Vaníliakrémes epertorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
34g tojás43 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
16g finomliszt59 kcal
-
6 kcal
-
27 kcal
A krémhez
-
63g tej35 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
31g mascarpone126 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
-
75g eper23 kcal
A mázhoz
-
6g étcsokoládé34 kcal
-
6g habtejszín16 kcal
Összesen
675
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
46 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
10g lapzselatin35 kcal
-
600g eper180 kcal
A mázhoz
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
45g habtejszín131 kcal
Összesen
5391
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
10.5g tojás13 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
A krémhez
-
19.1g tej11 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
9.5g mascarpone39 kcal
-
11.5g habtejszín33 kcal
-
0.4g lapzselatin1 kcal
-
22.9g eper7 kcal
A mázhoz
-
1.9g étcsokoládé10 kcal
-
1.7g habtejszín5 kcal
Összesen
205
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 38.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 514.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.8 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 122.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 204 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 286 micro
Összesen
675
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 118.5 g
Zsír
-
Összesen 309 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 2155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4116.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 1218 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 1560 mg
-
Nátrium 782 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 542.3 g
-
Cukor 383 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 978.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1661 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 334 mg
-
D vitamin: 452 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 428 micro
-
Kolin: 1476 mg
-
Retinol - A vitamin: 1629 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 330 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2291 micro
Összesen
5391
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
205
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
5 db tojás
-
15 dkg cukor
-
13 dkg finomliszt
-
20 g cukrozatlan kakaópor
-
3 ek napraforgó olaj
A krémhez
-
5 dl tej
-
4 db tojássárgája
-
15 dkg cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
2 ek finomliszt
-
25 dkg mascarpone
-
300 ml habtejszín
-
5 db lapzselatin
-
60 dkg eper
A mázhoz
-
5 dkg étcsokoládé
-
45 ml habtejszín
Elkészítés
A piskótához
- A piskótához az egész tojásokat és a cukrot -gépi habverővel- verjük habos krémmé (kb. 7-8 perc).
- Az átszitált lisztet és kakaóport apránként forgassuk bele egy spatulával, majd óvatosan csorgassuk hozzá az olajat is, keverjük el.
- Béleljük ki sütőpapírral egy tortaforma alját, öntsük bele a masszát, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg (tűpróba!).
- Tegyük rácsra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Mossuk meg az epret, alaposan csepegtessük le, mikor megszáradt, vágjuk félbe a szemeket.
- Áztassuk be a lapzselatinokat, közben melegítsük fel a tejet egy nagyobb lábosban, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
- Keverjük habosra a tojások sárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a lisztet.
- A forró tejet -folyamatos kevergetés mellett- csurgassuk lassan a tojásos keverékhez. Öntsük vissza az egészet a lábasba, és állandó kevergetés mellett sűrítsük be közepes lángon.
- Adjuk hozzá a jól kinyomkodott zselatinlapokat, keverjük el, majd folpackkal takarjuk le a tetejét (így nem bőrösödik be), és hagyjuk teljesen kihűlni!
- Mikor a krém teljesen kihűlt, keverjük el benne a mascarponét, majd kíméletesen a kemény habbá vert hideg tejszínt is. Tegyük hűtőbe kb. 30 percre.
- Közben a piskótát vágjuk vízszintesen óvatosan ketté. Az alsó kör köré csatoljuk fel a tortaforma szélét, és az oldalánál körben rakjuk ki szorosan a félbevágott eprekkel. Rakjunk félre pár szemet a díszítéshez, a többit rendezzük el a piskóta alján.
- Óvatosan öntsük bele a hideg vaníliakrémet, majd fedjük be a másik piskótalappal.
- A mázhoz tördeljük apró darabokra a csokoládét, vízgőz felett olvasszuk meg a tejszínnel együtt, és óvatosan kenjük a torta tetejére.
- Díszítsük a félretett eperrel, és tegyük egy éjszakára hűtőbe (tálalás előtt vegyük csak le óvatosan a tortakarikát).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 14807
- Feltöltés dátuma: 2013. május 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Mignon
212 recept
Eper és csokoládé: ellenállhatatlan kombináció. Finomabbnál finomabb receptek születnek párosításukból, de én a legpazarabb variációt Limaránál találtam meg. Anyák napjára készítettem el, igazi dísze lett az ünnepi asztalnak, 4 generáció ülte körül, mindenkinek nagyon ízlett.