Szalontüdő forrázott gombóccal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
125g sertéstüdő106 kcal
-
6 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
0g ecet0 kcal
A forrázott gombóc
-
83g finomliszt303 kcal
-
34 kcal
-
17g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
1500g sertéstüdő1275 kcal
-
71 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
40g csemegeuborka9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0g ecet0 kcal
A forrázott gombóc
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
47.8g sertéstüdő41 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.3g csemegeuborka0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
6.4g tejföl13 kcal
-
0g ecet0 kcal
A forrázott gombóc
-
31.8g finomliszt116 kcal
-
1.4g mangalica zsír13 kcal
-
6.4g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.1 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 413 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 714.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 199 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 144.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 325.1 g
Zsír
-
Összesen 142.8 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 4961 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8577.3 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 630 mg
-
Kálcium 494 mg
-
Vas 296 mg
-
Magnézium 471 mg
-
Foszfor 4248 mg
-
Nátrium 2390 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 827.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1737.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 42 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 193 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
1 ek napraforgó olaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db csemegeuborka
-
3 db babérlevél
-
bors ízlés szerint
-
1 ek cukor
-
1 teáskanál mustár
-
2 dl tejföl
-
1 teáskanál ecet
A forrázott gombóc
-
100 dkg finomliszt
-
3 ek mangalica zsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- A szívet és a tüdőt kissé sós vízben megfőzzük. Lehűtjük, és csíkokra vágjuk.
- A hagymát, uborkát finomra vágjuk.
- Kevés olajon 3 ek lisztből 1 ek kristálycukorral barna rántást készítünk. A rántásba beletesszük a finomra vágott hagymát és az ecetes uborkát.
- Felöntjük a leszűrt főzőlével. Habverővel keverve kiforraljuk. Beletesszük a babérlevelet.
- Sóval, borssal ízesítjük, és átszűrjük.
- A kész mártást ízesítjük cukorral, mustárral, és belekeverjük a tejfölt.
- Beletesszük a csíkokra vágott húst, és összeforraljuk.
- Ecettel ízesítjük ízlés szerint.
- Elkészítjük a forrázott gombócot:
- A lisztet tálba tesszük, és megsózzuk.
- A zsírt felforrósítjuk, a vizet felforraljuk.
- A forró zsírt a lisztre öntjük, és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
- Vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk, és a tüdőhöz adjuk.
- Lassan forraljuk, és óvatosan kevergetjük. Ha a gombócok feljönnek, még kb. 20 percig lassan főzzük.
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 107
- Össznézettség: 51794
- Feltöltés dátuma: 2010. március 19.
Ajánló
Egytálételként kiadós, nagy munkák idejére való. Friss kenyérrel, ecettel. Gyenge gyomrúaknak és fogyókúrázóknak nem ajánlott. Igazi vidéki, paraszti étel!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Gyerekkorom kedvenc eledele a "Savanyó pejsli". Így hívta nagymamám itt a Rábaközben, és iszonyatos nagy fazékkal készítette disznóölés után. Emlékszem a nagy gombócokra és finom, savanykás levére. A húst nem szerettem benne, csak a levét a gombóccal. Néha megszaladt a tányéromba az ecet, és akkor mondta nagypapám "Merj hozzá még egy kicsit, és akkor jó lesz." A mai napig is imádom, de ma már a húst is szívesen eszem meg belőle. Kis mennyiségben nem igazán lehet készíteni. Ilyenkor ellátom vele az egész családot. Sokan zsemlegombóccal készítik, de nálunk az igazi régi, parasztos "forrázott gombóccal "kedveli mindenki.