Ecetes torma

Ecetes torma

Leírás

Ecetes torma – receptek, leírás, tippek

Az ecetes torma egy hazánkban igencsak közkedvelt csípős, pikáns sós krém, mely reszelt tormagyökérből készül, és a legtöbben húsvét táján fogyasztjuk az ünnepi sonka mellé. Házilag is elkészíthetjük, de a boltokban is megvásárolhatjuk, leginkább kisüveges formában, egész évben.

Az ecetes torma reszelt tormagyökérből készül: csípőssége reszeléskor válik egyértelművé, ereje valamilyen savval, pl. ecettel közömbösíthető. Ecetes torma készítésekor ügyeljünk arra, hogy minél később öntjük az ecetes-cukros-vizes levet a reszelt tormára, annál csípősebb lesz a végeredmény, a torma ereje ugyanis a reszelést követően fokozatosan szabadul fel.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az ecetes torma?

Az ecetes torma egy csípős, aromás krém, mely általában reszelt tormagyökérből, ecetből, cukorból, sóból és vízből készül. Húsételek, sonka, füstölt húsok és tojás mellé gyakran fogyasztják, főleg a húsvéti időszakban, de év közben is sok hűtőben megtalálhatjuk. A torma egy hazánkban őshonos gyökérzöldség. Magas C-vitamin tartalma és vízhajtó, valamint fájdalomcsillapító hatása miatt eredetileg gyógynövényként termesztették.

Hogyan vásároljuk vagy készítsük?

Ha bolti ecetes tormát választunk, vegyünk olyan terméket, amelyben nincs feltétlen adalékanyag és/vagy tartósítószer. Házilag is elkészíthetjük, bár a tormareszelés nem leányálom, hiszen rettentően csíp.

Az ecetes torma fő hozzávalói: friss torma, ecet, víz, cukor (vagy édesítő), só.

Elkészítés:

  1. A friss tormát meghámozzuk és lereszeljük, de vigyázat, nagyon csípős lehet, érdemes nyitott ablak mellett csinálni!
  2. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a sót. Kevergetve feloldjuk az összetevőket.
  3. A forró ecetes levet a reszelt tormára öntjük, alaposan összekeverjük.
  4. Üvegbe töltjük, és lezárva hűtőben tároljuk.
  5. Pár nap állás után az ízek összeérnek, úgy még finomabb lesz

Mire jó az ecetes torma?

  • a torma, így az ecetes torma is tisztítja a légutakat, bevethető nátha és orrdugulás ellen
  • a tormát a népi gyógyászat már a 17. század óta használja
  • a tormának magas a C-vitamin-tartalma, főleg frissen reszelve
  • ásványi anyagokban különösen gazdag: sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink
  • van benne egy speciálisan rá jellemző összetevő, a szinigrin vírus- és baktériumölő hatású

Az ecetes torma a hidegtálak, szendvicsek, sonka- és sajttekercsek, felvágottastálak népszerű kísérője, és főleg húsvétkor fogyasztjuk. A klasszikus táfelspicc mellett is gyakran felbukkan, mint a főtt hús pikáns, csípős kiegészítője.

Mi készülhet az ecetes tormából?

Ecetes tormából készíthetünk húsvéti őzgerincet minden jóval, sonkás-tormás kukoricasalátát, parmezános-tormás sonkatekercseket, tormás répafőzeléket villámgyorsan, kapros céklasalátát lencsével, húsvéti tojáskrémes kalácsbagelt, vagy többek közt sonkás-tormás grillezett szendvicset camembert sajttal.

Még több ecetes tormás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Ecetes tormát bármikor vehetünk a boltokban, általában kisüveges változatban. Friss tormagyökeret a piacon keressünk szezonjában, ősszel.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Ecetes torma

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

21 g

víztartalom

0 g

gramm ecetes torma?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Krémes tojássaláta egyszerűen

Szerintünk az egyik legegyszerűbb-legnagyszerűbb dolog a tojássaláta, amit bármilyen étkezésre fogyaszthatunk, ráadásul pikk-pakk elkészül. Pakolhatjuk a pirítósunkra, készíthetünk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!