r
Nosalty Logó

Kiadós pulykahúsleves

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Kiadós pulykahúsleves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

440
Kalória
71.5g
Fehérje
22g
Szénhidrátok
6.4g
Zsír
453.8g
Víz
201g
Koleszterin
6.8g
Rost
8.5g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 440 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2203 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 74 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1454.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    690 mg
  • Nátrium
    441 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    453.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    559 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    2000 micro
  • β-karotin
    5392 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    412 micro
  • Lut-zea
    827 micro
Összesen 440 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    357.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1005 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7272.7 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    361 mg
  • Kálcium
    581 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    618 mg
  • Foszfor
    3451 mg
  • Nátrium
    2203 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    2269 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2797 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    293 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    899 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    134 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    532 micro
  • Kolin:
    1005 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    10001 micro
  • β-karotin
    26959 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2061 micro
  • Lut-zea
    4137 micro
Összesen 2203 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    338 micro
  • β-karotin
    912 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 74 kcal

Elkészítés

  1. A pulykacsontokat vagy húsdarabokat alaposan mossuk meg. Ha nagyobb darabokban van, vágjuk őket kisebb részekre, hogy könnyebben kezelhetők legyenek a levesben.
  2. Tegyük a pulykahúst egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Amikor felforrt, vegyük le a hőt, és merjük le a habot a tetejéről, hogy a leves tiszta legyen.
  3. Amikor a habot leszedtük, adjuk hozzá a megtisztított és egészben hagyott zöldségeket: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellerszár, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, valamint a paradicsomot és paprikát, ha használjuk.
  4. Sózzuk meg a levest, adjuk hozzá a borsot és a további fűszereket (babérlevél, majoranna, szerecsendió virág is nagyon jól illik hozzá). A gombát és a zöldfűszereket (friss petrezselymet vagy zellerlevelet) is ekkor bele tehetjük, de ezeket egészben hagyva, hogy később könnyen kiemelhessük.
  5. A levest lassú tűzön főzzük 2-3 órán keresztül. Fontos, hogy ne forrjon hevesen, csak gyöngyözzön, így marad a leves tiszta. A hús akkor van kész, amikor teljesen omlós és könnyen leválik a csontról.
  6. Amikor a leves elkészült, vegyük ki belőle a húst és a zöldségeket. A levet szűrjük át egy finom szűrőn vagy gézlapon, hogy teljesen tiszta legyen. A húsokat visszatehetjük a levesbe, vagy külön tálalhatjuk.
  7. A cérnametéltet vagy más levesbetétet külön, sós vízben főzzük ki, majd tálaláskor adjuk a leveshez.
  8. A tiszta, leszűrt levest a levesbetéttel és a felszeletelt zöldségekkel tálaljuk. Friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 180 perc

A pulykahúsleves egy hagyományos magyar étel, amely gazdag ízvilágú, tápláló leves. A pulykahúsleves alapja a pulyka csontos részeinek (például szárny, nyak, hát) lassú főzése, amelytől a leves mély ízű lesz. A zöldségek, mint a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és hagyma, valamint a fűszerek (babérlevél, egész bors, só) teszik teljessé az ételt. Az elkészítés során a pulykahúst és a zöldségeket lassan főzik, így a leves tiszta, aranyló lesz, és a hús is omlósra fő. Sokszor cérnametélttel vagy más levesbetéttel tálalják, de akár gombócokat is lehet hozzá adni. Ha gazdagabb ízvilágot szeretnél, a pulykahúst előzetesen meg is piríthatod egy kicsit a sütőben, mielőtt a levesbe tennéd. A húsleves akkor a legfinomabb, ha lassan főzöd és időt adsz a pulyka ízének kibontakozására. A végeredmény egy ízletes, gazdag húsleves lesz, amelyet sokan szeretnek ünnepi alkalmakkor, de egy hétköznapi ebédhez is kiváló választás.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!