r
Nosalty Logó

Túrós-vaníliás óriásbéles

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Túrós-vaníliás óriásbéles
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A béles tésztájához

A töltelékhez

Összesen 1168 kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A béles tésztájához

A töltelékhez

Összesen 4671 kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A béles tésztájához

A töltelékhez

Összesen 199 kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.3 g

Zsír

  • Összesen
    31.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2194.1 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    253 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    587 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    166.5 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    183 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    260 micro
Összesen 1168 kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185.2 g

Zsír

  • Összesen
    127.3 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8776.3 g
  • Cink
    1309 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    1519 mg
  • Vas
    1011 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    2057 mg
  • Nátrium
    2348 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    666.2 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    629.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    744 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    470 micro
  • Kolin:
    674 mg
  • Retinol - A vitamin:
    733 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1040 micro
Összesen 4671 kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.5 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    26 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 199 kcal

Hozzávalók

A béles tésztájához

A töltelékhez

Elkészítés

A béles tésztájához

  1. A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A finomliszthez keverjük a lágy vajat / margarint, sót, 1 egész tyúktojást, 1 tojásfehérjét és a megkelt élesztőt.
  3. Jól kidolgozzuk a tésztát, letakarva kb. 30 percet kelesztjük.
  4. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a túrótölteléket: a házi túrót villával összetörjük, habverővel hozzákeverjük a házi tejfölt, 2 ek cukrot, a 2 tojássárgáját, majd a 2 csomag vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, összedolgozzuk, majd félretesszük.
  5. A vaníliapudingot elkészítjük a zacskón lévő használati utasítás szerint, majd a túrókrémhez hozzákeverjük a félig kihűlt pudingot.
  6. Ha a tésztánk megkelt kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, 20x20-cm-es kockákra vágjuk, és közepére tesszük a tölteléket. A szemben lévő sarkokat egymásra hajtjuk, lapítjuk. Késsel megvágjuk a tetejét.
  7. A megmaradt tojássárgájával megkenjük a bélesek tetejét, hogy a lapok jól egymáshoz tapadjanak, ne nyíljanak szét majd sütés közben. Kb. 15-20 percig kelesztjük még a tepsiben, majd előmelegített sütőben szép mosolygós pirosra sütjük.
  8. Tálra rendezzük, aki szereti, a tetejét porcukorral megszórhatja.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9135
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 23.

Ajánló

Italajánlat: félédes fehérbor - Tokaji hárslevelű vagy furmint.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Túrós-vaníliás óriásbéles
Mártika és Feri 107 recept

A béles a 17-19. századi szakácskönyvekben olyan sütemény, amelynek alsó és borító felső tésztája közé töltelék kerül. A beborítás kialakítható hajtogatással vagy lehet külön tésztalap, a töltelék lehet réteges is. A tészta többnyire gyúrt tészta, de már a Tótfalusi-szakácskönyv (1695) szerint készülhet élesztővel is. A bélest a régi úri konyhán sütötték kemence fenekén, nyílt tűzhelyen, edényben, forró levegőben (pinnata nevű edény, amit parázsra állítottak, és fedelére is parázs került), egyes apró bélesféléket pedig vajban úszva is. Kemencében sült menyegzős bélesről még Czifray (1840) szakácskönyve is szól. Ez Ferenc óriásbélese (túrókrémes - vaníliapudingos). A túrós béles kicsik és nagyok kedvence. Ferenc a jó nagy 20x20cm-es béleseket imádja.

Hozzávalók

A béles tésztájához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...