Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs Katharosztól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 28% Zsír
10 darab kaszinótojás
-
90g főtt tojás140 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Besamelmártás
-
50g tej28 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
-
38g tej21 kcal
Máz
-
25g majonéz134 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
83g tejföl163 kcal
-
25g víz0 kcal
-
3g zselatin8 kcal
Tormakrémes sonkatekercs
-
50g sonka69 kcal
-
50g ecetes torma69 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
1041
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 28% Zsír
10 darab kaszinótojás
-
360g főtt tojás558 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g só0 kcal
Besamelmártás
-
200g tej112 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
26g finomliszt95 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
26g finomliszt95 kcal
-
150g tej84 kcal
Máz
-
100g majonéz535 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
330g tejföl653 kcal
-
100g víz0 kcal
-
10g zselatin34 kcal
Tormakrémes sonkatekercs
-
200g sonka276 kcal
-
200g ecetes torma276 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
4159
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 28% Zsír
10 darab kaszinótojás
-
18.8g főtt tojás29 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
0.5g mustár0 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Besamelmártás
-
10.4g tej6 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
7.8g tej4 kcal
Máz
-
5.2g majonéz28 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
17.2g tejföl34 kcal
-
5.2g víz0 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
Tormakrémes sonkatekercs
-
10.4g sonka14 kcal
-
10.4g ecetes torma14 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
214
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 30.2 g
Zsír
-
Összesen 87.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 492 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1469.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 245 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 247 mg
-
Nátrium 915 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 165.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 579 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 292 mg
-
Retinol - A vitamin: 569 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 327 micro
Összesen
1041
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 120.7 g
Zsír
-
Összesen 350.1 g
-
Telített zsírsav 158 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1968 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5876.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 980 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 986 mg
-
Nátrium 3661 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.4 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 662.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2314 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 313 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 1167 mg
-
Retinol - A vitamin: 2274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 445 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1308 micro
Összesen
4159
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
214
kcal
Hozzávalók
10 darab kaszinótojás
-
6 db főtt tojás
-
1 ek mustár
-
só ízlés szerint
Besamelmártás
-
2 dl tej
-
2 dkg vaj
-
2.6 dkg finomliszt
-
2 dkg vaj
-
2.6 dkg finomliszt
-
1.5 dl tej
Máz
Tormakrémes sonkatekercs
-
20 dkg ecetes torma
-
só ízlés szerint
Elkészítés
10 darab kaszinótojás
- Kaszinótojáshoz a tojásokat keményre főzzük, és hideg vízben hűlni hagyjuk.
- A tojásokat megpucoljuk, kettévágjuk, és kiemeljük a sárgáját.
- Egy tálba téve villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a kihűlt besamelmártás, a mustárt, porcukrot, citromlét, sót, borsot, és kikeverjük, majd egy rövid időre hidegre tesszük.
- Összeállítás: a tojáskrémet habzsákba tesszük, és megtöltjük a tojások üregét úgy, hogy körben talpazatot nyomunk rá, így szép magasak lesznek.
- Egy nagyobb tálcára tesszük a krémes felével lefelé, kellő távolságot hagyva közöttük, erre a mázazás miatt van szükségünk. Hidegre tesszük a tojásokat.
- A krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a tojásokból 10 db-ot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.
- Amint sűrűsödni kezd a tartármártás, azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!
- Ha a tojásokkal kész vagyunk, mehetnek a hidegre, érdemes egy éjszakát hűteni, hogy jól összeérjenek az ízek és lehűljön.
- A tojásokat egy nagyméretű kiszúróval körbevágjuk, majd egy lapos tálaló lapáttal alányúlva áthelyezzük a saláta tetejére.
Besamelmártás
- Elkészítjük a besamelmártást: a vajon megfuttatjuk a lisztet, de vigyázzunk, ne kapjon oda! A tűzről lehúzva folyamatosan kevergetve felengedjük a tejjel, a tűzre visszatéve sűrűre főzzük, addig keverjük, amíg egybe áll. Hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a tormakrémet, a besamelmártást a tojásnál leírtak szerint.
Máz
- Amíg hűlnek az alapanyagok, kikeverjük a mázhoz valókat (a zselatin kivételével), ezután hidegre tesszük.
- A mázhoz kevés vízben feloldjuk a zselatint, a tűzről levéve elkeverjük egy kevés tartármártással, majd a mártásba keverjük.
- Hidegre tesszük, de közben folyamatosan ellenőrizzük, mert amint sűrűsödni kezd, azon nyomban a tojásokra kanalazzuk, mert ekkor nagyon gyorsan köt, egybe áll a masszánk!
Tormakrémes sonkatekercs
- Az ecetes tormát lecsepegtetjük, és kicsit meg is nyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön belőle.
- Ezután kikeverjük a vajjal, a kihűlt besamelmártással, sóval és a citromlével, rövid időre hidegre tesszük.
- A sonkákat megkenjük a tormakrémmel, és feltekerjük őket, majd egy tálcára rakosgatva letakarjuk, és hidegre tesszük.
- A sonkatekercset olvasztott aszpikkal átfényezhetjük, úgy még szebb lesz, illetve ha egy kicsivel több tormakrémet készítünk, a tálalásnál a két végére rózsát nyomunk.
- Tálalás: a franciasaláta alapra ízlésesen elrendezzük a tojásokat és a sonkatekercseket, a maradék tojáskrémmel megdíszítjük őket.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 747
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 55
- Össznézettség: 132486
- Feltöltés dátuma: 2014. január 08.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi hidegtálak
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Katharosz
499 recept
Nagyon régóta nem készítettem ezt a családi kedvencet, valami oknál fogva az utóbbi időben kicsit mellőzve volt. De most nagyon ráéheztem, és mivel a boltban vásárolt a nyomába sem léphet a házi készítésű hidegtálnak, ezért elkészítettem szilveszterre, a család nagy örömére! Macerásnak tűnhet az elkészítése, de nem az, nekem a recept leírása majdnem, hogy tovább tartott, persze egy kis túlzással.