r
Nosalty Logó

Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
soltady
Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1618 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 9707 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 137 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101 g

Zsír

  • Összesen
    94.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    392 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2038.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    935 mg
  • Nátrium
    720 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    794 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    1183 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 1618 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    606 g

Zsír

  • Összesen
    568.8 g
  • Telített zsírsav
    239 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    165 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    2352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12232.1 g
  • Cink
    58 mg
  • Szelén
    713 mg
  • Kálcium
    730 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    746 mg
  • Foszfor
    5612 mg
  • Nátrium
    4322 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    523.3 g
  • Cukor
    194 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    4764.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2192 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    109 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    139 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    427 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1478 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    7096 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2112 micro
Összesen 9707 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 137 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Helyezzük fejjel lefelé a pulykamellet a vágódeszkára. Óvatosan nyissuk fel a mellizom találkozásánál, így a hús egyfajta keretet ad majd a tölteléknek.
  2. Fűszerezzük be jól a fele kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal, és kicsit locsoljuk meg olívaolajjal. Egyenletesen kenjük be őket áfonyadzsemmel, nyomkodjuk bele a résekbe, repedésekbe. Eztán nyomjuk össze a pulykamelleket egymásra, csavarjuk fel őket úgy, mintha egy rolád lenne az egész, majd tűzzük össze hústűvel. Tegyük a tepsibe, fűszerezzük be kívülről a maradék kakukkfűvel, sóval, borssal és spricceljünk rá olívaolajat. Dörzsöljük be alaposan, csomagoljuk be alufóliába, és grillezzük 60-70 percig a sütőben, vagy csak amíg át nem sül rendesen.
  3. Eközben áztassuk be a gomba egy részét épp csak felforrt vízbe. 5 perc után kavarjuk meg egy villával, hogy a gomba megtisztuljon. A bacon-t kis olívaolajon 5-10 percig süssük át, amíg csodálatos aranybarna és ropogós nem lesz. Erre halmozzuk rá a rozmaringot úgy 30 másodpercig. Mind a bacon-t, mind a rozmaringot szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük a már tiszta gombát a rozmaringos bacon zsiradékához egy pici vízzel, és pároljuk 10-15 percig, amíg a serpenyő újra el nem kezd sercegni és a gomba aranylóan barna, puha és karamellizált nem lesz a szélein.
  4. A szafthoz vágjuk ketté a pulyka lábát combra és alsócombra, és finoman irdaljuk be. Tegyük a serpenyőbe együtt a répával, hagymával, póréhagymával. Kavarjuk hozzá a lisztet, sót, borsot és két liter fővő vizet. Adjunk hozzá egy púpozott kanál áfonyalekvárt, balzsamecetet és rozmaringot. Hevítsük az egészet forrásig, majd hagyjuk alacsony hőmérsékleten párolódni úgy 2 óráig, vagy amíg össze nem sűrűsödik a szósz. Szűrjük át az egészet, tálalás előtt majd még melegítsük.
  5. A gomba másik felét vajon pároljuk meg, kapjon egy kis mázat a vajtól, majd egy aprítóval addig vágjuk, amíg egy laza, de sűrű állagot el nem érünk, majd hagyjuk kihűlni. Amint a töltelék és a pulyka kihűlt, folytathatjuk a bunda, a wellington résszel.
  6. Lisztezzük be a gyúródeszkát vagy asztalt, és nyújtsuk ki a leveles tésztákat körülbelül egy-egy cipős doboz méretére. Az egyik az alap lesz, a másik amivel be kell majd borítani a pulykát, ezért a tetejének nagyobbnak kell lennie. A tepsire tegyünk sütőpapírt, lisztezzük meg, és tegyük rá a kisebb méretű leveles tésztát. Halmozzuk a fele gombás tölteléket a tészta közepére, kb. olyan alapméretben, mint a pulykamell. Kivehetjük a pulykából a tűket/fogpiszkálókat (amivel megtűztük), majd helyezzük a gombás töltelék tetejére. A pulykára rátehetjük a maradék tölteléket úgy, hogy bőven kerüljön rá az egész pulykára és köré. Tegyük rá a rozmaringos baconos cuccot a tetejére, a felvert tojással pedig kenjük be a tészta szélét.
  7. Tegyük a hús tetejére a tésztát, gyengéden nyomkodjuk a hús széleire, nyomkodjuk ki belőle a levegőt úgy, hogy összekapcsolódjon a két tésztaréteg. Kb. 4 centire a hústól levághatjuk a maradék tésztát, aztán megcsavarhatjuk, mintha egy hajfonat lenne. Az egészet kenjük be tojással. Hagyjuk egy éjszakára a hűtőben, majd 180 fokon kb. 50-60 percig süssük, vagy amíg fel nem puffad, aranylóan barna nem lesz. Tálalás előtt kb 10 percig hagyjuk hűlni. Tálaláskor kb 2,5 cm-es szeleteket vágjunk, majd öntsük nyakon a szósszal. Jó étvágyat.:)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 10832
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
soltady 2 recept

Első receptfordításom, vállalom, hogy nem tökéletes. Utólag nem két külön módon csinálnám a gombás tölteléket, csak a rozmaringos-baconos változatát. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...