r
Nosalty Logó

Ünnepi fűszeres mézeskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nyinyinagyi
Ünnepi fűszeres mézeskalács
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 717 kcal
  • 5% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 4301 kcal
  • 5% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 339 kcal
  • 5% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.9 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 717 kcal
  • 5% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.4 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1953.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    674 mg
  • Nátrium
    777 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    911.1 g
  • Cukor
    529 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    217.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    334 micro
Összesen 4301 kcal
  • 5% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 339 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A meglangyosított mézet, porcukrot és vajat összekeverjük a fűszerekkel.
  2. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel.
  3. Először kevés liszttel összekeverjük a mézes keveréket, majd a gyúródeszkán a többi liszttel és a tojással összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy ragad vagy szétesik eleinte, nem kell megijedni majd összeáll.) Fél cm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, sütés alatt hízik.
  4. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  5. Még melegen kell kiszedni, ne rakjuk egymásra, mert összeragad. Kihűlve cukormázzal díszítjük.
  6. Cukormázhoz a porcukrot teaszűrőn kétszer átszitáljuk. A felvert kemény habhoz apránként hozzákeverjük a cukrot, majd továbbkeverjük míg sűrű nem lesz. Tetszés szerint tehetünk bele ételfestéket.
  7. A kész habot nylonzacskóba tesszük, bekötjük, az egyik sarkán pici lyukat vágunk, és ezzel díszítjük a mézeskalácsot.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 20314
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 22.

Ajánló

Én szeretek a fűszerekkel pepecselgetni, akinek nincs hozzá türelme, készítheti kész mézeskalácsfűszerrel is. A narancs és a citrom héját vékonyan lehámozom, megszárítom, és egy kevés kristálycukorral kávédarálón ledarálom. Egy teaszűrőn átszitálom, a megmaradt héjdarabkákhoz ismét egy kis cukrot teszek, újradarálom, és ezt addig folytatom, amíg az egész elfogy, és sok finom citromhéj és narancshéj ízű cukrom lesz..

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ünnepi fűszeres mézeskalács
Nyinyinagyi 30 recept

Valamikor évtizedekkel ezelőtt, emlékezetem szerint egy Nők Lapjában találtam ezt a receptet. Azóta nem múlik el karácsony, húsvét, hogy ne sütnék belőle dupla adagot. Sütöttem már az unokám szülinapi bulijára, ajándéknak a munkatársaimnak. Gyűjtögetem a sütiformákat, hogy minden alkalomra meglegyen a megfelelő. A képen az idei húsvéti figurák láthatóak. Feltehetjük a karácsonyfára is, csak sütés előtt egy szívószállal bökjük át, hogy fel tudjuk majd fűzni. Húsvétkor egy zöldelő ágon is jól mutat az ünnepi asztalon.

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...