Zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
![Zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/OF/7c/toltott-karalabe-soskamartassal.jpeg?w=670&fit=crop&fm=jpeg&crop=0%2C0%2C0%2C0&h=460&mark=watermark.png&markpos=bottom-left&markpad=20&markw=&s=f97d100c9727bbf6c88003c80721f6b6)
Hozzávalók
A töltött karalábéhoz
-
4 közepes db karalábé
-
25 dkg darált pulykahús
-
2 ek olívaolaj
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 l zöldség alaplé
A sóskamártáshoz
-
15 dkg sóska
-
2 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltött karalábéhoz
-
240g karalábé48 kcal
-
63g darált pulykahús72 kcal
-
63g gersli220 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
69g újhagyma13 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
A sóskamártáshoz
-
38g sóska6 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltött karalábéhoz
-
960g karalábé192 kcal
-
250g darált pulykahús288 kcal
-
250g gersli880 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
A sóskamártáshoz
-
150g sóska23 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
57 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltött karalábéhoz
-
28.2g karalábé6 kcal
-
7.3g darált pulykahús8 kcal
-
7.3g gersli26 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
8.1g újhagyma2 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
5.3g kapor2 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
29.3g zöldség alaplé2 kcal
A sóskamártáshoz
-
4.4g sóska1 kcal
-
5.9g tejföl12 kcal
-
0.4g étkezési keményítő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 29.4 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1974.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 280 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 472 mg
-
Nátrium 990 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 19 mg
Víz
-
Összesen 372.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 385 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 185 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 275 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 876 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1260 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 117.7 g
Zsír
-
Összesen 71.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 466 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7897.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 1119 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 691 mg
-
Foszfor 1889 mg
-
Nátrium 3959 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 296 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 78 mg
Víz
-
Összesen 1491.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1542 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 742 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 1100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 682 micro
-
Kolin: 530 mg
-
Retinol - A vitamin: 342 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3504 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5038 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 43.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Elkészítés
A töltött karalábéhoz
- A gerslit (árpagyöngyöt) egy szitán keresztül, folyó vízben alaposan, többször mossuk át. Tegyük egy tálba, és öntsük rá a háromszoros mennyiségű folyadékot. Fedjük le, és 8-12 órára, de legalább egy éjszakára hagyjuk magára. Áztatás után az áztatólevet nem kell leöntenünk, feltehetjük benne főni az árpát. Ha elég ideig áztattuk, 15-20 perc alatt, lassú tűzön elkészül. Ha nem áztattuk be az árpát, akkor is elkészíthető az étel, de úgy legalább egy órán át főjön. Az árpagyöngy akkor igazán jó, ha megkóstolva jó puha, de kicsit roppanós marad.
- Amíg főzzük a gerslit, addig egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolaj hozzáadásával süssük aranybarna kérgűre a darált pulykahúst.
- Ha megfőtt a gersli, és átsült a darált pulykahús, egy nagyobb keverőtálban keverjük össze őket a finomra aprított újhagymával, kaporral, petrezselyemmel, a reszelt fokhagymával és citromhéjjal, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, üssünk hozzá egy tojást, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk.
- A karalábékat mossuk meg, a héjukat zöldséghámozóval távolítsuk el. Vízszintesen, középen vágjuk őket félbe, a belsejüket pedig karalábévájóval szedjük ki. A karalábékelyhek belsejét finoman sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg néhány csepp olívaolajjal, majd töltsük meg őket a fűszeres gerslis-pulykás töltelékkel.
- A megtöltött karalábékat állítsuk egy mélyebb tepsibe vagy egy szélesebb, de mély öntött vasedénybe, majd kanalazzuk melléjük a kivájt karalábédarabokat is. Öntsük alájuk a zöldségalaplevet úgy, hogy a karalábékat ne lepje el, a tetejük maradjon kint az alapléből. Tegyük őket 200 fokra előmelegített sütőbe, majd nagyjából 60 perc alatt pároljuk puhára a töltött karalábékat. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert különben szétnyílnak a karalábékelyhek.
A sóskamártáshoz
- Vegyük ki egy tálra a megfőtt töltött karalábékat, majd a levet a főtt karalábédarabokkal öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a sóskát, majd pár perc alatt főzzük össze. Ezután botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a simára kevert tejfölt is. Ha sűrűbbre készítenénk a mártást, keverjünk hozzá egy evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítőt. Fűszerezzük tetszés szerint.
- A töltött karalábékat a langyos sóskamártással tálaljuk, tetejét szórjuk meg finomra aprított karalábélevéllel vagy plusz kaporral, petrezselyemmel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Főzés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 60 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A korai nyár egyik legnépszerűbb befutója a karalábé, szóval vétek lenne kihagyni egy isteni töltött variáció elkészítését. Ebben a receptben sok zöldfűszerrel (kaporral, petrezselyemmel és karalábélevéllel), gerslivel és darált pulyahússal töltöttem meg a kivájt karalábékat, mellé pedig a karalábé húsából főztem sóskás mártást. A receptúra átdolgozásához Mautner Zsófi fűszeres rizzsel töltött karalábéreceptjéből merítettem inspirációt, ő abszolút húsmentesen, zöldfűszeres rizzsel töltötte meg a zsenge karalábékat.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!