Sültkrumpli-krémleves mustáros medvehagymapesztóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
A sültkrumpli-krémleveshez
-
125g burgonya72 kcal
-
43g fehér hagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
150g alaplé11 kcal
-
30g juhsajt113 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mustáros medvehagymapesztóhoz
-
8g medvehagyma11 kcal
-
10g repceolaj88 kcal
-
8g dió49 kcal
-
20 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
2g só0 kcal
Összesen
623
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
A sültkrumpli-krémleveshez
-
500g burgonya289 kcal
-
170g fehér hagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
600g alaplé42 kcal
-
120g juhsajt454 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mustáros medvehagymapesztóhoz
-
30g medvehagyma42 kcal
-
40g repceolaj354 kcal
-
30g dió196 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
7g só0 kcal
Összesen
2488
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
A sültkrumpli-krémleveshez
-
27.1g burgonya16 kcal
-
9.2g fehér hagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
10.9g habtejszín32 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
-
32.6g alaplé2 kcal
-
6.5g juhsajt25 kcal
-
4.3g tejföl9 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mustáros medvehagymapesztóhoz
-
1.6g medvehagyma2 kcal
-
2.2g repceolaj19 kcal
-
1.6g dió11 kcal
-
1.1g parmezán sajt4 kcal
-
0.5g mustár0 kcal
-
0.4g só0 kcal
Összesen
135
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1683.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 1277 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 165.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 226 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
623
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.2 g
Zsír
-
Összesen 200.8 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6733.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 642 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 754 mg
-
Nátrium 5110 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 660.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 905 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 886 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 216 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
2488
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 365.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 277 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
135
kcal
Hozzávalók
A sültkrumpli-krémleveshez
-
2 gerezd fokhagyma
-
200 ml habtejszín
-
3 dkg vaj
-
6 dl alaplé
-
4 ek tejföl
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A mustáros medvehagymapesztóhoz
-
30 g medvehagyma
-
1 ek mustár
-
1 tk só
Elkészítés
A sültkrumpli-krémleveshez
- A nagyobb darab burgonyákat elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokos sütőben nagyjából 60 perc alatt héjastul puhára sütjük.
- Egy főzőedényben vajat melegítünk, majd megfuttatjuk rajta a felaprított fehérhagymát és fokhagymát, üvegesre dinszteljük.
- Felöntjük a habtejszínnel és az alaplével, majd hozzáadjuk a héjából kikapart sült burgonyát is.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendiót adunk hozzá, majd további 10 percig főzzük.
- Egy botmixer segítségével a levest simára pürésítjük. Közben, ha sűrűnek tűnne, kevés vízzel, maradék alaplével vagy tejszínnel javíthatunk az állagán. Akkor lesz tökéletes, ha sima, krémes levest kapunk.
- Legvégül hozzáadjuk a krémes juhsajtot vagy a tejfölt, ha krémesebbre szeretnénk, mehet hozzá még egy kis vaj is, forraljuk tovább 5-10 percig, hogy homogenizálódjon a krémlevesünk.
- Tálaláskor a krémlevest leveses tálakba szedjük. A tetejére csepegtetünk vagy kanalazunk a mustáros medvehagymapesztónkból, de illik hozzá a reszelt sajt, további tejföl, vagy frissen aprított zöldfűszer is (például snidling vagy friss mikrozöldek is).
A mustáros medvehagymapesztóhoz
- Amíg sülnek a burgonyák, készítsük el a mustáros medvehagymapesztót! A diót (vagy a más, használni kívánt olajos magvainkat) olaj nélkül egy serpenyőben megpirítjuk. A medvehagymaleveleket hideg vízben alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd felaprítjuk. Minden hozzávalót (mustár, keménysajt, só és a lepirított olajos magvak) egy késes aprítóba teszünk, és felöntjük repceolajjal. Krémesre turmixoljuk, végül tiszta, sterilizált üvegbe tesszük. Ha nem használjuk fel az egészet, tegyük hűtőbe, ahol 1-2 hétig eláll.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3912
- Feltöltés dátuma: 2022. április 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
A sültkrumpli-krémleves ízének titka, hogy főzés helyett héjában, a sütőben sütjük meg a burgonyát, aminek sült, forró húsa a levesünkben felhasználva még intenzívebb ízt ad. Elég mindössze a sült krumpli belsejét kikanalazni és a leveshez adni, az íze megszólalásig olyan lesz, mintha friss sült krumplit falatoznánk. A házi készítésű mustáros medvehagymapesztó pedig új szintre emeli a levesünket: a tavasz hírnökeként ismert fűszernövény és a mustár kombinációja úgy működik a leveshez adva, mint a legtökéletesebb fűszeres szósz a sült krumplinkhoz.