Vakarcstésztában sült sertéskaraj diómártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
175g finomliszt637 kcal
-
11 kcal
-
50g mangalica zsír451 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
75g tej42 kcal
A töltelékhez
-
250g sertés rövidkaraj415 kcal
-
38g gomba8 kcal
-
50g trappista sajt176 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
-
8g finomliszt27 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
100g tej56 kcal
-
25g dió164 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2569
kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
700g finomliszt2548 kcal
-
14g instant élesztő44 kcal
-
200g mangalica zsír1804 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
300g tej168 kcal
A töltelékhez
-
1000g sertés rövidkaraj1660 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
200g trappista sajt704 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
-
30g finomliszt109 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
400g tej224 kcal
-
100g dió654 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
10275
kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
17.8g finomliszt65 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
5.1g mangalica zsír46 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5.1g tejföl10 kcal
-
7.6g tej4 kcal
A töltelékhez
-
25.4g sertés rövidkaraj42 kcal
-
3.8g gomba1 kcal
-
5.1g trappista sajt18 kcal
-
2.2g napraforgó olaj19 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
2.3g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
2g vaj15 kcal
-
5.1g főzőtejszín7 kcal
-
10.1g tej6 kcal
-
2.5g dió17 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
263
kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.5 g
Zsír
-
Összesen 166.1 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 502 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3952.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 733 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 1226 mg
-
Nátrium 1647 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 159.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 381.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 492 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 147 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 485 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
2569
kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 413.8 g
Zsír
-
Összesen 664.4 g
-
Telített zsírsav 251 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 266 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 133 g
-
Koleszterin 2006 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15809.6 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 621 mg
-
Kálcium 2930 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 695 mg
-
Foszfor 4905 mg
-
Nátrium 6586 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 637.7 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1526.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1968 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 589 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 77 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 769 micro
-
Kolin: 1374 mg
-
Retinol - A vitamin: 1941 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 882 micro
Összesen
10275
kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 401.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
70 dkg finomliszt
-
1.5 tasak instant élesztő
-
20 dkg mangalica zsír
-
1 ek só
-
bors ízlés szerint
-
20 dkg tejföl
-
3 dl tej
A töltelékhez
-
15 dkg gomba
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
3 db tojás
-
só ízlés szerint
A mártáshoz
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 dl főzőtejszín
-
4 dl tej
-
10 dkg dió
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóiból könnyű pogácsatésztát gyúrunk, és fél órát kelesztjük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk.
- A finomra vágott vöröshagymát kevés forró vajon megpirítjuk, rádobjuk a megtisztított, megmosott és nagyon apróra vágott gombát, megsózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a felvert tojásokat.
- A pihentetett tésztát kinyújtjuk (kb. 1 cm vastagságúra). Közepére (hosszanti irányban, kettesével) ráhelyezzük a hússzeleteket, erre rákenjük a gombás tojást, majd beborítjuk egy-egy szelet sajttal.
- A tészta két oldalán 2 cm-enként ferdén bevagdossuk a tészta széleit, a tölteléktől kb. 3-4 cm-ig. A két végén ráhajtjuk a húsra, majd a tésztacsíkokat (egyet jobbról, egyet balról) szintén ráhajtogatjuk a töltelékre. (Úgy néz majd ki, mint ha fonva lenne.)
- Nagyobb, olajozott tepsibe helyezzük, tetejét olajjaj megkenjük, majd sütőben megsütjük.
- A mártáshoz a vajon megpirítjuk a lisztet, beledobjuk az apróra vágott diót, felengedjük a tejjel és tejszínnel, sóval ízesítjük, majd felfőzzük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x35x4
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 6278
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 10.
Ajánló
Tálaláskor felszeleteljük és melléöntjük a mártást. Köret nélkül adjuk az asztalra, hisz a köret maga a tészta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A vakarcs tésztáját Édesanyámtól tanultam, aki egy tartalmasabb leves mellé (pl. babgulyás) készítette úgy, hogy a leírtak szerint (kivéve a bors és szerecsendió) begyúrta a tésztát és olajozott gáztepsibe téve hagyta fél órát pihenni, majd berácsozta, olajjal megkente, és 190 °C-on 35 perc alatt készre sütötte. Imádtuk Édesapámmal. Nagyon finom, gyors és laktató.