Májas hurka

A disznóvágáskor a több párhuzamosan zajló tartósító tevékenységek közül a végtermékek alapján legismertebb a kolbászkészítés mellett a hurkakészítés. A hurkát (a kolbászhoz hasonlóan) az állat kitisztított belébe töltik, annyi különbséggel, hogy a kolbászt a vékonybélbe, míg a hurkát a vastagabb, átmérőjű és vastagabb falú bélbe szokták tölteni. A véres hurka főtt belsőségek (tüdő, szív, vese, nyelv), bőrke és véres „hulladék” húsok, valamint párolt rizs és disznómáj hozzáadásával, egyénileg változó fűszerezéssel készülnek. A hurkákat kifőzik rövid, forró vízbe mártással, abálással. A hurkák annyiféle változatban készülnek ahány tájegység, ahány település, ahány böllér vagy ház van az adott területen...
Télen.
A hurkát füstölés nélkül mélyhűtőben tárolják, füstölve azonban a kolbász mellett a kamrában, fellógatva sokáig eláll.
fehérjetartalom
14.1 g
zsírtartalom
158026.54 g
szénhidráttartalom
2.2 g
víztartalom
52.1 g
Nátrium
860 mg
Foszfor
230 mg
Kalcium
26 mg
Magnézium
12 mg
B6 vitamin
0.19 g
Retinol
8308 µg
A vitamin
8308 µg
Niacin - B3 vitamin
4.3 mg
fehérje
14.1 g
Zsír
telített zsírsav
10.6 g
egyszeresen telített zsírsav
13.34 g
többszörösen telített zsírsav
2.6 g
koleszterin
158 g
ásványi anyagok
Kalcium
26 mg
Vas
6.4 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
230 mg
Nátrium
860 mg
Cink
2.3 mg
Réz
0.24 mg
Mangán
0.155 mg
Szelén
58 µg
szénhidrát
víz
52.1 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.272 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.03 mg
Niacin - B3 vitamin
4.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.95 mg
Folát
30 µg
Retinol
8308 µg
B12 vitamin
13.46 µg
A vitamin
8308 µg
B6 vitamin
0.19 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!