Pulykahús

Pulykahús

Leírás

Pulykahús – receptek, leírás, tippek

A pulykahús népszerűsége annak köszönhető, hogy kalóriaszegény, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag húsféle. A pulyka Amerikából származik. A pulykasült világszerte a karácsonyi menü része, az Egyesült Államokban pedig tipikus hálaadásnapi fogás az egészben sült pulyka.

A pulykahús legértékesebb része a melle, de fogyasztják még a combját és szárnyát is. Jellemző elkészítési módjai: sütés, grillezés, kirántás. Kétféle pulykát különböztetünk meg: a bébipulykát (fiatal pulyka, súlya 2-3,5 kg) és a kifejlett pulykát (átlagosan 5-6 kg-ot nyom). A bébipulyka húsa sokkal gyengébb, mint az idősebb állaté.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pulykahús?

A pulykahús népszerű, sovány szárnyashús és kedvelt fehérjeforrás, amelyet világszerte fogyasztanak. Sokféleképpen felhasználható húsféle, fogyasztásának pedig rengeteg előnye van.

Hogyan vásároljuk?

A friss pulykahús színe világos rózsaszín, és semmilyen kellemetlen szaga nincs. Az állatjóléti szempontokat figyelembe véve érdemes olyan forrásból vásárolni, amely garantálja a fenntartható és etikus gazdálkodást. Piacon és hentesboltban friss pulykahúst kaphatunk, de szuper- és hipermarketekben is tudunk venni. A pulykahús jól fagyasztható, de felengedés után minél hamarabb el kell fogyasztani.

Mire jó a pulykahús?

A pulykajús gazdag B-vitaminokban (különösen B3 - niacin, és B6), cinkben, szelénben és foszforban. Ezek fontosak az energia-anyagcserében és az immunrendszer támogatásában. Alacsony telítettzsír-tartalma miatt a pulykahús segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében.

A pulykahúst egészben sütve, szeletelve és darált formájában is elkészíthetjük. A füstölt pulykasonka vagy pulykamell szendvicsekhez és salátákhoz remek választás.

Mi készülhet a pulykahúsból?

Készülhet belőle kiadós pulykahúsleves és szaftos karácsonyi pulyka.

Még több pulykahúsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Pulykahúst bármikor tudunk venni hentesboltban vagy piacon.

hogyan tároljam

A friss pulyka körülbelül négy napig tartható el a hűtőben. Jól fagyasztható, ajánlatos azonban a fagyasztott pulykát 3 hónapon belül elkészíteni.

100g Pulykahús

fehérjetartalom

22.64 g

zsírtartalom

67001.347 g

szénhidráttartalom

0.14 g

víztartalom

75.37 g

gramm pulykahús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

190 mg

Nátrium

118 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.652 g

Kolin

60.2 mg

Niacin - B3 vitamin

8.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.844 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.64 g

Zsír

telített zsírsav

0.459 g

egyszeresen telített zsírsav

0.477 g

többszörösen telített zsírsav

0.411 g

koleszterin

67 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.86 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

190 mg

Nátrium

118 mg

Cink

1.84 mg

Réz

0.079 mg

Mangán

0.012 mg

Szelén

22.6 µg

szénhidrát

cukor

0.07 g

víz

75.37 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.05 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.192 mg

Niacin - B3 vitamin

8.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.844 mg

Folát

7 µg

Kolin

60.2 mg

Retinol

9 µg

E vitamin

0.09 mg

D vitamin

8 µg

B12 vitamin

1.24 µg

A vitamin

9 µg

B6 vitamin

0.652 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!