r
Nosalty Logó

Töltött szőlőlevél

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Töltött szőlőlevél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 597 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 2383 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 307 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    800.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    559 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    138 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    187 micro
  • β-karotin
    5099 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    833 micro
Összesen 597 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.8 g

Zsír

  • Összesen
    118.5 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3203.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    1363 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    294 mg
  • Foszfor
    852 mg
  • Nátrium
    592 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    279.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    306.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2235 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    552 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    955 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    747 micro
  • β-karotin
    20397 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3334 micro
Összesen 2383 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    289 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    96 micro
  • β-karotin
    2634 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    430 micro
Összesen 307 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst a szokott módon feltesszük főni sós vízben.
  2. Közben a szőlőleveleket megmossuk, szárait levágjuk, félretesszük csepegni. A kevésbé szép, túl cakkos leveleket vékonyan felcsíkozzuk, és a rizs főzővizébe dobjuk (3-5 darabot).
  3. A sajtot apróra kockázzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk.
  4. A olívaolajat egy csipet sóval, az összezúzott fokhagymával és a citromlével elkeverjük.
  5. A készre főtt rizst összekeverjük a felaprított zöldfűszerekkel, borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk. Még forrón hozzákeverjük a felkockázott sajtot, és alaposan elkeverjük. Kissé "pókhálós" masszát kapunk.
  6. Az első szőlőlevelet a fényes oldalával lefelé magunk elé terítjük. Egy evőkanálnyit teszünk rá a masszából, majd a két oldalát felhajtva a szárától, a hegyéig feltekerjük. Majd szépen sorban a többit...
  7. A kis csomagocskákat tűzálló tálba helyezzük (jó szorosan), meglocsoljuk az olajos-citromos páccal, és alufóliával lefedve irány a sütő.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 20299
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 24.

Ajánló

Szőlőlevelet készen is vásárolhatunk, de én jobban szeretem a frisset. A legjobb a tavaszi levél, mert még az erezete is zsenge. Persze nyáron is készíthetjük, de ilyenkor számítsunk a kicsit szívósabb rostokra. Ehetjük hidegen, melegen, köretként halhoz vagy húshoz, de én magában szeretem csak úgy  "nassolni". Rendkívül különleges, pikáns íze van.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A török dolma családomra optimalizált változata.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...