r
Nosalty Logó

Virágos húsvéti pite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Virágos húsvéti pite
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

287
Kalória
10.7g
Fehérje
32.5g
Szénhidrátok
12.4g
Zsír
64.6g
Víz
139.7g
Koleszterin
1.3g
Rost
5.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 287 kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 2294 kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 190 kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    238 micro
Összesen 287 kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    99.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4740.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    1092 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    1269 mg
  • Nátrium
    2027 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    259.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    516.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1040 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    213 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    811 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1002 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    456 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1902 micro
Összesen 2294 kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 190 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe belecsorgatjuk a méz felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd a közepében kialakítunk egy mélyedést. Ide mehet a maradék méz, az olvasztott vaj, a tojások közül 1 db illetve a felfuttatott élesztő.
  2. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztagombócot enyhén lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk, amíg szép sima és ruganyos nem lesz. Meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk ⅓-⅔ arányban. A nagyobb tésztagombócot sodrófával kinyújtjuk, hogy nagyjából 30 cm átmérőjű kört kapjunk. A kezünkkel is rásegíthetünk a nyújtásra, csakúgy, mint ha pizzát készítenénk.
  4. A kisebb darab tésztát két részre osztjuk, és vékony rudakat sodrunk belőlük. A két rúdból egyszerű fonatot készítünk, amelynek a két oldalát összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét.
  5. Egy tepsit vagy kerek sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztalapunkat. A szélére fektetjük a csavaros szegélyt, és elegyengetjük, hogy teljesen körbeérje. Enyhén lenyomkodjuk a szélét, hogy ne mozduljon el.
  6. A pitét kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) öntünk, hogy lenyomja a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. Majd kivesszük, a sütőpapírt és a nehezéket eltávolítjuk. Ha nagyon megemelkedett volna, a pite alját lenyomkodjuk. A maradék 1 tojást szétválasztjuk, és a sárgájával lekenjük a pite fonott szélét. Visszatesszük a sütőbe további 10 percig sülni.

A töltelékhez

  1. Közben elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a tejet, tejszínt, tojásokat, tormát és a lereszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
  2. Amikor kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük a pite alját a megmaradt tojásfehérjével. Ez megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Ezek után beleöntjük a tejes-tojásos keveréket. Vigyázzunk, ne csorduljon túl a pite peremén. A megtöltött pitét visszatesszük 15 percre sülni, amíg enyhén be nem sűrűsödött a tölteléke (különben elsüllyed benne a dekoráció).

A díszítéshez

  1. Közben előkészítjük a dekorációkat. A zöldségeket megmossuk, a tojást megpucoljuk. A retket félbevágjuk, a medvehagymából kiválasztunk néhány közepes méretű levelet. Az újhagymának levágjuk a sötétzöld részét, hogy nagyjából akkora szárat kapjunk, ami elfér majd a pitében. Hosszában félbevágjuk, hogy két szárat kapjunk.
  2. Amikor a pite tölteléke kissé besűrűsödött, vegyük ki a sütőből, és rendezzük el a tetején a díszítést. Készítsünk virágokat: az újhagyma lesz a virág szára, a medvehagyma a levele, a tojás és a retek pedig maga a virág feje. Enyhén nyomjuk bele a töltelékbe, de vigyázzunk, hogy ne dúljuk nagyon szét.
  3. Tegyük vissza a sütőbe a pitét, további 10-15 perc erejéig, vagy amíg a töltelék teljesen megszilárdul, és foltokban elkezd barnulni. A kész pitét hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30

A húsvéti pite ötlete igazából egészen véletlenül született meg. Valamilyen receptet, inspirációt kerestem az ünnepre, ezért már alapból tele volt a fejem a szokásos ízekkel: kalács, tojás, retek, torma, ésatöbbi. Aztán hirtelen eszembe jutott egy kép, amit még pár hónappal korábban láttam, amikor az egyik cikkemhez címlapfotót kerestem a Getty-n. Ezen egy gyönyörű, fonott szélű (valamilyen fura okból kifolyólag banánnal töltött), különleges sütemény szerepelt, és végül ez a kép adta az alapot a húsvéti pitéhez, ami most, az ünnepre elkészült.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Spenótos galette

Bár ma már bármelyik időszakban elérhető a spenót fagyasztott formája, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy most, koranyáron van igazán szezonja. A friss spenót aligha hasonlítható ...

Kristyán Fanni

Gyors lazacos pite krémsajttal

Ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető sós pite egy egészen új szintre emeli a péksütemények elé állított elvárásokat. A krémsajt tökéletes kiegészítője a füstölt lazacnak, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!