Szilvagombóc torta
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A csokoládés piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3 kcal
Az összeállításhoz
-
56g marcipán260 kcal
-
63g aszalt szilva150 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Az öntethez
A vajkrémhez
A Sacher tésztához
-
16g vaj117 kcal
-
14g porcukor53 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
16g csokoládé89 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
16g finomliszt59 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A szilvavelőhöz
A sűrítéshez
-
10g víz0 kcal
-
19 kcal
Az összeállításhoz és a díszítéshez
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A csokoládés piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
23 kcal
Az összeállításhoz
-
450g marcipán2079 kcal
-
500g aszalt szilva1200 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Az öntethez
A vajkrémhez
A Sacher tésztához
-
130g vaj932 kcal
-
110g porcukor426 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
130g csokoládé710 kcal
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
A szilvavelőhöz
A sűrítéshez
-
80g víz0 kcal
-
152 kcal
Az összeállításhoz és a díszítéshez
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A csokoládés piskótához
-
4.1g tojás5 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor1 kcal
Az összeállításhoz
-
11.2g marcipán52 kcal
-
12.4g aszalt szilva30 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Az öntethez
A vajkrémhez
A Sacher tésztához
-
3.2g vaj23 kcal
-
2.7g porcukor11 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
3.2g csokoládé18 kcal
-
6g tojásfehérje3 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A szilvavelőhöz
A sűrítéshez
-
2g víz0 kcal
-
4 kcal
Az összeállításhoz és a díszítéshez
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 72.9 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1003.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 205 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 140 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 180.9 g
-
Cukor 131 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 206.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 433 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 62 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 390 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 456 micro
-
β-crypt 86 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 414 micro
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 173.9 g
Zsír
-
Összesen 583.5 g
-
Telített zsírsav 289 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 150 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 2780 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8028.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 244 mg
-
Kálcium 1642 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 1122 mg
-
Foszfor 3408 mg
-
Nátrium 1520 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1446.8 g
-
Cukor 1046 mg
-
Élelmi rost 98 mg
VÍZ
-
Összesen 1650.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3463 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 496 micro
-
K vitamin: 393 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 370 micro
-
Kolin: 1607 mg
-
Retinol - A vitamin: 3121 micro
-
α-karotin 364 micro
-
β-karotin 3646 micro
-
β-crypt 687 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3310 micro
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Hozzávalók
A csokoládés piskótához
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 kk sütőpor
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
Az összeállításhoz
Az öntethez
A vajkrémhez
A Sacher tésztához
-
130 g vaj
-
110 g porcukor
-
6 db tojássárgája
-
130 g csokoládé
-
6 db tojásfehérje
-
130 g finomliszt
-
2 kk sütőpor
A szilvavelőhöz
A sűrítéshez
-
0.8 dl víz
-
40 g vaníliás pudingpor
Az összeállításhoz és a díszítéshez
-
10 g zselatin
-
1 dl víz
-
5 dl habtejszín
-
0.5 csomag habfixáló
Elkészítés
A csokoládés piskótához
- Előző napi teendők: elkészítjük a csokis piskótamasszát.
- Egy 35 x 25 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kenjük.
- 170 fokon kb 10 perc alatt megsütjük. Tűpróba, ne száradjon ki!
- 1-1 folpackkon kinyújtjuk a 3 db marcipánt úgy, hogy 3 db 35 x 8 cm-es csíkot kapjunk.
- A vajkrémet a porcukorral habosra keverjük.
- Elkészítjük az öntetet: minden hozzávalót egy lábasba teszünk, pár percig kis lángon forraljuk (2-3 perc).
- A csokis piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és kivágunk belőle 2 db 35 x 5 cm-es csíkot.
- A piskótacsíkok bőrös tetejét leheletvékonyan lekenjük a vajkrémmel.
- Vajkrémes felükkel lefelé a két csík piskótát, két marcipáncsík közepére igazítjuk. (A harmadik marcipáncsík várakozik.)
- A szirupos öntettel lekenjük a két piskótacsík felületét. Meghintjük 1-1 kk őrölt fahéjjal.
- Mindkét csík szélén szorosan sorbarakjuk az aszalt szilvát úgy, hogy ne legyen rés közöttük. Szorosan feltekerjük a csíkokat, hogy a piskóta sehol se látszódjék ki. Félkör alakúra formázzuk a tekercseket, hogy majd a tortaforma közepébe beleférjenek.
- A harmadik marcipáncsíkot is sorbarakjuk aszalt szilvával és szintén szorosan feltekerjük. (Ebbe nem kell más, csak a szilva.)
- Ebből is félkört képezünk, és a másik két csíkkal együtt egy tányéron a fagyasztóba tesszük másnapig.
- Másnapi teendők: elkészítjük a sacher tésztát. Az olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét, alaposan kikeverjük, majd félretesszük.
- A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.
- Csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét. Lazán beleforgatjuk a csokis masszába, majd így járunk el a sütőporral elkevert liszttel is.
- Egy kapcsos tortaforma alját papírral kibélelünk, és beleöntjük a tésztát.
- Az előmelegített sütőbe toljuk és kb 60 percig, tűpróbáig sütjük! Nem légkeveréssel!
- Hozzáfoghatunk a krémhez: a szilvát megmossuk, kimagozzuk, kockára vágjuk. Egy lábasba beletesszük a szilvavelő hozzávalóit. Tűzre tesszük, de vigyázzunk, ne főjjön szét!
- A 0,8 dl vízben kikeverjük a pudingport, és ezzel sűrítjük be a szilvát. Félretesszük hűlni.
- Az 1 dl vízben éppen felforraljuk a zselatint, majd félretesszük.
- Vízgőz fölött felolvasztjuk a 35 dkg tortabevonó csokoládét, és hozzáadunk kb 5 ek olajat, hogy bevonóképes legyen.
- Elővesszük a hűtőből a lefagyasztott marcipántekercseket, a csokoládéba mártjuk, rácsra tesszük. Ügyeljünk, hogy mindenütt takarja el a csoki. A maradék csokit félretesszük (még kell!).
- A tejszínt kemény habbá verjük és kiveszünk belőle annyit, hogy majd körbe tudjuk kenni vele a tortát, és a torta szélét csillagcsővel körbe díszíthessük. Amit a díszítéshez teszünk félre, abba tesszük a fél cs habfixet.
- A többi tejszínt lazán a szilvavelőhöz forgatjuk - nem baj, ha darabos a szilva! - és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a zselatint.
- Megkezdhetjük a tortánk összeállítását, amihez kell a habos szilvakrém, és a díszítéshez félretett tejszínhab, a kétfelé vágott sacher tészta és a két piskótával bélelt, csokival áthúzott marcipán tekercs.
- A csatos tortaforma aljára tesszük a sacher tészta alját. Rákanalazzuk a szilvás krém felét.
- A krém közepébe helyezzük körben az összeillesztett tekercseket. Rásimítjuk a szilvás krém másik felét. Beborítjuk a tortalap másik felével.
- Vízfürdőn felmelegítjük a félretett csokimázat, és leöntjük a torta tetejét. (A maradékot máskor felhasználhatjuk.)
- 2-3 órára lehűtjük, majd elővesszük és a díszítésre szánt tejszínhabbal körbekenjük a tortát, majd csillagcsővel a szélét körbedíszítjük.
- A csak marcipánba tekert, csokiba mártott tekercsekből meleg vizes késsel vékony szeleteket vágunk, és a levelek segítségével a kép alapján díszítünk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 20733
- Feltöltés dátuma: 2012. november 15.
Ajánló
Akinek sok a szabad ideje, akinek nem sok, de szeret sütni, aki nagyon jól érzi magát a konyhában, azoknak a szakács társaimnak ajánlom. A hozzávalók árát körülbelül adtam meg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A Miele főzőiskola honlapján találtam ezt a receptet. Nagyon beleszerettem, bár rengeteg gondom volt vele. Először vissza kellett osztanom a hozzávalókat, mert 6 db torta összes anyagszükséglete volt egyben megadva. Mivel a "hidegen meg melegen felvertek" cukrászati tananyag, ezért nem akartam nagyon belemenni a részletekbe, nehogy elvesszek bennük. Így azt tudom mondani, hogy elkészítettem ezt a tortát a főzőiskola receptjének egy-egy pontja segítségével, kiegészítve az én ötleteimmel, hogy mit-mivel tudok helyettesíteni és mit nem, a lényeg, hogy előző nap 1 órát, másnap legalább négyet dolgoztam vele, de megszületett! Lehet, hogy egy cukrász szakember jót mosolyog ezen a 4-5 órán, nem baj, mert én olyan jókedvvel és vasakarattal dolgoztam, és ez lett a nem egészen tökéletes eredmény. Mozgósítottam a családom minden elérhető tagját a torta kóstolásához, egyáltalán nem haragudtak meg érte!