r
Nosalty Logó

Varázslatos húsvéti kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Varázslatos húsvéti kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kalács tetejéhez

Összesen 582 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kalács tetejéhez

Összesen 4637 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A kalács tetejéhez

Összesen 290 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 582 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.1 g

Zsír

  • Összesen
    130.7 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1015 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3050.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    612 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1447 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    744.9 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    383.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1172 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    725 micro
  • Kolin:
    716 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1112 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1124 micro
Összesen 4637 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 290 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kalács tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
  2. Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztőt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
  3. Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjükbenne. Amikor kész, félretesszük hűlni.
  4. Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likőrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
  5. Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
  6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
  7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
  8. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütőlemezt.
  9. A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kisebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
  10. A 2/3 -os darabot három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belőlük egy fonatot.
  11. Akerek cipóformájú darabotegy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá.
  12. Helyezzük a sütőlemezre, takarjuk le ruhával,és kelesszük 30-40 percig.
  13. A sütőt melegítsük elő 180°Cfokra. /légkeverésesben :160°C fok/
  14. Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
  15. Helyezzük a sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig.
  16. Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
  17. Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 186
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 57695
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 05.

Ajánló

Ezt a kalácsot az ünnepre ajánljuk, és mindenkinek Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánunk vele! Mr. & Mrs. Smith

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalács neve a kisfiunk ötlete volt, miután elmeséltem neki, hogy ezen kalács fűszereinek külön jelentése van, ugyanúgy, mint a formájának is. A rozmaring távol tartja a rosszat, és a bajt. A sáfrány a bőség jele, valamint aranysárga színe napszimbólum, és a szellem spirituális emelkedését jelzi. A kör alakú fonat az életút beteljesítését, és az újrakezdést jelenti. A kerek cipó középen a kereszttel a megszentelt életet, és a feltámadást. Amúgy ezt a kalácsot én találtam ki erre a Húsvétra, legalábbis úgy tudom, más még nem készített ilyet. /Aztán persze kiderülhet, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt... :) /

Hozzávalók

A tésztához

A kalács tetejéhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...