Szilvalekvárral töltött levendulás kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
33g rétesliszt121 kcal
-
1g méz2 kcal
-
8g tej5 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
31 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g citruspor0 kcal
-
3 kcal
-
7 kcal
A töltelékhez
-
21g aszalt szilva50 kcal
-
21g szilvalekvár32 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tetejére
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
4 kcal
-
2g barna cukor6 kcal
-
0g levendula0 kcal
Összesen
596
kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
400g rétesliszt1456 kcal
-
7g méz21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g gyümölcscukor368 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
10g citruspor0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
30g levendulaszirup85 kcal
A töltelékhez
-
250g aszalt szilva600 kcal
-
250g szilvalekvár388 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tetejére
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
15g levendulaszirup42 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
0g levendula0 kcal
Összesen
7120
kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
21.3g finomliszt78 kcal
-
17g rétesliszt62 kcal
-
0.3g méz1 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
8.5g habtejszín25 kcal
-
6.4g tejföl13 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
4.3g gyümölcscukor16 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g citruspor0 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
1.3g levendulaszirup4 kcal
A töltelékhez
-
10.7g aszalt szilva26 kcal
-
10.7g szilvalekvár17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tetejére
-
1.7g tojásfehérje1 kcal
-
0.6g levendulaszirup2 kcal
-
0.9g barna cukor3 kcal
-
0g levendula0 kcal
Összesen
305
kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 47.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
596
kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130 g
Zsír
-
Összesen 240.2 g
-
Telített zsírsav 138 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1247 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3742.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 363 mg
-
Kálcium 792 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 359 mg
-
Foszfor 1776 mg
-
Nátrium 413 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1123.4 g
-
Cukor 266 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 570.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2097 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 173 micro
-
K vitamin: 170 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 584 micro
-
Kolin: 690 mg
-
Retinol - A vitamin: 1962 micro
-
α-karotin 158 micro
-
β-karotin 1415 micro
-
β-crypt 252 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1219 micro
Összesen
7120
kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
305
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 teáskanál méz
-
1 dl tej
-
2 dl habtejszín
-
1.5 dl tejföl
-
1 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
10 dkg gyümölcscukor
-
1 csipet só
-
1 ek vanília kivonat
-
1 ek citruspor
-
3 dkg friss élesztő
-
2 ek levendulaszirup
A töltelékhez
-
25 dkg aszalt szilva
-
25 dkg szilvalekvár
A tetejére
-
1 db tojásfehérje
-
1 ek levendulaszirup
-
2 ek barna cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel, belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük, kenyérsütő üstjébe töltjük, majd utána öntjük az összes folyadékot, aztán pedig a szilárd anyagokat. Megdagasztjuk, langyos helyen kelesztjük egy órát.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, három részre osztjuk (három közepes kalács lesz belőle), majd azokat is 3 részre osztjuk.
- Minden darab tésztát kinyújtunk kb. 40x10 cm-es téglalappá. Az alsó szélére kb 1 cm széles és vastag szilvalekvár csíkot húzunk kanállal, a tésztát feltekerjük. Három tekervényből fonatot készítünk, melye közepes kuglófformába (vagy kerek sütőformába) fektetünk úgy, hogy a két végét össze lehessen fonni.
- A tésztát lekenjük a maradék tojásfehérje és levendulaszirup keverékével. Barnacukrot és levendulavirágot szórunk rá.
- 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 35-40 perc alatt megsütjük.
- Rácsra téve, hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x3
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1743
- Feltöltés dátuma: 2012. december 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Évi néni
1830 recept
A karácsonyi előkészületek idején ez az íz igazán tetszetős. A szilvalekvárt egészen fiatal korm óta imádom. Kamaszlányként napi fél kilót megettem. Anyámnak előre köszöntek a piacon a lekvárárusok. Azóta persze én készítem és hál' istennek, örökítettem a finnyás gyerekmben is ezt a rajongást. Mivel nyár végén tetemes szilvalekvár készletet halmoztam fel, így szerencsére van mihez nyúlnom a tél derekán. Néhány kollégámat leptem meg evvel a finomsággal. Gabi kolléganőm még aznap felhívott, hogy vacsorára degeszre ették magukat a kalácsból és nagyon ízlett nekik. Ezért szeretek én sütni-főzni. Legnagyobb elismerés, ha másoknak örömet szerezhetek egy-egy kis szösszenetemmel.