Túrós-meggyes sült torta
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A túrókrémhez
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A túrókrémhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
300g tej168 kcal
-
171 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
350g meggybefőtt252 kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
14.3g finomliszt52 kcal
-
9.5g margarin68 kcal
-
4.8g porcukor18 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A túrókrémhez
-
23.8g tehéntúró35 kcal
-
14.3g tej8 kcal
-
2.1g vaníliás pudingpor8 kcal
-
7.1g cukor28 kcal
-
2.4g margarin17 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
0.6g búzadara2 kcal
-
16.7g meggybefőtt12 kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 668.3 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 126 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.7 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 275 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 259 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 193 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 131.4 g
Zsír
-
Összesen 255.8 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5346.2 g
-
Cink 1303 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 865 mg
-
Vas 1006 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 1494 mg
-
Nátrium 337 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 629.4 g
-
Cukor 288 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 492 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2201 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 234 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 369 mg
-
Retinol - A vitamin: 2072 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1543 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 518 micro
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.5 g
-
Cink 62 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
20 dkg margarin
-
10 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
A túrókrémhez
-
50 dkg tehéntúró
-
3 dl tej
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
15 dkg cukor
-
5 dkg margarin
-
10 g vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
1 evőkanál búzadara
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítése: A tészta hozzávalóit gyorsan sima, nyújtható tésztává gyúrjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a citromhéjat és a sót és szép, ruganyos tésztává gyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, majd letakarva 1 órára, de legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és gyümölcstorta-formába tesszük.
- A tésztára 1 marék búzadarát szórunk, majd a meggybefőttet lecsepegtetve, vagy friss meggyet eloszlatunk a tésztán, majd az alábbi krémet készítjük el és öntjük a meggyre.
- A krém elkészítése: A pudingport elkeverjük a cukorral, majd folyamatosan hozzáöntve a tejet, csomómentesre elkeverjük. Folyamatos kevergetés mellett jó sűrű krémet főzünk, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha éppen langyos, hozzákeverünk 5 dkg-nyi margarint
- Amíg a puding hűl, a túrót elkavarjuk egy nagy tálban a vaníliás cukorral, citromhéjjal, sóval, 1 tojássárgájával és a búzadarával. A kihűlt pudingot hozzákeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét (ha van felesleges 1-2 további fehérje - pl. a tésztából kimaradt - akkor azt is beletesszük, annál könnyebb lesz a túrótöltelék), majd óvatosan ezt is hozzákeverjük a túrós-pudingos krémhez.
- Az így elkészült krémet ráöntjük a meggyre, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg úgy nem látjuk, hogy a túró megsült és a tészta teteje szép világos barnára nem sült.
- Tálalás előtt egy kevés porcukorral még megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 16576
- Feltöltés dátuma: 2012. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Amikor még otthon laktam Csabán, gyakran jártunk át Gyulára és olyankor mindig betértünk a Kis Kézműves Cukrászdába, ahol a kedvencem a meggyes sülttorta volt. Kb. 15 éve fedeztük fel, amikor egyszer nyitási idő környékén tévedtünk be anyummal. Néztük a kínálatot, amikor a hátsó cukrászműhelyből kihozták a még langyos, finoman illatozó, porcukros tetejű túrótortát. Mivel mi nem szeretjük a habos-babos cukrászdai süteményeket (szerintem annak, aki otthon házi süteményekhez szokott, le se menne a torkán), egyből lecsaptunk erre a kecsegtető háziasnak tűnő sütire. Annyira megszerettük, hogy kitaláltuk, hogy otthon megpróbáljuk mi is megsütni, nem lehet annyira bonyolult... annyiszor ettük már, hogy tudtuk, omlós linzertésztából áll az alja, kell hozzá meggy és egy vaníliás-túrós krém. Néhány próbálkozás után megszületett a jelenlegi receptünk, hála anyunak!!