Ünnepi fűszeres mézeskalács
- 5% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
40g méz122 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
0 kcal
-
6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g ánizs1 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A cukormázhoz
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
- 5% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
240g méz730 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g ánizs3 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
A cukormázhoz
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
- 5% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
39.7g finomliszt144 kcal
-
4.4g tojás5 kcal
-
4g vaj28 kcal
-
19g méz58 kcal
-
9.5g porcukor37 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.1g ánizs0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
A cukormázhoz
-
6.3g tojásfehérje3 kcal
-
15.9g porcukor61 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
- 5% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.9 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
- 5% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.8 g
Zsír
-
Összesen 50.4 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1953.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 674 mg
-
Nátrium 777 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 911.1 g
-
Cukor 529 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 217.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 334 micro
- 5% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
5 dkg vaj
-
1.5 dl méz
-
120 g porcukor
-
1 kk szódabikarbóna
-
1 csomag vaníliás cukor
A cukormázhoz
-
2 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A meglangyosított mézet, porcukrot és vajat összekeverjük a fűszerekkel.
- A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel.
- Először kevés liszttel összekeverjük a mézes keveréket, majd a gyúródeszkán a többi liszttel és a tojással összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy ragad vagy szétesik eleinte, nem kell megijedni majd összeáll.) Fél cm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, sütés alatt hízik.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Még melegen kell kiszedni, ne rakjuk egymásra, mert összeragad. Kihűlve cukormázzal díszítjük.
- Cukormázhoz a porcukrot teaszűrőn kétszer átszitáljuk. A felvert kemény habhoz apránként hozzákeverjük a cukrot, majd továbbkeverjük míg sűrű nem lesz. Tetszés szerint tehetünk bele ételfestéket.
- A kész habot nylonzacskóba tesszük, bekötjük, az egyik sarkán pici lyukat vágunk, és ezzel díszítjük a mézeskalácsot.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 20344
- Feltöltés dátuma: 2011. november 22.
Ajánló
Én szeretek a fűszerekkel pepecselgetni, akinek nincs hozzá türelme, készítheti kész mézeskalácsfűszerrel is. A narancs és a citrom héját vékonyan lehámozom, megszárítom, és egy kevés kristálycukorral kávédarálón ledarálom. Egy teaszűrőn átszitálom, a megmaradt héjdarabkákhoz ismét egy kis cukrot teszek, újradarálom, és ezt addig folytatom, amíg az egész elfogy, és sok finom citromhéj és narancshéj ízű cukrom lesz..
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Valamikor évtizedekkel ezelőtt, emlékezetem szerint egy Nők Lapjában találtam ezt a receptet. Azóta nem múlik el karácsony, húsvét, hogy ne sütnék belőle dupla adagot. Sütöttem már az unokám szülinapi bulijára, ajándéknak a munkatársaimnak. Gyűjtögetem a sütiformákat, hogy minden alkalomra meglegyen a megfelelő. A képen az idei húsvéti figurák láthatóak. Feltehetjük a karácsonyfára is, csak sütés előtt egy szívószállal bökjük át, hogy fel tudjuk majd fűzni. Húsvétkor egy zöldelő ágon is jól mutat az ünnepi asztalon.