Szicíliai húsgombócos spagetti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Bulw
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
150g darált sertéshús273 kcal
-
250g paradicsom45 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
100g kenyér274 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
35 kcal
-
11g bolognai alap33 kcal
Összesen
1165
kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
600g darált sertéshús1092 kcal
-
1000g paradicsom180 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
400g kenyér1096 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
43g bolognai alap132 kcal
Összesen
4663
kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
21.3g darált sertéshús39 kcal
-
35.5g paradicsom6 kcal
-
2g tojás2 kcal
-
17.7g spagetti tészta66 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
14.2g kenyér39 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
1.5g bolognai alap5 kcal
Összesen
165
kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.7 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3226.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 793 mg
-
Nátrium 1880 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 162.1 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 435.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 432 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 253 micro
-
β-karotin 1124 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 437 micro
Összesen
1165
kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 251 g
Zsír
-
Összesen 114 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 558 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12905.8 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 568 mg
-
Kálcium 881 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 687 mg
-
Foszfor 3173 mg
-
Nátrium 7520 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 648.4 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 1743 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 527 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 157 mg
-
D vitamin: 148 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 98 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1730 micro
-
Kolin: 792 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 1010 micro
-
β-karotin 4497 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 1749 micro
Összesen
4663
kcal
- 9% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 458 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 267 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 160 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 913 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
165
kcal
Hozzávalók
-
60 dkg darált sertéshús
-
1 kg paradicsom
-
1 db tojás
-
500 g spagetti tészta
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 csomag bolognai alap
Elkészítés
- A darált húst, tojást, három gerezd lereszelt fokhagymát, sót, borsot, őrölt pirospaprikát,vízbe áztatott, majd kifacsart száraz kenyeret egy tálba tesszük, s fasírt állagú masszát készítünk belőle.
- Egy lábasba vizet teszünk fel főni, s amíg a víz melegszik, diónyi nagyságú gombócokat hengergetünk a kezünkkel a húsgombóc masszából. Mikor a víz felfőtt, a gombócokat beletesszük, majd fél óra alatt megfőzzük. Mikor megfőtt, a vízből kiszedjük, majd félretesszük.
- A paradicsomokat meghámozzuk (lehet forrásban lévő vízbe is mártani pár másodpercig, majd a héját lehúzni), majd félbevágjuk,a csumájukat eltávolítjuk, majd 4-5 darabba felvágjuk.
- A vöröshagyma fejeket megtisztítjuk, majd apróra feldaraboljuk.
- Egy zománcozott lábasban olajat hevítünk (lehet zsír, olívaolaj, vaj), ebben a hagymát üvegesre pároljuk.
- Mikor megpárolódott, szórunk rá pirospaprikát (lehet csípős is), s a paradicsom darabokat is beleöntjük. Egy fedővel lefedve elkezdjük párolni. Időnként keverjük meg, mert a paradicsom leéghet.
- Mikor a paradicsom már jól szétfőtt, és nincsenek benne nagyob darabok, reszelünk még bele két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele oregánót és bazsalikomot is (én szárítottat használtam).
- Egy picit még így is pároljuk, majd a megfőtt húsgombócainkat is hozzátesszük. Egy kicsit még így is forraljuk, majd a tetejére szórjuk a bolognai alapot, s ezzel kevergetés mellett besűrítjük. Óvatosan kevergessük, hogy a gombócok ne essenek szét.
- A spagettit sós vízben kifőzzük. Leszűrés után egy kevés olívaolajjal leöntjük, és megkavarjuk, így a tészta nem ragad össze.
- A tésztából egy adagot tányérra szedünk, teszünk rá a húsgombócos öntetből, s reszelt sajttal megszórjuk. A sajtot mikróban rá is lehet olvasztani (a képen lévő étel így készült).
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8743
- Feltöltés dátuma: 2012. július 25.
Ajánló
A bazsalikom és oregánó miatt a gyümölcsösebb vörösborok jöhetnek szóba, közülük is a portugieser, merlot és pinot noir fajták. A vörösborban lévő csersavak az emésztésnek amúgy is jót tesznek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bulw
5 recept
A fokhagymával óvatosabban is bánhatunk, ha valaki nem szereti annyira, de az ételben mindenképpen ez az íz dominál a többi fűszer mellett. Így egy igazi szicíliai hangulatú ételt kapunk. Én trappista sajtot használtam a megszóráshoz, de lehet parmezán vagy füstölt is. Paradicsomot ha tudunk, akkor puhát szerezzünk, nyáron könnyű dolgunk van, ha nincs idénye a paradicsomnak, akkor használjunk fél liter sűrű paradicsomlevet. Én ilyenkor azt a papírdobozosat szoktam. :)