Szalontüdő - pájsli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
z1
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
375g sertéstüdő319 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
40g csemegeuborka9 kcal
-
3g kapribogyó1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
25g mustár15 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
708
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1500g sertéstüdő1275 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
160g csemegeuborka38 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
100g mustár60 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
2829
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
62g sertéstüdő53 kcal
-
14.9g vöröshagyma5 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.5g napraforgó olaj31 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
6.6g csemegeuborka2 kcal
-
0.5g kapribogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.1g tejföl8 kcal
-
4.1g mustár2 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
116
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.8 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2075.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 72 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 811 mg
-
Nátrium 938 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 414.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
708
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 223.2 g
Zsír
-
Összesen 149.1 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 4859 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8301 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 312 mg
-
Kálcium 362 mg
-
Vas 286 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 3245 mg
-
Nátrium 3750 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.7 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 1657.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 41 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 212 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
2829
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 201 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 68.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
-
4 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
6 db babérlevél
-
bors ízlés szerint
-
1 dl napraforgó olaj
-
8 dkg cukor
-
1 ek kapribogyó
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 dl tejföl
-
10 dkg mustár
-
1 evőkanál finomliszt
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
- Szerintem kényelmesen ez egy két napos program. Feltéve, ha van megfelelő hűtőkapacitás. Ha nincs, akkor korán kezdjünk, mert eltart egy darabig. A tüdőt megtisztítjuk a gégétől, ha kell, és feltesszük abálni a vöröshagyma felével, a fokhagymával, sóval, egész borssal, 3 babérlevéllel.
- Közben néha megszurkáljuk, hogy menjen ki belőle a levegő.
- Ha megfőtt, kivesszük az abaléből, és kihűtjük.
- Az abalé másnapra kihűl. Szépen leülepedik. A tiszta tetejét leöntjük, a zavaros alját pedig kiöntjük.
- A hideg (puha) tüdőt felcsíkozzuk a megfelelő méretre.
- Az olajon a cukrot sötétre karamellizáljuk.
- Rádobjuk a feldarabolt hagymát, kicsit pirítjuk, majd rárakjuk a darabolt uborkát és a capribogyót.
- Felöntjük némi abalével, plusz az uborka levével, és kicsit összefőzzük.
- Botmixerrel pürésítjük.
- Az egészet visszatesszük a tűzre, beletesszük a tüdőt, a maradék babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a maradék abalével. Nem csináljuk hosszúra a levét, mert még megy bele a mustár, meg a tejföl.
- A mustárral ízesítjük, vízzel kikevert liszttel besűrítjük, kicsit rotyogtatjuk, hogy ne legyen lisztíze.
- Ha jó, akkor beletesszük a végén a kikevert tejfölt, így nem csapja ki, és szép marad a szaftja.
- Ha nem elég savanyú, lehet ízesíteni egy kis citromlével.
- Gombóccal, tejföllel tálaljuk, petrezselyemzölddel díszítjük.
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 134
- Össznézettség: 64351
- Feltöltés dátuma: 2011. február 04.
Ajánló
Valami fehérbor. Száraz. Mint mindig!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
z1
42 recept
Bár én nem eszem a belsőséget, de azért megfőzni éppen meg tudom. Meg aztán nem is a fiatalabb korosztály étele. Már az enyém sem, pedig már igencsak "öregecskedek". Igazából azért tettem fel ezt a receptet ide, mert úgy érzem, hogy sokan megijednek az elkészítésétől, pedig valójában egy rémegyszerű recept. Csak talán egy kicsit időigényes.