r
Nosalty Logó

Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 730 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 8754 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    43.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1055.4 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    639 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    361 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    488 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    298 micro
Összesen 730 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    724.6 g

Zsír

  • Összesen
    522.8 g
  • Telített zsírsav
    192 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    234 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12664.3 g
  • Cink
    219 mg
  • Szelén
    618 mg
  • Kálcium
    1171 mg
  • Vas
    83 mg
  • Magnézium
    712 mg
  • Foszfor
    7669 mg
  • Nátrium
    2182 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.3 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    4332.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    806 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    105 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    364 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    220 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    542 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    436 micro
  • β-karotin
    5859 micro
  • β-crypt
    1003 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    3579 micro
Összesen 8754 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    129 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 147 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lábszárfejtést lehártyázzuk és felkockázzuk, egy tálba rakjuk. Rárakjuk a babérlevelet, a borókabogyókat és a koriandermagokat. Ráöntjük a vörösbort és egy éjszakára pácoljuk.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra felkockázzuk.
  3. A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük és apróra felkockázzuk. A bőrét félretesszük, mert belefőzzük a pörköltbe. A szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A felsorolt műveleteket előző este szoktam elvégezni, és a köcsögben főzés miatt szükséges. A köcsögbe csak enyhén hideg, vagy langyos alapanyagokat szabad belerakni.)
  4. A gombákat megmossuk, felszeleteljük és félrerakjuk.
  5. A fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk a gerezdeket.
  6. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk. Így nagyon könnyű meghámozni. A paprikákat felkarikázzuk. (Amennyiben nem kapok a piacon hazai termelői árut, üveges natúr lecsót használok. Importot elvből sem veszek.)
  7. A pácból kivesszük a babérleveleket, és a húst a páclével együtt a köcsögbe tesszük. A többi alapanyagot a gomba kivételével szintén a köcsögbe tesszük. Felöntjük a köcsögöt meleg, de nem forró vízzel. Tűz mellé tesszük a feltöltött köcsögöt.
  8. Folyamatosan rakunk a tűzre keményfát, hogy egyenletesen égjen a tűz. A köcsögben lassan megindul a főlés folyamata. Időnként elfordítjuk egy kicsit a tengelye körül a köcsögöt. Amikor már bugyog, beállítjuk az ízét. A sóval óvatosan kell bánni, mert a darált pritaminpaprika is sós.
  9. Amikor már majdnem kész a pörkölt, a mangalica zsíron megpirítjuk a felszeletelt gombát, és a köcsögbe tesszük.
  10. A lisztet elkeverjük a tejföllel, és a kész pörkölt forró levével kiegyenlítjük a hőmérsékletét. Behabarjuk vele a kész pörköltet, és egy kis ideig még hagyjuk az egészet bugyogni.
  11. Főtt tarhonyával és ecetes uborkával tálaljuk. Saláta idényben ecetes fejessalátával nagyon finom.
  12. Leöblíteni száraz vörösborral szoktuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 48
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 24265
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 09.

Ajánló

Baráti társaságoknak egy igazán jó délutáni beszélgetés megalapozásához.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kijött a kellemes idő, és a tavaly beszerzett cserépköcsögöket a szabadban is beüzemeltem. A vörösboros, gombás marhapörköltet hagyományosan bográcsban szoktam elkészíteni. A bográcsos változatnál a bort a főzés vége felé szoktam hozzáadni, amikor a hús már majdnem teljesen puha. Ezt a köcsögnél nem lehet megtenni, mert a forró köcsög a belekerülő hideg bor hatására elpattanhat. Forralt bort pedig csak hidegben készítek. Ezért maradt a pácolásos eljárás, ami be is vált. A gombát is azért pirítottam meg, hogy forró legyen. Összességében remekül sikerült a köcsögben főzés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...