adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
24 kcal
-
117g pulykahús134 kcal
-
117g sárgarépa43 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
67g rizs239 kcal
-
25g birsalma9 kcal
-
67g csicseriborsó252 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g mazsola50 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
770
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
700g pulykahús805 kcal
-
700g sárgarépa255 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
400g rizs1432 kcal
-
150g birsalma52 kcal
-
400g csicseriborsó1512 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
600g víz0 kcal
Összesen
4610
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
20.9g pulykahús24 kcal
-
20.9g sárgarépa8 kcal
-
8.1g vöröshagyma3 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
11.9g rizs43 kcal
-
4.5g birsalma2 kcal
-
11.9g csicseriborsó45 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g mazsola9 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
17.9g víz0 kcal
Összesen
138
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 46.5 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1053.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 523 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 346.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 880 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 562 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 3610 micro
-
β-karotin 8630 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 268 micro
Összesen
770
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 279.2 g
Zsír
-
Összesen 57.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 469 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6322.1 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 689 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 748 mg
-
Foszfor 3137 mg
-
Nátrium 1421 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 748.9 g
-
Cukor 149 mg
-
Élelmi rost 88 mg
VÍZ
-
Összesen 2078.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5279 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 87 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3374 micro
-
Kolin: 902 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 21662 micro
-
β-karotin 51779 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 1606 micro
Összesen
4610
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 647 micro
-
β-karotin 1547 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
138
kcal
Hozzávalók
-
2 ek napraforgó olaj
-
70 dkg sárgarépa
-
3 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
40 dkg rizs
-
1 db birsalma
-
só ízlés szerint
-
10 dkg mazsola
-
2 teáskanál római kömény
-
2 teáskanál kurkuma
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál sáfrány
Elkészítés
- A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.
- Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.
- Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.
- Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.
- Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 8818
- Feltöltés dátuma: 2018. november 08.
Ajánló
A recept szerint, amit Üzbegisztánban kaptam, egyenlő mennyiségű a hús, a sárgarépa és a rizs, de ott nincs benne csicseriborsó. Mivel éppen nem egy hadosztálynak főztem, a rizs mennyiségét a recept szerint lecsökkentettem, és inkább csicseriborsóval gazdagítottam, mert ilyet viszont ettem, és nagyon ízlett. Szerintem ízletes, és bátran lehet a fűszerezéssel is tovább kísérletezni. Utána a teaivás elmaradhatatlan!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tomatotree
262 recept
Nem a kedvencem a rizses hús. De ez annyira más, keleties fűszerezésű, hogy muszáj voltam kipróbálni. Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük, ami nekünk ízlett.