Ecetes torma

Az ecetes torma egy hazánkban igencsak közkedvelt csípős, pikáns sós krém, mely reszelt tormagyökérből készül, és a legtöbben húsvét táján fogyasztjuk az ünnepi sonka mellé. Házilag is elkészíthetjük, de a boltokban is megvásárolhatjuk, leginkább kisüveges formában, egész évben.
Az ecetes torma reszelt tormagyökérből készül: csípőssége reszeléskor válik egyértelművé, ereje valamilyen savval, pl. ecettel közömbösíthető. Ecetes torma készítésekor ügyeljünk arra, hogy minél később öntjük az ecetes-cukros-vizes levet a reszelt tormára, annál csípősebb lesz a végeredmény, a torma ereje ugyanis a reszelést követően fokozatosan szabadul fel.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az ecetes torma egy csípős, aromás krém, mely általában reszelt tormagyökérből, ecetből, cukorból, sóból és vízből készül. Húsételek, sonka, füstölt húsok és tojás mellé gyakran fogyasztják, főleg a húsvéti időszakban, de év közben is sok hűtőben megtalálhatjuk. A torma egy hazánkban őshonos gyökérzöldség. Magas C-vitamin tartalma és vízhajtó, valamint fájdalomcsillapító hatása miatt eredetileg gyógynövényként termesztették.
Ha bolti ecetes tormát választunk, vegyünk olyan terméket, amelyben nincs feltétlen adalékanyag és/vagy tartósítószer. Házilag is elkészíthetjük, bár a tormareszelés nem leányálom, hiszen rettentően csíp.
Az ecetes torma fő hozzávalói: friss torma, ecet, víz, cukor (vagy édesítő), só.
Elkészítés:
Az ecetes torma a hidegtálak, szendvicsek, sonka- és sajttekercsek, felvágottastálak népszerű kísérője, és főleg húsvétkor fogyasztjuk. A klasszikus táfelspicc mellett is gyakran felbukkan, mint a főtt hús pikáns, csípős kiegészítője.
Ecetes tormából készíthetünk húsvéti őzgerincet minden jóval, sonkás-tormás kukoricasalátát, parmezános-tormás sonkatekercseket, tormás répafőzeléket villámgyorsan, kapros céklasalátát lencsével, húsvéti tojáskrémes kalácsbagelt, vagy többek közt sonkás-tormás grillezett szendvicset camembert sajttal.
Még több ecetes tormás receptért görgess lejjebb!
Ecetes tormát bármikor vehetünk a boltokban, általában kisüveges változatban. Friss tormagyökeret a piacon keressünk szezonjában, ősszel.
Hűvös helyen.
fehérjetartalom
1 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
21 g
víztartalom
0 g
fehérje
1 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Szerintünk az egyik legegyszerűbb-legnagyszerűbb dolog a tojássaláta, amit bármilyen étkezésre fogyaszthatunk, ráadásul pikk-pakk elkészül. Pakolhatjuk a pirítósunkra, készíthetünk ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!