Svéd áfonyás kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 9% Zsír
A sütőforma előkészítéséhez
-
3g vaj24 kcal
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
33g joghurt20 kcal
-
17g méz51 kcal
-
4 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g áfonya29 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
0 kcal
A tetejére
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
3g cukor13 kcal
Összesen
628
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 9% Zsír
A sütőforma előkészítéséhez
-
20g vaj143 kcal
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
200g joghurt122 kcal
-
100g méz304 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g áfonya171 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0 kcal
A tetejére
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
3755
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 9% Zsír
A sütőforma előkészítéséhez
-
1.4g vaj10 kcal
A tésztához
-
33.9g finomliszt123 kcal
-
6.8g habtejszín20 kcal
-
13.6g joghurt8 kcal
-
6.8g méz21 kcal
-
1.4g friss élesztő1 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
-
0g só0 kcal
-
20.3g áfonya12 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0 kcal
A tetejére
-
2.7g tojásfehérje1 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
Összesen
254
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 386.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 113.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
628
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.4 g
Zsír
-
Összesen 134.8 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 749 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2319.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 494 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 1102 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 564.7 g
-
Cukor 166 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 681 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1180 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 451 mg
-
Retinol - A vitamin: 1151 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 342 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 792 micro
Összesen
3755
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
254
kcal
Hozzávalók
A sütőforma előkészítéséhez
-
2 dkg vaj
A tésztához
-
1 dl habtejszín
-
4 ek méz
-
2 dkg friss élesztő
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
30 dkg áfonya
A tetejére
Elkészítés
A sütőforma előkészítéséhez
- A tejszínbe belecsurgatjuk a mézet, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
- Hozzáadjuk a joghurtot, tojásokat, olvasztott vajat és az őrölt kardamom magot, majd a lisztet és a csipet sót. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, melyet 3/4 órát kelesztünk.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 50x20-25 cm-es téglalappá.
- Rászórjuk az áfonyát, a tetejét megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, és kivajazottkuglófformába fektetjük, végeit egymásba dugjuk.
- A megmaradt tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk kandiscukorral.
- 10 perc újra kelesztés után előmelegített sütőben megsütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6760
- Feltöltés dátuma: 2012. június 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Évi néni
1830 recept
Ezt készítettem a kolléganőmnek névnapi meglepetésnek, és mivel nagyon siettem, a tűzforró sütőtálból nem tudtam még kivenni a kalácsot, ezért azzal együtt szállítottam el. Így készült a fotó is.