r
Nosalty Logó

Üzbég plov

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tomatotree
Üzbég plov
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 770 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4610 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1053.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    523 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    880 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3610 micro
  • β-karotin
    8630 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    268 micro
Összesen 770 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    279.2 g

Zsír

  • Összesen
    57.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    469 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6322.1 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    748 mg
  • Foszfor
    3137 mg
  • Nátrium
    1421 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    748.9 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

VÍZ

  • Összesen
    2078.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5279 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3374 micro
  • Kolin:
    902 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    21662 micro
  • β-karotin
    51779 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1606 micro
Összesen 4610 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    647 micro
  • β-karotin
    1547 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 138 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.
  2. Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.
  3. Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.
  4. Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.
  5. Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 8818
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 08.

Ajánló

A recept szerint, amit Üzbegisztánban kaptam, egyenlő mennyiségű a hús, a sárgarépa és a rizs, de ott nincs benne csicseriborsó.  Mivel éppen nem egy hadosztálynak főztem,  a rizs mennyiségét a recept szerint lecsökkentettem, és inkább csicseriborsóval gazdagítottam, mert ilyet viszont ettem, és nagyon ízlett.  Szerintem ízletes, és bátran lehet a fűszerezéssel is tovább kísérletezni. Utána a teaivás elmaradhatatlan!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Üzbég plov
Tomatotree 262 recept

Nem a kedvencem a rizses hús. De ez  annyira más, keleties fűszerezésű, hogy muszáj voltam kipróbálni. Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük, ami nekünk ízlett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...