Szabolcsi almás máktorta Szabiantól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szabian96
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
50g tojásfehérje26 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
25g mák131 kcal
-
8g kekszmorzsa31 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
19g alma9 kcal
A krémhez
-
75g tej42 kcal
-
9g finomliszt32 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
16g cukor63 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
31g habtejszín91 kcal
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
Összesen
771
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
60g kekszmorzsa251 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
150g alma70 kcal
A krémhez
-
600g tej336 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
3g vanília0 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
Összesen
6171
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
10.7g tojásfehérje6 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
5.3g mák28 kcal
-
1.6g kekszmorzsa7 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
4g alma2 kcal
A krémhez
-
16g tej9 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
3.5g cukor13 kcal
-
0.1g vanília0 kcal
-
6.7g habtejszín19 kcal
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
Összesen
164
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1200.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 548 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 336 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.1 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 220.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
771
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.7 g
Zsír
-
Összesen 248.7 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 73 g
-
Koleszterin 1036 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9601.8 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 4381 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 949 mg
-
Foszfor 2685 mg
-
Nátrium 1343 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 888.4 g
-
Cukor 690 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 1761.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 377 micro
-
Kolin: 624 mg
-
Retinol - A vitamin: 1243 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 635 micro
-
β-crypt 167 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1060 micro
Összesen
6171
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
164
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
10 db tojásfehérje
-
30 dkg cukor
A krémhez
-
6 dl tej
-
3 db tojássárgája
-
13 dkg cukor
-
2.5 dl habtejszín
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6db doboslapvastagságú, 22cm átmérőjű tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a tésztát.
- Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd folyamatos keverés közben a hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
- Összeállítás: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot teszünk és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
- A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlévelmegdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 84 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 7447
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szabian96
6 recept
20-án elmentünk Pestre, és a húgom meg akarta kóstolni a tortát, de nagyon sokan voltak, így másnap megsütöttem.