Szerecsendiós, zöld fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szekeres Lajosné Klári
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Spenótos szósz
-
50g spenót8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
25g tej14 kcal
Tészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
9 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
642
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Spenótos szósz
-
200g spenót33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
100g tej56 kcal
Tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
80g margarin574 kcal
-
35 kcal
-
200g tej112 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
2568
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Spenótos szósz
-
17.7g spenót3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
8.8g tej5 kcal
Tészta
-
35.4g finomliszt129 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
7.1g margarin51 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
-
17.7g tej10 kcal
-
2.2g élesztő2 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
Összesen
227
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 23.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 963.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 390 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 210 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 2156 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4580 micro
Összesen
642
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.8 g
Zsír
-
Összesen 94.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 614 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3853.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 639 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 863 mg
-
Nátrium 1920 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 346.7 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 270.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1560 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 772 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 666 micro
-
Kolin: 560 mg
-
Retinol - A vitamin: 840 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 8625 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18321 micro
Összesen
2568
kcal
- 9% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 340.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 763 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1620 micro
Összesen
227
kcal
Hozzávalók
Spenótos szósz
-
20 dkg spenót
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 ek finomliszt
-
1 dl tej
Tészta
-
40 dkg finomliszt
-
1 tk cukor
-
1 kk só
-
2 db tojássárgája
-
8 dkg margarin
-
1 teáskanál napraforgó olaj
-
2 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
Elkészítés
Spenótos szósz
- A fokhagymát olajon megfuttatjuk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk.
- Felengedjük tejjel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Belerakjuk a spenótot és botmixerrel pürésítjük.
Tészta
- A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőhöz szitáljuk a lisztet, belerakjuk a tojások sárgáját, a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát.
- Amikor összeállt a tészta akkor apránként beledolgozzuk az olajos margarint, végzetül apránként a spenótot is beledolgozzuk.
- Olajos kézzel átsimítjuk, megszórjuk liszttel a tetejét, letakarjuk konyharuhával, majd meleg helyen 30 percig kelesztjük.
- Ha megkelt akkor lazán átgyúrjuk, három cipót formázunk belőle, majd kisodorjuk és háromágú fonással összefonjuk.
- Egy kalács sütőformát kikenünk olajjal, majd kibéleljük sütőpapírral és belerakjuk a fonott kalácsot.
- A tetejét lekenjük felvert tojással, majd újra kelesztetjük 25 percig. Ezután 180°C fokos előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük.
- Langyosra hagyjuk kihűlni, mert így könnyebb felszeletelni. A húsvéti asztalra ajánlom, mutatós, és különleges.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 1
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 66
- Feltöltés dátuma: 2023. április 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Szekeres Lajosné Klári
122 recept
A húsvéti asztalra ajánlom ezt a sós kalácsot, mutatós és különleges.