Túrós-vaníliás óriásbéles
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
A béles tésztájához
-
125g finomliszt455 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
63g tej35 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
A töltelékhez
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
A béles tésztájához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
A töltelékhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
500g tej280 kcal
-
171 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
50g mazsola150 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
A béles tésztájához
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
10.7g tej6 kcal
-
2.6g vaj18 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
1.7g tojásfehérje1 kcal
A töltelékhez
-
21.4g tehéntúró31 kcal
-
21.4g tej12 kcal
-
1.9g vaníliás pudingpor7 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
2.1g mazsola6 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.3 g
Zsír
-
Összesen 31.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2194.1 g
-
Cink 327 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 253 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 514 mg
-
Nátrium 587 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.5 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 157.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 183 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 260 micro
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 185.2 g
Zsír
-
Összesen 127.3 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 898 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8776.3 g
-
Cink 1309 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 1519 mg
-
Vas 1011 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 2057 mg
-
Nátrium 2348 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 44 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 666.2 g
-
Cukor 230 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 629.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 744 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 470 micro
-
Kolin: 674 mg
-
Retinol - A vitamin: 733 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1040 micro
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 375.5 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 26 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
A béles tésztájához
-
3 dkg élesztő
-
1 kávéskanál só
-
1 db tojás
-
1 db tojásfehérje
A töltelékhez
-
50 dkg tehéntúró
-
5 dl tej
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 ek tejföl
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A béles tésztájához
- A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- A finomliszthez keverjük a lágy vajat / margarint, sót, 1 egész tyúktojást, 1 tojásfehérjét és a megkelt élesztőt.
- Jól kidolgozzuk a tésztát, letakarva kb. 30 percet kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a túrótölteléket: a házi túrót villával összetörjük, habverővel hozzákeverjük a házi tejfölt, 2 ek cukrot, a 2 tojássárgáját, majd a 2 csomag vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, összedolgozzuk, majd félretesszük.
- A vaníliapudingot elkészítjük a zacskón lévő használati utasítás szerint, majd a túrókrémhez hozzákeverjük a félig kihűlt pudingot.
- Ha a tésztánk megkelt kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, 20x20-cm-es kockákra vágjuk, és közepére tesszük a tölteléket. A szemben lévő sarkokat egymásra hajtjuk, lapítjuk. Késsel megvágjuk a tetejét.
- A megmaradt tojássárgájával megkenjük a bélesek tetejét, hogy a lapok jól egymáshoz tapadjanak, ne nyíljanak szét majd sütés közben. Kb. 15-20 percig kelesztjük még a tepsiben, majd előmelegített sütőben szép mosolygós pirosra sütjük.
- Tálra rendezzük, aki szereti, a tetejét porcukorral megszórhatja.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9135
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 23.
Ajánló
Italajánlat: félédes fehérbor - Tokaji hárslevelű vagy furmint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A béles a 17-19. századi szakácskönyvekben olyan sütemény, amelynek alsó és borító felső tésztája közé töltelék kerül. A beborítás kialakítható hajtogatással vagy lehet külön tésztalap, a töltelék lehet réteges is. A tészta többnyire gyúrt tészta, de már a Tótfalusi-szakácskönyv (1695) szerint készülhet élesztővel is. A bélest a régi úri konyhán sütötték kemence fenekén, nyílt tűzhelyen, edényben, forró levegőben (pinnata nevű edény, amit parázsra állítottak, és fedelére is parázs került), egyes apró bélesféléket pedig vajban úszva is. Kemencében sült menyegzős bélesről még Czifray (1840) szakácskönyve is szól. Ez Ferenc óriásbélese (túrókrémes - vaníliapudingos). A túrós béles kicsik és nagyok kedvence. Ferenc a jó nagy 20x20cm-es béleseket imádja.