Pulykanyakleves grízgaluskával
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
200g pulykahús230 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
3 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A grízgaluskához
-
14g tojás17 kcal
-
13g búzadara45 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
Összesen
420
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
800g pulykahús920 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
14 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A grízgaluskához
-
55g tojás69 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
Összesen
1691
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
A leveshez
-
37g pulykahús43 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
14.8g sárgarépa5 kcal
-
16.7g fehérrépa11 kcal
-
7.4g zeller3 kcal
-
5.6g karalábé1 kcal
-
2.3g zöldpaprika0 kcal
-
2.3g paradicsom0 kcal
-
2.3g kelkáposzta levél1 kcal
-
2.1g petrezselyem1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A grízgaluskához
-
2.5g tojás3 kcal
-
2.3g búzadara8 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
Összesen
79
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 52 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1250.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 576 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 398.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 696 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 248 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 2490 micro
-
β-karotin 6663 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 972 micro
Összesen
420
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 208.1 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 716 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5001.1 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 470 mg
-
Foszfor 2305 mg
-
Nátrium 1445 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 158.6 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1593.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2785 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 263 mg
-
D vitamin: 104 micro
-
K vitamin: 992 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 74 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 697 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 9962 micro
-
β-karotin 26652 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 1289 micro
-
Lut-zea 3888 micro
Összesen
1691
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 73.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 461 micro
-
β-karotin 1233 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 60 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
79
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
4 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
0.5 db karalábé
-
0.5 db zöldpaprika
-
0.5 db paradicsom
-
1 csokor petrezselyem
-
12 szem fekete bors
-
só ízlés szerint
A grízgaluskához
Elkészítés
A leveshez
- A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
- A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
- Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
- A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
- Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk, s ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani. (Én nem sózom, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.) Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk, és avval szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe. (Én az első után egy kicsit várok, mert ha az darabokra esik, akkor még egy pici darát keverek a masszába.) Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
- Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.
- Receptkönyvben: 429
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 47362
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 19.
Ajánló
Még finomabb lesz, ha előző nap készítjük el a levest, és úgy mindenestül hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Fahéj
288 recept
Drága nagyapám a marhahúslevesre esküdött. Talán igaza volt, persze ő nem ismerte a pulykalevest, mert ők nem is nagyon ettek pulykát. Én legalábbis gyerekkoromból egyáltalán nem tudok felidézni pulykahúsból készült ételeket. Pedig a pulykanyakból igazán finom, zamatos leves készíthető, nálunk legalábbis ez a kedvenc a húslevesek közül. Sajnálom, hogy nagyapám sose kóstolhatta meg az én pulykalevesemet. Biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlett volna neki.