Virágos húsvéti pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
11g tej6 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
4g méz11 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
A töltelékhez
-
14g tojás17 kcal
-
6g sajt22 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
13g tej7 kcal
-
0g torma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A díszítéshez
-
12g újhagyma2 kcal
-
3g retek0 kcal
-
8g medvehagyma12 kcal
-
7g tojás9 kcal
Összesen
287
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
85g tej48 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
30g méz91 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
3g só0 kcal
-
6 kcal
A töltelékhez
-
110g tojás138 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g torma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A díszítéshez
-
92g újhagyma18 kcal
-
20g retek3 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
2294
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
20.6g finomliszt75 kcal
-
7g tej4 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
2.5g méz8 kcal
-
9g tojás11 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.5g friss élesztő1 kcal
A töltelékhez
-
9g tojás11 kcal
-
4.1g sajt14 kcal
-
16.4g főzőtejszín22 kcal
-
8.2g tej5 kcal
-
0g torma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A díszítéshez
-
7.6g újhagyma1 kcal
-
1.6g retek0 kcal
-
5.3g medvehagyma8 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
Összesen
190
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 238 micro
Összesen
287
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.9 g
Zsír
-
Összesen 99.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4740.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 1092 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 1269 mg
-
Nátrium 2027 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 259.7 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 516.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1040 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 213 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 284 micro
-
Kolin: 811 mg
-
Retinol - A vitamin: 1002 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 456 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1902 micro
Összesen
2294
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 389.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
190
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
85 ml tej
-
40 g vaj
-
30 g méz
-
2 db tojás
-
3 g só
-
6 g friss élesztő
A töltelékhez
A díszítéshez
-
1 db újhagyma
-
1 db retek
-
1 csokor medvehagyma
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe belecsorgatjuk a méz felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd a közepében kialakítunk egy mélyedést. Ide mehet a maradék méz, az olvasztott vaj, a tojások közül 1 db illetve a felfuttatott élesztő.
- A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztagombócot enyhén lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk, amíg szép sima és ruganyos nem lesz. Meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.
- A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk ⅓-⅔ arányban. A nagyobb tésztagombócot sodrófával kinyújtjuk, hogy nagyjából 30 cm átmérőjű kört kapjunk. A kezünkkel is rásegíthetünk a nyújtásra, csakúgy, mint ha pizzát készítenénk.
- A kisebb darab tésztát két részre osztjuk, és vékony rudakat sodrunk belőlük. A két rúdból egyszerű fonatot készítünk, amelynek a két oldalát összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét.
- Egy tepsit vagy kerek sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztalapunkat. A szélére fektetjük a csavaros szegélyt, és elegyengetjük, hogy teljesen körbeérje. Enyhén lenyomkodjuk a szélét, hogy ne mozduljon el.
- A pitét kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) öntünk, hogy lenyomja a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. Majd kivesszük, a sütőpapírt és a nehezéket eltávolítjuk. Ha nagyon megemelkedett volna, a pite alját lenyomkodjuk. A maradék 1 tojást szétválasztjuk, és a sárgájával lekenjük a pite fonott szélét. Visszatesszük a sütőbe további 10 percig sülni.
A töltelékhez
- Közben elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a tejet, tejszínt, tojásokat, tormát és a lereszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
- Amikor kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük a pite alját a megmaradt tojásfehérjével. Ez megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Ezek után beleöntjük a tejes-tojásos keveréket. Vigyázzunk, ne csorduljon túl a pite peremén. A megtöltött pitét visszatesszük 15 percre sülni, amíg enyhén be nem sűrűsödött a tölteléke (különben elsüllyed benne a dekoráció).
A díszítéshez
- Közben előkészítjük a dekorációkat. A zöldségeket megmossuk, a tojást megpucoljuk. A retket félbevágjuk, a medvehagymából kiválasztunk néhány közepes méretű levelet. Az újhagymának levágjuk a sötétzöld részét, hogy nagyjából akkora szárat kapjunk, ami elfér majd a pitében. Hosszában félbevágjuk, hogy két szárat kapjunk.
- Amikor a pite tölteléke kissé besűrűsödött, vegyük ki a sütőből, és rendezzük el a tetején a díszítést. Készítsünk virágokat: az újhagyma lesz a virág szára, a medvehagyma a levele, a tojás és a retek pedig maga a virág feje. Enyhén nyomjuk bele a töltelékbe, de vigyázzunk, hogy ne dúljuk nagyon szét.
- Tegyük vissza a sütőbe a pitét, további 10-15 perc erejéig, vagy amíg a töltelék teljesen megszilárdul, és foltokban elkezd barnulni. A kész pitét hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2039
- Feltöltés dátuma: 2022. április 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
374 recept
A húsvéti pite ötlete igazából egészen véletlenül született meg. Valamilyen receptet, inspirációt kerestem az ünnepre, ezért már alapból tele volt a fejem a szokásos ízekkel: kalács, tojás, retek, torma, ésatöbbi. Aztán hirtelen eszembe jutott egy kép, amit még pár hónappal korábban láttam, amikor az egyik cikkemhez címlapfotót kerestem a Getty-n. Ezen egy gyönyörű, fonott szélű (valamilyen fura okból kifolyólag banánnal töltött), különleges sütemény szerepelt, és végül ez a kép adta az alapot a húsvéti pitéhez, ami most, az ünnepre elkészült.