A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
250g tyúk296 kcal
-
83g marhacsont0 kcal
-
83g marhafartő138 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
53g sárgarépa19 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
43g zeller16 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
42g kelkáposzta9 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
-
27g csiperkegomba6 kcal
-
17g zöldbab5 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g cérnametélt62 kcal
-
3g ecetes torma4 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1500g tyúk1774 kcal
-
500g marhacsont0 kcal
-
500g marhafartő830 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
160g csiperkegomba34 kcal
-
100g zöldbab27 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g cérnametélt371 kcal
-
18g ecetes torma25 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
31.6g tyúk37 kcal
-
10.5g marhacsont0 kcal
-
10.5g marhafartő17 kcal
-
3.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
6.7g sárgarépa2 kcal
-
5.7g fehérrépa4 kcal
-
5.5g zeller2 kcal
-
5.1g karalábé1 kcal
-
5.3g kelkáposzta1 kcal
-
2.1g paradicsom0 kcal
-
2.1g paprika0 kcal
-
3.2g zöldborsó3 kcal
-
3.4g csiperkegomba1 kcal
-
2.1g zöldbab1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g cérnametélt8 kcal
-
0.4g ecetes torma1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.8 g
Zsír
-
Összesen 28.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1148.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 596 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 421.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 194 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 1685 micro
-
β-karotin 4411 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 932 micro
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 311.1 g
Zsír
-
Összesen 170.6 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 964 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6889.2 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 695 mg
-
Foszfor 3574 mg
-
Nátrium 1454 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 248.5 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 2529.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2964 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 427 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 427 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 114 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 966 micro
-
Kolin: 1165 mg
-
Retinol - A vitamin: 338 micro
-
α-karotin 10113 micro
-
β-karotin 26463 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2576 micro
-
Lut-zea 5592 micro
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 213 micro
-
β-karotin 557 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 54 micro
-
Lut-zea 118 micro
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db zeller
-
1 közepes db karalábé
-
0.5 kis fej kelkáposzta
-
1 közepes db paradicsom
-
1 közepes db paprika
-
150 g zöldborsó
-
5 közepes db csiperkegomba
-
100 g zöldbab
-
só ízlés szerint
-
100 g cérnametélt
-
1 ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés
- Az egész tyúkot, a marhafartőt és a csontot, a tyúkaprólékot hideg vízben főzni kezdjük a vöröshagymával, fokhagymával és az egész borsszemekkel. Amikor felforrt, és elkezd habozni, további 30 percig nagyon lassan, gyöngyözve főzzük tovább, hagyjuk elfőni a habot, kár leszedni, sok ízt vesztenénk.
- A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk el őket hosszában, majd adjuk hozzá a leveshez. Ízesítsük sóval, majd legalább három és fél órán át, alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
- A főzési idő lejárta után nagyon óvatosan emeljük ki a tyúkot (és a marhadarabokat) a levesből, a húst fejtsük le a csontokról, és szedjük kisebb darabokra vagy szálakra. A zöldségeket szintén nagyon óvatosan szedjük ki a léből (ügyelve arra, nehogy összetörjenek), majd szeleteljük vagy vágjuk julienne-re őket (a sárgarépát és a fehérrépát). A levest szűrjük le, majd (ízlés szerint az aprólékkal) és a felszeletelt zöldségekkel együtt adjuk a leveshez.
- Tálaljuk enyhén sós vízben főtt cérnametélttel vagy eperketésztával, szórjuk meg friss, finomra aprított petrezselyemzölddel. A lefejtett marhahúst ecetes tormával kínáljuk.
- Receptkönyvben: 214
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 59
- Össznézettség: 17441
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Fontos leszögeznünk, hogy ez csak a majdnem eredeti Újházi-húsleves receptúrája, mivel névadója, Újházi Ede (század eleji színészlegenda és főzőmester) Magyar Elek 'Az Ínyesmester szakácskönyvében' lejegyzett receptje szerint a leves eredetileg nem is tyúkból, hanem kakasból készül. Főzési tanácsa szerint pedig „minél több kakastaréj és kakashere fő a levesbe, annál jobb lesz". Napjainkban már tyúkból, csirkéből, pulykából is készítik a híres magyar húslevest, melyet a legtöbben Újházi-tyúkhúslevesként ismernek. Most az eredeti receptúrához feltehetőleg legközelebb álló, 'Az ínyesmester szakácskönyve" alapján készített receptúrát mutatom meg nektek. Én ezúttal kakas helyett – az ismertté vált nevéhez hűen - tyúkból főztem meg Újházi húslevesét.