r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltött karalábéhoz

A sóskamártáshoz

Összesen 568 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltött karalábéhoz

A sóskamártáshoz

Összesen 2275 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltött karalábéhoz

A sóskamártáshoz

Összesen 67 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    29.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1974.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    472 mg
  • Nátrium
    990 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    372.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    185 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    275 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    876 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1260 micro
Összesen 568 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    117.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    466 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7897.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1119 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    691 mg
  • Foszfor
    1889 mg
  • Nátrium
    3959 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    296 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    1491.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1542 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    742 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    1100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    682 micro
  • Kolin:
    530 mg
  • Retinol - A vitamin:
    342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3504 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5038 micro
Összesen 2275 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 67 kcal

Hozzávalók

A töltött karalábéhoz

A sóskamártáshoz

Elkészítés

A töltött karalábéhoz

  1. A gerslit (árpagyöngyöt) egy szitán keresztül, folyó vízben alaposan, többször mossuk át. Tegyük egy tálba, és öntsük rá a háromszoros mennyiségű folyadékot. Fedjük le, és 8-12 órára, de legalább egy éjszakára hagyjuk magára. Áztatás után az áztatólevet nem kell leöntenünk, feltehetjük benne főni az árpát. Ha elég ideig áztattuk, 15-20 perc alatt, lassú tűzön elkészül. Ha nem áztattuk be az árpát, akkor is elkészíthető az étel, de úgy legalább egy órán át főjön. Az árpagyöngy akkor igazán jó, ha megkóstolva jó puha, de kicsit roppanós marad.
  2. Amíg főzzük a gerslit, addig egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolaj hozzáadásával süssük aranybarna kérgűre a darált pulykahúst.
  3. Ha megfőtt a gersli, és átsült a darált pulykahús, egy nagyobb keverőtálban keverjük össze őket a finomra aprított újhagymával, kaporral, petrezselyemmel, a reszelt fokhagymával és citromhéjjal, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, üssünk hozzá egy tojást, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A karalábékat mossuk meg, a héjukat zöldséghámozóval távolítsuk el. Vízszintesen, középen vágjuk őket félbe, a belsejüket pedig karalábévájóval szedjük ki. A karalábékelyhek belsejét finoman sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg néhány csepp olívaolajjal, majd töltsük meg őket a fűszeres gerslis-pulykás töltelékkel.
  5. A megtöltött karalábékat állítsuk egy mélyebb tepsibe vagy egy szélesebb, de mély öntött vasedénybe, majd kanalazzuk melléjük a kivájt karalábédarabokat is. Öntsük alájuk a zöldségalaplevet úgy, hogy a karalábékat ne lepje el, a tetejük maradjon kint az alapléből. Tegyük őket 200 fokra előmelegített sütőbe, majd nagyjából 60 perc alatt pároljuk puhára a töltött karalábékat. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert különben szétnyílnak a karalábékelyhek.

A sóskamártáshoz

  1. Vegyük ki egy tálra a megfőtt töltött karalábékat, majd a levet a főtt karalábédarabokkal öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a sóskát, majd pár perc alatt főzzük össze. Ezután botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a simára kevert tejfölt is. Ha sűrűbbre készítenénk a mártást, keverjünk hozzá egy evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítőt. Fűszerezzük tetszés szerint.
  2. A töltött karalábékat a langyos sóskamártással tálaljuk, tetejét szórjuk meg finomra aprított karalábélevéllel vagy plusz kaporral, petrezselyemmel.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1480
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással
Hering András 182 recept

A korai nyár egyik legnépszerűbb befutója a karalábé, szóval vétek lenne kihagyni egy isteni töltött variáció elkészítését. Ebben a receptben sok zöldfűszerrel (kaporral, petrezselyemmel és karalábélevéllel), gerslivel és darált pulyahússal töltöttem meg a kivájt karalábékat, mellé pedig a karalábé húsából főztem sóskás mártást. A receptúra átdolgozásához Mautner Zsófi fűszeres rizzsel töltött karalábéreceptjéből merítettem inspirációt, ő abszolút húsmentesen, zöldfűszeres rizzsel töltötte meg a zsenge karalábékat.

Hozzávalók

A töltött karalábéhoz

A sóskamártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...