Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Zoli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g marhalábszár320 kcal
-
42g füstölt szalonna273 kcal
-
42g gomba9 kcal
-
42g vöröshagyma15 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
42g vörösbor35 kcal
-
11 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
3 kcal
-
1 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
730
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
3000g marhalábszár3840 kcal
-
500g füstölt szalonna3275 kcal
-
500g gomba107 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
60g pritaminpaprika13 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g zöldpaprika49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
8754
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50.1g marhalábszár64 kcal
-
8.3g füstölt szalonna55 kcal
-
8.3g gomba2 kcal
-
8.3g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
8.3g vörösbor7 kcal
-
0.3g mangalica zsír2 kcal
-
3.3g tejföl7 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g paradicsom1 kcal
-
5g zöldpaprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
147
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.4 g
Zsír
-
Összesen 43.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1055.4 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 639 mg
-
Nátrium 182 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 361 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 488 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 298 micro
Összesen
730
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 724.6 g
Zsír
-
Összesen 522.8 g
-
Telített zsírsav 192 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 234 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 1752 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12664.3 g
-
Cink 219 mg
-
Szelén 618 mg
-
Kálcium 1171 mg
-
Vas 83 mg
-
Magnézium 712 mg
-
Foszfor 7669 mg
-
Nátrium 2182 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 165.3 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 4332.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 806 micro
-
B6 vitamin: 18 mg
-
B12 Vitamin: 105 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 364 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 220 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 542 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 436 micro
-
β-karotin 5859 micro
-
β-crypt 1003 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 3579 micro
Összesen
8754
kcal
- 13% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 129 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
147
kcal
Hozzávalók
-
3 kg marhalábszár
-
0.5 kg füstölt szalonna
-
0.5 kg vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
5 dl vörösbor
-
1 ek mangalica zsír
-
2 dl tejföl
-
3 evőkanál finomliszt
-
4 db babérlevél
-
4 db borókabogyó
-
1 kávéskanál koriandermag
-
3 db zöldpaprika
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A lábszárfejtést lehártyázzuk és felkockázzuk, egy tálba rakjuk. Rárakjuk a babérlevelet, a borókabogyókat és a koriandermagokat. Ráöntjük a vörösbort és egy éjszakára pácoljuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra felkockázzuk.
- A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük és apróra felkockázzuk. A bőrét félretesszük, mert belefőzzük a pörköltbe. A szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A felsorolt műveleteket előző este szoktam elvégezni, és a köcsögben főzés miatt szükséges. A köcsögbe csak enyhén hideg, vagy langyos alapanyagokat szabad belerakni.)
- A gombákat megmossuk, felszeleteljük és félrerakjuk.
- A fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk a gerezdeket.
- A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk. Így nagyon könnyű meghámozni. A paprikákat felkarikázzuk. (Amennyiben nem kapok a piacon hazai termelői árut, üveges natúr lecsót használok. Importot elvből sem veszek.)
- A pácból kivesszük a babérleveleket, és a húst a páclével együtt a köcsögbe tesszük. A többi alapanyagot a gomba kivételével szintén a köcsögbe tesszük. Felöntjük a köcsögöt meleg, de nem forró vízzel. Tűz mellé tesszük a feltöltött köcsögöt.
- Folyamatosan rakunk a tűzre keményfát, hogy egyenletesen égjen a tűz. A köcsögben lassan megindul a főlés folyamata. Időnként elfordítjuk egy kicsit a tengelye körül a köcsögöt. Amikor már bugyog, beállítjuk az ízét. A sóval óvatosan kell bánni, mert a darált pritaminpaprika is sós.
- Amikor már majdnem kész a pörkölt, a mangalica zsíron megpirítjuk a felszeletelt gombát, és a köcsögbe tesszük.
- A lisztet elkeverjük a tejföllel, és a kész pörkölt forró levével kiegyenlítjük a hőmérsékletét. Behabarjuk vele a kész pörköltet, és egy kis ideig még hagyjuk az egészet bugyogni.
- Főtt tarhonyával és ecetes uborkával tálaljuk. Saláta idényben ecetes fejessalátával nagyon finom.
- Leöblíteni száraz vörösborral szoktuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 24278
- Feltöltés dátuma: 2012. május 09.
Ajánló
Baráti társaságoknak egy igazán jó délutáni beszélgetés megalapozásához.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Zoli
59 recept
Kijött a kellemes idő, és a tavaly beszerzett cserépköcsögöket a szabadban is beüzemeltem. A vörösboros, gombás marhapörköltet hagyományosan bográcsban szoktam elkészíteni. A bográcsos változatnál a bort a főzés vége felé szoktam hozzáadni, amikor a hús már majdnem teljesen puha. Ezt a köcsögnél nem lehet megtenni, mert a forró köcsög a belekerülő hideg bor hatására elpattanhat. Forralt bort pedig csak hidegben készítek. Ezért maradt a pácolásos eljárás, ami be is vált. A gombát is azért pirítottam meg, hogy forró legyen. Összességében remekül sikerült a köcsögben főzés.