Repceolaj

A repceolaj a repce növény magjából készül, mely sötét színű és jellegzetes aromája van. Európában a XIII. századtól állítanak elő repceolajat. A finomított repceolaj íze és illata semleges. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de salátákat és mártásokat is készítenek belőle.

Leírás

Repceolaj – receptek, leírás, tippek

A repceolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj Európában, amelyet a repce magjából sajtolnak. Enyhe, semleges íze és magas tápértéke miatt sokoldalúan használható a konyhában, a hideg salátáktól a sütés-főzésig. Kedvező zsírsav-összetétele miatt a táplálkozástudomány is előszeretettel ajánlja.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a repceolaj?

Repceolaj

A repceolaj sárgás színű, kellemesen lágy ízű olaj, amely nagy arányban tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma révén segíti a szív- és érrendszer egészségét. A korszerű eljárásokkal előállított változatok már mentesek a régebbi repcefajtákban előforduló erukasavtól, így biztonságosan fogyaszthatók.

Hogyan vásároljuk?

Repceolaj kapható finomított és hidegen sajtolt formában is. A finomított változat semlegesebb ízű, ezért ideális sütéshez és főzéshez, míg a hidegen sajtolt olaj karakteresebb ízvilágot ad salátáknak, dresszingeknek vagy mártogatósoknak. Vásárláskor érdemes az üveg színére figyelni: a sötét üveg jobban védi az olajat a fénytől.

Hogyan tároljuk?

A repceolajat hűvös, fénytől védett helyen tartsuk, jól lezárva. A hidegen sajtolt változat érzékenyebb, ezért bontás után hűtőszekrényben érdemes tárolni, hogy tovább megőrizze frissességét és értékes tápanyagtartalmát.

Mire jó a repceolaj?

A repceolaj konyhai felhasználása rendkívül széles: salátákhoz, dresszingekhez, pácokhoz és szendvicskrémekhez is kiváló, ugyanakkor magas füstpontja miatt sütéshez és főzéshez is biztonságosan használható. Egészségügyi szempontból rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint szabályozásához, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint az idegrendszer támogatásához. 100 gramm repceolaj energiatartalma körülbelül 880 kalória, és teljes egészében zsiradékból áll, ezért mértékkel, de tudatosan beillesztve az étrendbe kifejezetten hasznos.

Mi készülhet a repceolajból?

Használhatjuk sütéshez és főzéshez is, valamint salátákhoz, dresszingekhez, pácokhoz és szendvicskrémekhez is.

Még több repceolajos receptért görgess lejjebb!

884
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
100g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Repceolaj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

98.783 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm repceolaj?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok

E vitamin

17.46 mg

Kolin

0.2 mg

K vitamin

71.3 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

7.365 g

egyszeresen telített zsírsav

63.276 g

többszörösen telített zsírsav

28.142 g

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Kolin

0.2 mg

E vitamin

17.46 mg

K vitamin

71.3 µg

231 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...