Toros rakott kel
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
167g kelkáposzta36 kcal
-
42g májas hurka136 kcal
-
129 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
23g joghurt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
12 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
250g májas hurka815 kcal
-
250g sütnivaló kolbász773 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
140g joghurt85 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
71 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
38.4g kelkáposzta8 kcal
-
9.6g májas hurka31 kcal
-
9.6g sütnivaló kolbász30 kcal
-
19.2g darált sertéshús35 kcal
-
17.3g tejföl34 kcal
-
5.4g joghurt3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.1 g
Zsír
-
Összesen 49.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 191 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1626 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 178 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 478 mg
-
Nátrium 835 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 299.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3632 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 93 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 3563 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 820 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 198.7 g
Zsír
-
Összesen 295.4 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9756.3 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 317 mg
-
Kálcium 1066 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 445 mg
-
Foszfor 2867 mg
-
Nátrium 5011 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1797.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21791 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 39 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 254 mg
-
D vitamin: 200 micro
-
K vitamin: 558 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 754 micro
-
Kolin: 708 mg
-
Retinol - A vitamin: 21377 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4920 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 635 micro
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 374.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 192 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 837 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 821 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 189 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
-
1 kg kelkáposzta
-
50 dkg darált sertéshús
-
450 g tejföl
-
140 g joghurt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
- A kelkáposztából félreteszünk néhány szép külső levelet, atöbbit 2 ujjnyira felcsíkozzuk.
- A félretett leveleket és a csíkokat pár percig forralva előfőzzük (mikróban is lehet).
- Ezalatt kibontjuk a bélből a hurkát és a kolbászt, összedolgozzuk a darált hússal, sózzuk, borsozzuk, majorannával fűszerezzük.
- Összekeverjük a tejfölt, joghurtot, kiskanálnyi sót, és 2 deci vizet keverünk hozzá.
- Vékonyan megolajozunk (vagy még finomabb, ha van dugiban hurka- vagy kolbászzsír) egy nagy jénai sütőtálat, rétegesen lerakjuk a kelkáposztacsíkokat és a húsmasszát, a rétegeket pár kiskanál tejfölös keverékkel meglocsoljuk.
- A tetején szépen elrendezzük a félretett kelleveleket, alufóliával lefedjük, és 50 percig sütőben sütjük.
- Ekkor levesszük a fóliát, elosztjuk a tetején a többi tejfölt, és 20 percig tovább sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 3821
- Feltöltés dátuma: 2012. március 25.
Ajánló
Bevált, laktató. Cukorbetegeknek: a szénhidráttartalma - miután nem tettem hozzá rizst - viszonylag alacsony: fenti mennyiség 90 gramm CH-ot tartalmaz (a májashurkában már ott lakik a rizs, ne felejtsük el!). Nekünk 6 adag lett belőle, ami adagonként 15 gramm CH-ot jelent. A receptet kedves kolléganőmnek, Évának ajánlom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A piacon nem tudtam ellenállni egy gyönyörű pár májashurkának és sütőkolbásznak, de a fele elég lett ebédre. A mélyhűtőben már egy satnya fogpiszkálónak sincs hely, Párom viszont napok óta rakott kelt akar enni. Így született meg a hurka-kolbász-darált hús trió ötlete, mint töltelék. Ettől a tölteléktől neveztem el "toros"-nak ezt a rakott kelt, a klasszikus toros káposzta mintájára, amit disznóvágáskor a friss kolbászhússal szoktak készíteni. A húsmassza fűszerezésével bátran alkalmazkodhatunk saját ízvilágunkhoz. Legközelebb több fokhagymával fogom elkészíteni, aztán kipróbálom őrölt köménnyel (a kömény a kolbászhoz is és a kelkáposztához is passzol), nyáron talán paradicsommal is gazdagítom. A tejfölt gyakran higítom joghurttal, részben mert pikánsan enyhén savanykásabb lesz az étel tőle, részben pedig kalóriaspórolás. Akinek nem kell kicentiznie a szénhidrátot, bátran tehet a húsmasszába előfőzött rizst, akár a húsmennyiség kisebb-nagyobb részének kiváltására, és ha a kalóriát se kell számolni, akkor elfér a tetején némi reszelt sajt, füstölt szalonnakocka is.