Pulykahús
Leírás
A pulyka Amerikából származik, húsa népszerűségét annak köszönheti, hogy kalóriaszegény, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag. Világszerte a karácsonyi menü része a pulykasült, az Egyesült Államokban pedig a hálaadáskori menü az egészben sült pulyka. Kétféle pulykát különböztetünk meg: a bébipulykát (fiatal pulyka, súlya 2-3,5 kg) és a kifejlett pulykát (átlagosan 5-6 kg-ot nyom). A bébipulyka húsa sokkal gyengébb, mint az idősebb állaté. A pulykahús legértékesebb része a melle, de fogyasztják még a combját és szárnyát is. Jellemző elkészítési módjai: sütés, grillezés, kirántás.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
A friss pulyka körülbelül négy napig tartható el a hűtőben. Jól fagyasztható, ajánlatos azonban a fagyasztott pulykát 3 hónapon belül elkészíteni.
100g Pulykahús
fehérjetartalom
22.64 g
zsírtartalom
67001.347 g
szénhidráttartalom
0.14 g
víztartalom
75.37 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
190 mg
Nátrium
118 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
11 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.652 g
Kolin
60.2 mg
Niacin - B3 vitamin
8.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.844 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.64 g
Zsír
telített zsírsav
0.459 g
egyszeresen telített zsírsav
0.477 g
többszörösen telített zsírsav
0.411 g
koleszterin
67 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.86 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
190 mg
Nátrium
118 mg
Cink
1.84 mg
Réz
0.079 mg
Mangán
0.012 mg
Szelén
22.6 µg
szénhidrát
cukor
0.07 g
víz
75.37 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.05 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.192 mg
Niacin - B3 vitamin
8.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.844 mg
Folát
7 µg
Kolin
60.2 mg
Retinol
9 µg
E vitamin
0.09 mg
D vitamin
8 µg
B12 vitamin
1.24 µg
A vitamin
9 µg
B6 vitamin
0.652 g