r
Nosalty Logó

Szilvagombóc torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Szilvagombóc torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Összesen 1457 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Összesen 11640 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Összesen 290 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    72.9 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1003.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    180.9 g
  • Cukor
    131 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    390 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    456 micro
  • β-crypt
    86 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    414 micro
Összesen 1457 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.9 g

Zsír

  • Összesen
    583.5 g
  • Telített zsírsav
    289 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    150 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2780 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8028.5 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    1642 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1122 mg
  • Foszfor
    3408 mg
  • Nátrium
    1520 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1446.8 g
  • Cukor
    1046 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    1650.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3463 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    496 micro
  • K vitamin:
    393 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    1607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3121 micro
  • α-karotin
    364 micro
  • β-karotin
    3646 micro
  • β-crypt
    687 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3310 micro
Összesen 11640 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 290 kcal

Hozzávalók

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Elkészítés

A csokoládés piskótához

  1. Előző napi teendők: elkészítjük a csokis piskótamasszát.
  2. Egy 35 x 25 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kenjük.
  3. 170 fokon kb 10 perc alatt megsütjük. Tűpróba, ne száradjon ki!
  4. 1-1 folpackkon kinyújtjuk a 3 db marcipánt úgy, hogy 3 db 35 x 8 cm-es csíkot kapjunk.
  5. A vajkrémet a porcukorral habosra keverjük.
  6. Elkészítjük az öntetet: minden hozzávalót egy lábasba teszünk, pár percig kis lángon forraljuk (2-3 perc).
  7. A csokis piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és kivágunk belőle 2 db 35 x 5 cm-es csíkot.
  8. A piskótacsíkok bőrös tetejét leheletvékonyan lekenjük a vajkrémmel.
  9. Vajkrémes felükkel lefelé a két csík piskótát, két marcipáncsík közepére igazítjuk. (A harmadik marcipáncsík várakozik.)
  10. A szirupos öntettel lekenjük a két piskótacsík felületét. Meghintjük 1-1 kk őrölt fahéjjal.
  11. Mindkét csík szélén szorosan sorbarakjuk az aszalt szilvát úgy, hogy ne legyen rés közöttük. Szorosan feltekerjük a csíkokat, hogy a piskóta sehol se látszódjék ki. Félkör alakúra formázzuk a tekercseket, hogy majd a tortaforma közepébe beleférjenek.
  12. A harmadik marcipáncsíkot is sorbarakjuk aszalt szilvával és szintén szorosan feltekerjük. (Ebbe nem kell más, csak a szilva.)
  13. Ebből is félkört képezünk, és a másik két csíkkal együtt egy tányéron a fagyasztóba tesszük másnapig.
  14. Másnapi teendők: elkészítjük a sacher tésztát. Az olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét, alaposan kikeverjük, majd félretesszük.
  15. A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.
  16. Csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét. Lazán beleforgatjuk a csokis masszába, majd így járunk el a sütőporral elkevert liszttel is.
  17. Egy kapcsos tortaforma alját papírral kibélelünk, és beleöntjük a tésztát.
  18. Az előmelegített sütőbe toljuk és kb 60 percig, tűpróbáig sütjük! Nem légkeveréssel!
  19. Hozzáfoghatunk a krémhez: a szilvát megmossuk, kimagozzuk, kockára vágjuk. Egy lábasba beletesszük a szilvavelő hozzávalóit. Tűzre tesszük, de vigyázzunk, ne főjjön szét!
  20. A 0,8 dl vízben kikeverjük a pudingport, és ezzel sűrítjük be a szilvát. Félretesszük hűlni.
  21. Az 1 dl vízben éppen felforraljuk a zselatint, majd félretesszük.
  22. Vízgőz fölött felolvasztjuk a 35 dkg tortabevonó csokoládét, és hozzáadunk kb 5 ek olajat, hogy bevonóképes legyen.
  23. Elővesszük a hűtőből a lefagyasztott marcipántekercseket, a csokoládéba mártjuk, rácsra tesszük. Ügyeljünk, hogy mindenütt takarja el a csoki. A maradék csokit félretesszük (még kell!).
  24. A tejszínt kemény habbá verjük és kiveszünk belőle annyit, hogy majd körbe tudjuk kenni vele a tortát, és a torta szélét csillagcsővel körbe díszíthessük. Amit a díszítéshez teszünk félre, abba tesszük a fél cs habfixet.
  25. A többi tejszínt lazán a szilvavelőhöz forgatjuk - nem baj, ha darabos a szilva! - és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a zselatint.
  26. Megkezdhetjük a tortánk összeállítását, amihez kell a habos szilvakrém, és a díszítéshez félretett tejszínhab, a kétfelé vágott sacher tészta és a két piskótával bélelt, csokival áthúzott marcipán tekercs.
  27. A csatos tortaforma aljára tesszük a sacher tészta alját. Rákanalazzuk a szilvás krém felét.
  28. A krém közepébe helyezzük körben az összeillesztett tekercseket. Rásimítjuk a szilvás krém másik felét. Beborítjuk a tortalap másik felével.
  29. Vízfürdőn felmelegítjük a félretett csokimázat, és leöntjük a torta tetejét. (A maradékot máskor felhasználhatjuk.)
  30. 2-3 órára lehűtjük, majd elővesszük és a díszítésre szánt tejszínhabbal körbekenjük a tortát, majd csillagcsővel a szélét körbedíszítjük.
  31. A csak marcipánba tekert, csokiba mártott tekercsekből meleg vizes késsel vékony szeleteket vágunk, és a levelek segítségével a kép alapján díszítünk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 20788
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 15.

Ajánló

Akinek sok a szabad ideje, akinek nem sok, de szeret sütni, aki nagyon jól érzi magát a konyhában, azoknak a szakács társaimnak ajánlom. A hozzávalók árát körülbelül adtam meg.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvagombóc torta
Olaszné Anci 191 recept

A Miele főzőiskola honlapján találtam ezt a receptet. Nagyon beleszerettem, bár rengeteg gondom volt vele. Először vissza kellett osztanom a hozzávalókat, mert 6 db torta összes anyagszükséglete volt egyben megadva. Mivel a "hidegen meg melegen felvertek" cukrászati tananyag, ezért nem akartam nagyon belemenni a részletekbe, nehogy elvesszek bennük. Így azt tudom mondani, hogy elkészítettem ezt a tortát a főzőiskola receptjének egy-egy pontja segítségével, kiegészítve az én ötleteimmel, hogy mit-mivel tudok helyettesíteni és mit nem, a lényeg, hogy előző nap 1 órát, másnap legalább négyet dolgoztam vele, de megszületett! Lehet, hogy egy cukrász szakember jót mosolyog ezen a 4-5 órán, nem baj, mert én olyan jókedvvel és vasakarattal dolgoztam, és ez lett a nem egészen tökéletes eredmény. Mozgósítottam a családom minden elérhető tagját a torta kóstolásához, egyáltalán nem haragudtak meg érte!

Hozzávalók

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...