r
Nosalty Logó

Kiadós pulykahúsleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Kiadós pulykahúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 440 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2203 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 74 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1454.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    690 mg
  • Nátrium
    441 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    453.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    559 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    2000 micro
  • β-karotin
    5392 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    412 micro
  • Lut-zea
    827 micro
Összesen 440 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    357.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1005 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7272.7 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    361 mg
  • Kálcium
    581 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    618 mg
  • Foszfor
    3451 mg
  • Nátrium
    2203 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    2269 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2797 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    293 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    899 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    134 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    532 micro
  • Kolin:
    1005 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    10001 micro
  • β-karotin
    26959 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2061 micro
  • Lut-zea
    4137 micro
Összesen 2203 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    338 micro
  • β-karotin
    912 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 74 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pulykacsontokat vagy húsdarabokat alaposan mossuk meg. Ha nagyobb darabokban van, vágjuk őket kisebb részekre, hogy könnyebben kezelhetők legyenek a levesben.
  2. Tegyük a pulykahúst egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Amikor felforrt, vegyük le a hőt, és merjük le a habot a tetejéről, hogy a leves tiszta legyen.
  3. Amikor a habot leszedtük, adjuk hozzá a megtisztított és egészben hagyott zöldségeket: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellerszár, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, valamint a paradicsomot és paprikát, ha használjuk.
  4. Sózzuk meg a levest, adjuk hozzá a borsot és a további fűszereket (babérlevél, majoranna, szerecsendió virág is nagyon jól illik hozzá). A gombát és a zöldfűszereket (friss petrezselymet vagy zellerlevelet) is ekkor bele tehetjük, de ezeket egészben hagyva, hogy később könnyen kiemelhessük.
  5. A levest lassú tűzön főzzük 2-3 órán keresztül. Fontos, hogy ne forrjon hevesen, csak gyöngyözzön, így marad a leves tiszta. A hús akkor van kész, amikor teljesen omlós és könnyen leválik a csontról.
  6. Amikor a leves elkészült, vegyük ki belőle a húst és a zöldségeket. A levet szűrjük át egy finom szűrőn vagy gézlapon, hogy teljesen tiszta legyen. A húsokat visszatehetjük a levesbe, vagy külön tálalhatjuk.
  7. A cérnametéltet vagy más levesbetétet külön, sós vízben főzzük ki, majd tálaláskor adjuk a leveshez.
  8. A tiszta, leszűrt levest a levesbetéttel és a felszeletelt zöldségekkel tálaljuk. Friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.
  • Receptkönyvben: 2
  • Tegnapi nézettség: 110
  • 7 napos nézettség: 176
  • Össznézettség: 109
  • Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 18.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: gluténmentes receptek

Receptjellemzők

Kiadós pulykahúsleves
Hering András 171 recept

A pulykahúsleves egy hagyományos magyar étel, amely gazdag ízvilágú, tápláló leves. A pulykahúsleves alapja a pulyka csontos részeinek (például szárny, nyak, hát) lassú főzése, amelytől a leves mély ízű lesz. A zöldségek, mint a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és hagyma, valamint a fűszerek (babérlevél, egész bors, só) teszik teljessé az ételt. Az elkészítés során a pulykahúst és a zöldségeket lassan főzik, így a leves tiszta, aranyló lesz, és a hús is omlósra fő. Sokszor cérnametélttel vagy más levesbetéttel tálalják, de akár gombócokat is lehet hozzá adni. Ha gazdagabb ízvilágot szeretnél, a pulykahúst előzetesen meg is piríthatod egy kicsit a sütőben, mielőtt a levesbe tennéd. A húsleves akkor a legfinomabb, ha lassan főzöd és időt adsz a pulyka ízének kibontakozására. A végeredmény egy ízletes, gazdag húsleves lesz, amelyet sokan szeretnek ünnepi alkalmakkor, de egy hétköznapi ebédhez is kiváló választás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek