r
Nosalty Logó

Szicíliai húsgombócos spagetti

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Bulw
Szicíliai húsgombócos spagetti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1165 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4663 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 165 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3226.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    793 mg
  • Nátrium
    1880 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    162.1 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    435.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    432 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    253 micro
  • β-karotin
    1124 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    437 micro
Összesen 1165 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    251 g

Zsír

  • Összesen
    114 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    558 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12905.8 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    568 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    687 mg
  • Foszfor
    3173 mg
  • Nátrium
    7520 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    648.4 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    1743 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    527 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    148 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    98 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1730 micro
  • Kolin:
    792 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    1010 micro
  • β-karotin
    4497 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    1749 micro
Összesen 4663 kcal
  • 9% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    458 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    267 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    160 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    913 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 165 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A darált húst, tojást, három gerezd lereszelt fokhagymát, sót, borsot, őrölt pirospaprikát,vízbe áztatott, majd kifacsart száraz kenyeret egy tálba tesszük, s fasírt állagú masszát készítünk belőle.
  2. Egy lábasba vizet teszünk fel főni, s amíg a víz melegszik, diónyi nagyságú gombócokat hengergetünk a kezünkkel a húsgombóc masszából. Mikor a víz felfőtt, a gombócokat beletesszük, majd fél óra alatt megfőzzük. Mikor megfőtt, a vízből kiszedjük, majd félretesszük.
  3. A paradicsomokat meghámozzuk (lehet forrásban lévő vízbe is mártani pár másodpercig, majd a héját lehúzni), majd félbevágjuk,a csumájukat eltávolítjuk, majd 4-5 darabba felvágjuk.
  4. A vöröshagyma fejeket megtisztítjuk, majd apróra feldaraboljuk.
  5. Egy zománcozott lábasban olajat hevítünk (lehet zsír, olívaolaj, vaj), ebben a hagymát üvegesre pároljuk.
  6. Mikor megpárolódott, szórunk rá pirospaprikát (lehet csípős is), s a paradicsom darabokat is beleöntjük. Egy fedővel lefedve elkezdjük párolni. Időnként keverjük meg, mert a paradicsom leéghet.
  7. Mikor a paradicsom már jól szétfőtt, és nincsenek benne nagyob darabok, reszelünk még bele két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele oregánót és bazsalikomot is (én szárítottat használtam).
  8. Egy picit még így is pároljuk, majd a megfőtt húsgombócainkat is hozzátesszük. Egy kicsit még így is forraljuk, majd a tetejére szórjuk a bolognai alapot, s ezzel kevergetés mellett besűrítjük. Óvatosan kevergessük, hogy a gombócok ne essenek szét.
  9. A spagettit sós vízben kifőzzük. Leszűrés után egy kevés olívaolajjal leöntjük, és megkavarjuk, így a tészta nem ragad össze.
  10. A tésztából egy adagot tányérra szedünk, teszünk rá a húsgombócos öntetből, s reszelt sajttal megszórjuk. A sajtot mikróban rá is lehet olvasztani (a képen lévő étel így készült).
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 111
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8743
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 25.

Ajánló

A bazsalikom és oregánó miatt a gyümölcsösebb vörösborok jöhetnek szóba, közülük is a portugieser, merlot és pinot noir fajták. A vörösborban lévő csersavak az emésztésnek amúgy is jót tesznek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A fokhagymával óvatosabban is bánhatunk, ha valaki nem szereti annyira, de az ételben mindenképpen ez az íz dominál a többi fűszer mellett. Így egy igazi szicíliai hangulatú ételt kapunk. Én trappista sajtot használtam a megszóráshoz, de lehet parmezán vagy füstölt is. Paradicsomot ha tudunk, akkor puhát szerezzünk, nyáron könnyű dolgunk van, ha nincs idénye a paradicsomnak, akkor használjunk fél liter sűrű paradicsomlevet. Én ilyenkor azt a papírdobozosat szoktam. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...