Májas hurka
Leírás
A disznóvágáskor a több párhuzamosan zajló tartósító tevékenységek közül a végtermékek alapján legismertebb a kolbászkészítés mellett a hurkakészítés. A hurkát (a kolbászhoz hasonlóan) az állat kitisztított belébe töltik, annyi különbséggel, hogy a kolbászt a vékonybélbe, míg a hurkát a vastagabb, átmérőjű és vastagabb falú bélbe szokták tölteni. A véres hurka főtt belsőségek (tüdő, szív, vese, nyelv), bőrke és véres „hulladék” húsok, valamint párolt rizs és disznómáj hozzáadásával, egyénileg változó fűszerezéssel készülnek. A hurkákat kifőzik rövid, forró vízbe mártással, abálással. A hurkák annyiféle változatban készülnek ahány tájegység, ahány település, ahány böllér vagy ház van az adott területen...
Mikor vegyem
Télen.
hogyan tároljam
A hurkát füstölés nélkül mélyhűtőben tárolják, füstölve azonban a kolbász mellett a kamrában, fellógatva sokáig eláll.
100g Májas hurka
fehérjetartalom
14.1 g
zsírtartalom
158026.54 g
szénhidráttartalom
2.2 g
víztartalom
52.1 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
860 mg
Foszfor
230 mg
Kalcium
26 mg
Magnézium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.19 g
Retinol
8308 µg
A vitamin
8308 µg
Niacin - B3 vitamin
4.3 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
14.1 g
Zsír
telített zsírsav
10.6 g
egyszeresen telített zsírsav
13.34 g
többszörösen telített zsírsav
2.6 g
koleszterin
158 g
ásványi anyagok
Kalcium
26 mg
Vas
6.4 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
230 mg
Nátrium
860 mg
Cink
2.3 mg
Réz
0.24 mg
Mangán
0.155 mg
Szelén
58 µg
szénhidrát
víz
52.1 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.272 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.03 mg
Niacin - B3 vitamin
4.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.95 mg
Folát
30 µg
Retinol
8308 µg
B12 vitamin
13.46 µg
A vitamin
8308 µg
B6 vitamin
0.19 g