Vendégváró falatkák és puliszkatál
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Ancika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
hidegkonyha
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 19% Zsír
A puliszkához
-
42g kukoricadara151 kcal
-
67g tehéntúró98 kcal
-
42g juhtúró118 kcal
-
33g lecsó14 kcal
-
29g tejföl58 kcal
-
2g vaj17 kcal
A falatkákhoz
-
42g sajt147 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g darált sertéshús61 kcal
-
28g napraforgó olaj250 kcal
-
33g tv-paprika5 kcal
-
7g salátalevél1 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
33g kígyóuborka5 kcal
Összesen
931
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 19% Zsír
A puliszkához
-
250g kukoricadara905 kcal
-
400g tehéntúró588 kcal
-
250g juhtúró708 kcal
-
200g lecsó82 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
14g vaj100 kcal
A falatkákhoz
-
250g sajt880 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g darált sertéshús364 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
42g salátalevél5 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g kígyóuborka29 kcal
Összesen
5580
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 19% Zsír
A puliszkához
-
9.8g kukoricadara35 kcal
-
15.7g tehéntúró23 kcal
-
9.8g juhtúró28 kcal
-
7.8g lecsó3 kcal
-
6.9g tejföl14 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
A falatkákhoz
-
9.8g sajt34 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.8g darált sertéshús14 kcal
-
6.7g napraforgó olaj59 kcal
-
7.8g tv-paprika1 kcal
-
1.6g salátalevél0 kcal
-
7.8g paradicsom1 kcal
-
7.8g kígyóuborka1 kcal
Összesen
217
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 67.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1589.7 g
-
Cink 176 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 374 mg
-
Vas 136 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 497 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 209.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 17 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 80 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 183 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 424 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 793 micro
Összesen
931
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 238.2 g
Zsír
-
Összesen 402.4 g
-
Telített zsírsav 113 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 567 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9538 g
-
Cink 1056 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 2246 mg
-
Vas 813 mg
-
Magnézium 528 mg
-
Foszfor 2980 mg
-
Nátrium 1717 mg
-
Réz 41 mg
-
Mangán 34 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 255.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1258.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1331 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 75 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 102 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 482 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 306 mg
-
Retinol - A vitamin: 1098 micro
-
α-karotin 415 micro
-
β-karotin 2542 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 4758 micro
Összesen
5580
kcal
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.9 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 19 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 202 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
A puliszkához
-
250 g kukoricadara
-
40 dkg tehéntúró
-
25 dkg juhtúró
-
20 dkg lecsó
-
175 g tejföl
A falatkákhoz
-
25 dkg sajt
-
só ízlés szerint
-
2 db tv-paprika
-
6 közepes db salátalevél
-
2 db paradicsom
-
0.5 db kígyóuborka
Elkészítés
A puliszkához
- A kukoricadarát háromszoros mennyiségű sós vízben folytonos kevergetés közben megfőzzük.
- A kétfajta túrót villával összetörjük, majd óvatosan megsózzuk (a juhtúró is sós).
- Egy tűzálló tálat kivajazunk, és belesímítunk egy sor puliszkát. Erre egy réteg túrót, majd ismét puliszkát. Ha maradt túró, azt még rákenjük, és meglocsoljuk tejföllel, majd az íz és a "színek játéka" miatt egy kis adag lecsóval beterítjük.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és jól átforrósítjuk, illetve pirítjuk.
- Közben a vendégváró falatkákat forró olajban pirosra sütjük, papírtörlőre szedjük, majd mindegyik golyó tetejére teszünk egy kis kocka sajtot, erre kis kocka pritaminpaprikát vagy uborkát, és fogvájóval rögzítjük.
- Egy dekoratív tálra vagy tányérra megmosott, leszárított salátaleveleket rakunk, erre a "cicomázott" húsgolyókat rakjuk, majd még uborkaspirállal és paradicsomgerezdekkel is díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 42062
- Feltöltés dátuma: 2011. április 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ancika
5 recept
Mint ismeretes, a puliszka edélyi étel. Különféle változatban el lehet készíteni, de Erdélyben a juhtúróval párosítják igazán. Amikor először erdélyi ismerőseimnél ettem pulisztkát, csak úgy natúran kínálták fel. Nem igazán nyerte el a tetszésem. Ezt látva, a házigazda, felpakolt nekem az asztalra különféle sajtokat, túrót, sőt lekvárt is. Ha hiszitek, ha nem, a lekvárral sem volt rossz.