Ünnepi sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bodnár Évi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
250g alma117 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
50g mák263 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
13g tej7 kcal
-
5 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Tetejére
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
18 kcal
Összesen
1125
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
2000g alma936 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
400g mák2100 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Tetejére
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
8988
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
15.6g finomliszt57 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
6.5g vaj47 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
1g tejföl2 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
52.1g alma24 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
10.4g mák55 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.6g tej1 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Tetejére
-
2.6g étcsokoládé14 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
Összesen
234
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 54.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1684.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 781 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 590 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.8 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 217.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
1125
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 155.7 g
Zsír
-
Összesen 439.6 g
-
Telített zsírsav 173 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 133 g
-
Koleszterin 749 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13478.5 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 281 mg
-
Kálcium 6250 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1771 mg
-
Foszfor 4718 mg
-
Nátrium 319 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 33 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1166.4 g
-
Cukor 534 mg
-
Élelmi rost 144 mg
VÍZ
-
Összesen 1742.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1893 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 571 micro
-
Kolin: 356 mg
-
Retinol - A vitamin: 1803 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 917 micro
-
β-crypt 204 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 906 micro
Összesen
8988
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 350.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 45.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
234
kcal
Hozzávalók
Tészta
Töltelék
-
3 ek cukor
-
1 tk fahéj
-
1 dl tej
-
1 ek vaníliás cukor
-
1 ek citromhéj
Tetejére
-
10 dkg étcsokoládé
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
Tészta
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három cipót formázunk belőle. Legbiztosabb, ha mérleggel egyenlő adagokra mérjük. Alufóliába csomagoljuk, és addig a hűtőben tartjuk, amíg elkészítjük a töltelékeket.
- A tésztacipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk, az elsőt egy közepes méretű tepsibe rakjuk. (Nem kell alá semmi.) Megkenjük először a mák, majd az almás töltelék felével.
- Beborítjuk a következő tésztalappal, erre hasonló sorrendben kerül a töltelék. Végül betakarjuk a harmadik lappal. Egy hústűvel megszurkáljuk, de úgy, hogy a tepsi aljáig érjen a tűnk. Ezeken a pici lyukakon eltávozik majd a gőz. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
Töltelék
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, cukorral, az őrölt fahéjjal és a citrus fűszerkeverékkel ízesítve megpároljuk. Kihűtés után szűrőlapáttal szedjük ki, hogy a fölösleges almalé lecsöpögjön.
- A cukorral ledarált mákot elkeverjük a forró tejjel, az orangina fűszerkeverékkel és a vaníliás cukorral.
Tetejére
- Ha langyosra hűlt, a tetejét csokimázzal öntjük le. Ehhez gőz fölött felolvasztjuk az összetördelt csokit, hozzáadunk 2 ek. olajat, hogy jól kenhető legyen, és egyenletesen elkenjük a tészta tetején. Legjobb, ha legalább egy éjszakán át pihen, hogy az ízek összeérjenek. Hasonlít a zserbóhoz, és a flódnihoz, de nem is zserbó, és nem is flódni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 721
- Feltöltés dátuma: 2023. május 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Bodnár Évi
18 recept