel, sóval, borssal és spricceljünk rá olívaolajat. Dörzsöljük be alaposan, csomagoljuk be alufóliába, és grillezzük 60-70 percig a sütőben, vagy csak amíg át nem sül rendesen.
- Eközben áztassuk be a gomba egy részét épp csak felforrt vízbe. 5 perc után kavarjuk meg egy villával, hogy a gomba megtisztuljon. A bacon-t kis olívaolajon 5-10 percig süssük át, amíg csodálatos aranybarna és ropogós nem lesz. Erre halmozzuk rá a rozmaringot úgy 30 másodpercig. Mind a bacon-t, mind a rozmaringot szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük a már tiszta gombát a rozmaringos bacon zsiradékához egy pici vízzel, és pároljuk 10-15 percig, amíg a serpenyő újra el nem kezd sercegni és a gomba aranylóan barna, puha és karamellizált nem lesz a szélein.
- A szafthoz vágjuk ketté a pulyka lábát combra és alsócombra, és finoman irdaljuk be. Tegyük a serpenyőbe együtt a répával, hagymával, póréhagymával. Kavarjuk hozzá a lisztet, sót, borsot és két liter fővő vizet. Adjunk hozzá egy púpozott kanál áfonyalekvárt, balzsamecetet és rozmaringot. Hevítsük az egészet forrásig, majd hagyjuk alacsony hőmérsékleten párolódni úgy 2 óráig, vagy amíg össze nem sűrűsödik a szósz. Szűrjük át az egészet, tálalás előtt majd még melegítsük.
- A gomba másik felét vajon pároljuk meg, kapjon egy kis mázat a vajtól, majd egy aprítóval addig vágjuk, amíg egy laza, de sűrű állagot el nem érünk, majd hagyjuk kihűlni. Amint a töltelék és a pulyka kihűlt, folytathatjuk a bunda, a wellington résszel.
- Lisztezzük be a gyúródeszkát vagy asztalt, és nyújtsuk ki a leveles tésztákat körülbelül egy-egy cipős doboz méretére. Az egyik az alap lesz, a másik amivel be kell majd borítani a pulykát, ezért a tetejének nagyobbnak kell lennie. A tepsire tegyünk sütőpapírt, lisztezzük meg, és tegyük rá a kisebb méretű leveles tésztát. Halmozzuk a fele gombás tölteléket a tészta közepére, kb. olyan alapméretben, mint a pulykamell. Kivehetjük a pulykából a tűket/fogpiszkálókat (amivel megtűztük), majd helyezzük a gombás töltelék tetejére. A pulykára rátehetjük a maradék tölteléket úgy, hogy bőven kerüljön rá az egész pulykára és köré. Tegyük rá a rozmaringos baconos cuccot a tetejére, a felvert tojással pedig kenjük be a tészta szélét.
- Tegyük a hús tetejére a tésztát, gyengéden nyomkodjuk a hús széleire, nyomkodjuk ki belőle a levegőt úgy, hogy összekapcsolódjon a két tésztaréteg. Kb. 4 centire a hústól levághatjuk a maradék tésztát, aztán megcsavarhatjuk, mintha egy hajfonat lenne. Az egészet kenjük be tojással. Hagyjuk egy éjszakára a hűtőben, majd 180 fokon kb. 50-60 percig süssük, vagy amíg fel nem puffad, aranylóan barna nem lesz. Tálalás előtt kb 10 percig hagyjuk hűlni. Tálaláskor kb 2,5 cm-es szeleteket vágjunk, majd öntsük nyakon a szósszal. Jó étvágyat.:)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 10874
- Feltöltés dátuma: 2015. január 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
soltady
2 recept
Első receptfordításom, vállalom, hogy nem tökéletes. Utólag nem két külön módon csinálnám a gombás tölteléket, csak a rozmaringos-baconos változatát.