Vörösboros szarvassült barnamártással
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Sír Peterzon
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
167g szarvascomb200 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
67g száraz vörösbor55 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
34 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
-
27g áfonyadzsem74 kcal
Összesen
790
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
500g szarvascomb600 kcal
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
80g zeller29 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
101 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
80g áfonyadzsem222 kcal
Összesen
2366
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
39.8g szarvascomb48 kcal
-
11.9g füstölt szalonna78 kcal
-
6.4g sárgarépa2 kcal
-
7.2g fehérrépa5 kcal
-
6.4g zeller2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
15.9g száraz vörösbor13 kcal
-
2.4g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
6.4g áfonyadzsem18 kcal
Összesen
188
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 44.5 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 808.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 491 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 267.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 200 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 1967 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
790
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 133.5 g
Zsír
-
Összesen 134 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2425.3 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 215 mg
-
Foszfor 1474 mg
-
Nátrium 451 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.6 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 802.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 599 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 5902 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 238 micro
Összesen
2366
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 197 micro
-
β-karotin 470 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
188
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg szarvascomb
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
0.5 kis db zeller
-
kakukkfű ízlés szerint
-
2 dl száraz vörösbor
-
10 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- Először is a szarvashúst megmossuk, belegyúrjuk a sót, kevés borsot.
- Serpenyőben, forró olívaolajon minden oldalát pirosra sütjük a húsnak. Ez 2-3 perc alatt megvan, majd félretesszük.
- A visszamaradt zsiradékban a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) gyakori kevergetéssel megpirítjuk.
- Felöntjük 2 dl vörösborral, 1 dl vízzel, egészben beledobáljuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, és belekeverjük a kakukkfüvet.
- Egy tepsibe belerakjuk a húst úgy, hogy ha lefedjük alufóliával, a fólia ne érjen a húshoz.
- A megpirított zöldségeket a szafttal együtt ráöntjük, és alufóliával lefedve betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Egy óra múlva kivesszük, hústűk vagy fogpiszkálók segítségével megtűzdeljük a szalonnaszeletekkel. Ismét lefedjük és további egy órára visszatesszük sütni. Időnként ellenőrizzük a puhaságát hústűvel, illetve azt is, hogy a szalonna meg ne égjen. Ha a szaftot kevésnek ítéljük, öntsük alá még egy kis bort. Körülbelül két óra alatt finom puhára sül.
- Ha a hús elkészült, vegyük ki egy tálra, a szaftot a zöldségekkel turmixoljuk össze. (Nekem nincs botmixerem, így sima turmixgépet használtam.) Ha sűrűbb mártást szeretnénk, tehetünk hozzá egy kevés teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet. A mártást a turmixban ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor a húst szeljük vékony szeletekre, majd merjük rá a barnamártást. Az áfonyalekvárt ízlésesen tegyük mellé a tálra. (Köretként rizst adtam hozzá.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 77
- 7 napos nézettség: 326
- Össznézettség: 67259
- Feltöltés dátuma: 2013. január 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Sír Peterzon
1 recept
Nálunk ez volt 2012-ben a Karácsonyi menü.