Spenóttal töltött börek yufka tésztával készítve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
Yufka tészta
-
125g finomliszt455 kcal
-
2 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
1g só0 kcal
-
38g víz0 kcal
-
38g tej21 kcal
-
44 kcal
Spenótos töltelék
-
35 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
250g spenót41 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
63g feta sajt166 kcal
Tetejére
-
18 kcal
-
8g joghurt5 kcal
-
3g tej1 kcal
-
4g szezámmag20 kcal
-
0g feketekömény0 kcal
Összesen
828
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
Yufka tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
7 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
2g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
20g napraforgó olaj177 kcal
Spenótos töltelék
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
1000g spenót166 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
250g feta sajt663 kcal
Tetejére
-
71 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
10g tej6 kcal
-
14g szezámmag80 kcal
-
0g feketekömény0 kcal
Összesen
3317
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
Yufka tészta
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
0.1g instant élesztő0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
6.4g víz0 kcal
-
6.4g tej4 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
Spenótos töltelék
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
7.7g vöröshagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
42.7g spenót7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
10.7g feta sajt28 kcal
Tetejére
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
1.3g joghurt1 kcal
-
0.4g tej0 kcal
-
0.6g szezámmag3 kcal
-
0g feketekömény0 kcal
Összesen
141
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.8 g
Zsír
-
Összesen 29.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2435 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 607 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 480 mg
-
Nátrium 1078 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 295.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 924 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 872 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 425 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10130 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21981 micro
Összesen
828
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119 g
Zsír
-
Összesen 116.9 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9739.9 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 2429 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 799 mg
-
Foszfor 1920 mg
-
Nátrium 4311 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 448.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1181.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3697 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 216 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 3486 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1701 micro
-
Kolin: 249 mg
-
Retinol - A vitamin: 321 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40519 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87923 micro
Összesen
3317
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1731 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3757 micro
Összesen
141
kcal
Hozzávalók
Yufka tészta
-
500 g finomliszt
-
0.5 kávéskanál instant élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
0.5 kávéskanál só
-
150 ml víz
-
150 ml tej
Spenótos töltelék
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kg spenót
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
250 g feta sajt
Tetejére
-
1 ek napraforgó olaj
-
2 ek joghurt
-
1 ek tej
-
2 ek szezámmag
-
feketekömény ízlés szerint
Elkészítés
Yufka tészta
- A szárított élesztőt, cukrot a meleg vízhez adjuk, kicsit megkeverjük.
- Adjuk hozzá a fennmaradó hozzávalókat, és gyúrjuk jól össze, hogy rugalmas legyen a tészta.
- Egy konyharuhával takarjuk le a tésztát, és hagyjuk pihenni 30 percig. Vékonyan, ecset segítségével kenjük le olajjal.
- Addig elkészítjük a tölteléket.
Spenótos töltelék
- Apró kockára vágjuk föl a hagymát és a fokhagymát, majd pár percig süssük őket napraforgó olajban.
- Adjuk hozzá a spenótot, és addig keverjük, amíg össze nem esik. (Fagyasztott spenót esetében főzzük el a folyadékot.)
- Fűszerezzük a tölteléket sóval, borssal és chilivel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Rámorzsoljuk a feta sajtot. Sózásnál vegyük figyelembe, hogy a sajt is tartalmaz sót.
- Osszuk a tésztát 8 részre, és formáljunk golyókat. Kb. 30 percig pihentessük. (Tipp: Kicsi konyha esetében 16 darab golyót formázzunk, mert nem igényel nagy helyet a tészta kinyújtása.)
- Mindegyik golyót sodrófával nagyobb kör alakra kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük napraforgó olajjal, és tovább nyújtjuk.
- Nagyon hasonló a tésztája, mint a rétesnek, így kézzel is jól ki lehet húzogatni. Annyira, hogy szinte már átlátni rajta.
- Majd középen kettévágjuk. Az elvágott szélét végigrakjuk a töltelékkel, és föltekerjük. Majd egy csiga formát alkottunk. Olajjal kikent formába helyezzük.
- A többi tésztát is így dolgozzuk föl, és folyamatosan a csiga köré tekerjük a tésztákat.
- A végén vékonyan megolajozzuk a tetejét, és még 2 evőkanál joghurt és kevés tej keverékével megkenjük.
- Megszórjuk szezámmaggal és fekete köménnyel.
- 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig, ameddig a kívánt színt eléri.
- Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 7543
- Feltöltés dátuma: 2018. február 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Éva házias konyhája
159 recept
Megint egy olyan étel, aminek szinte nem lehet abbahagyni az evését. Kívül ropogós, belül, az élesztő hatására, puha a tészta, nem szárad ki. Na, és a magok a tetején. Kicsit csípős, fűszeres ízvilága van a tölteléknek. Szerintem nem kell tovább részleteznem, milyen ízélményeket élünk át, miközben étkezünk. Egy török receptoldalon fedeztem föl ezt a receptet. A tölteléket már kicsit fűszeresebb ízre átformáltam, de azért az eredeti recepthez is hű maradtam.