Szüreti kakaspaprikás
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kakaspaprikáshoz
-
375g kakas548 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
125g burgonya72 kcal
-
23g paradicsom4 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
6 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
-
438g víz0 kcal
A szőlőfejes tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
19g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kakaspaprikáshoz
-
3000g kakas4386 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
216g hegyes erős paprika48 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
3500g víz0 kcal
A szőlőfejes tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kakaspaprikáshoz
-
29.4g kakas43 kcal
-
6.7g vöröshagyma2 kcal
-
3.1g sárgarépa1 kcal
-
3.5g fehérrépa2 kcal
-
0.4g petrezselyem0 kcal
-
9.8g burgonya6 kcal
-
1.8g paradicsom0 kcal
-
1g zöldpaprika0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
2.1g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g disznózsír3 kcal
-
34.2g víz0 kcal
A szőlőfejes tésztához
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
1.1g tojás1 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1397.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 606 mg
-
Nátrium 455 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 902.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 497 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 124 micro
-
α-karotin 1280 micro
-
β-karotin 3791 micro
-
β-crypt 95 micro
-
Likopin 579 micro
-
Lut-zea 835 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 480.7 g
Zsír
-
Összesen 357.5 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 76 g
-
Koleszterin 1919 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11181.6 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 508 mg
-
Kálcium 1061 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 1028 mg
-
Foszfor 4851 mg
-
Nátrium 3638 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 686.7 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 7223.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3975 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 595 mg
-
D vitamin: 314 micro
-
K vitamin: 941 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 164 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 948 micro
-
Kolin: 1767 mg
-
Retinol - A vitamin: 991 micro
-
α-karotin 10242 micro
-
β-karotin 30328 micro
-
β-crypt 757 micro
-
Likopin 4634 micro
-
Lut-zea 6677 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 109.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 100 micro
-
β-karotin 297 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 45 micro
-
Lut-zea 65 micro
Hozzávalók
A kakaspaprikáshoz
-
4 nagy fej vöröshagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
4 közepes db fehérrépa
-
1 kg burgonya
-
1 nagy db paradicsom
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 ek disznózsír
A szőlőfejes tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1.5 dl víz
-
1 kávéskanál só
Elkészítés
A kakaspaprikáshoz
- A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst.
- Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit.
- Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal.
- Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret.
- További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat.
- A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot.
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 46089
- Feltöltés dátuma: 2011. október 11.
Ajánló
Forrón, tejföllel kínáljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül. A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült. A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.