Varázslatos húsvéti kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
94g finomliszt341 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
9g cukor34 kcal
-
0g só0 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
25g tej14 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
6g áfonya4 kcal
-
0g amarettó1 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
A kalács tetejéhez
-
3g tojássárgája8 kcal
-
6g víz0 kcal
-
4g cukor15 kcal
Összesen
582
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
750g finomliszt2730 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
0g só0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g tej112 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
50g áfonya29 kcal
-
2g amarettó5 kcal
-
28g rozmaring37 kcal
-
1g sáfrány2 kcal
A kalács tetejéhez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g víz0 kcal
-
30g cukor116 kcal
Összesen
4637
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
47.3g finomliszt172 kcal
-
3.2g élesztő3 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.4g tojás13 kcal
-
12.6g tej7 kcal
-
7.6g vaj54 kcal
-
3.2g mazsola9 kcal
-
3.2g áfonya2 kcal
-
0.1g amarettó0 kcal
-
1.8g rozmaring2 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
A kalács tetejéhez
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
Összesen
290
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 381.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
582
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.1 g
Zsír
-
Összesen 130.7 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1015 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3050.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 612 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 254 mg
-
Foszfor 1447 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 744.9 g
-
Cukor 149 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 383.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1172 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 725 micro
-
Kolin: 716 mg
-
Retinol - A vitamin: 1112 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1124 micro
Összesen
4637
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
- Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztőt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
- Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjükbenne. Amikor kész, félretesszük hűlni.
- Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likőrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
- Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
- Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
- Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
- Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütőlemezt.
- A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kisebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
- A 2/3 -os darabot három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belőlük egy fonatot.
- Akerek cipóformájú darabotegy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá.
- Helyezzük a sütőlemezre, takarjuk le ruhával,és kelesszük 30-40 percig.
- A sütőt melegítsük elő 180°Cfokra. /légkeverésesben :160°C fok/
- Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
- Helyezzük a sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig.
- Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
- Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihűlni.
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 186
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 57694
- Feltöltés dátuma: 2009. április 05.
Ajánló
Ezt a kalácsot az ünnepre ajánljuk, és mindenkinek Nagyon Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánunk vele! Mr. & Mrs. Smith
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A kalács neve a kisfiunk ötlete volt, miután elmeséltem neki, hogy ezen kalács fűszereinek külön jelentése van, ugyanúgy, mint a formájának is. A rozmaring távol tartja a rosszat, és a bajt. A sáfrány a bőség jele, valamint aranysárga színe napszimbólum, és a szellem spirituális emelkedését jelzi. A kör alakú fonat az életút beteljesítését, és az újrakezdést jelenti. A kerek cipó középen a kereszttel a megszentelt életet, és a feltámadást. Amúgy ezt a kalácsot én találtam ki erre a Húsvétra, legalábbis úgy tudom, más még nem készített ilyet. /Aztán persze kiderülhet, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt... :) /