Spaghetti al Ragú di Carne
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g darált marhahús178 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
1 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
21 kcal
-
56g csirke alaplé4 kcal
-
13g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
13g vörösbor11 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
Összesen
794
kcal
- 12% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g darált marhahús1420 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
5 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
168 kcal
-
450g csirke alaplé32 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1000g spagetti tészta3710 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
Összesen
6334
kcal
- 12% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
26.7g darált marhahús38 kcal
-
2.1g sárgarépa1 kcal
-
1.1g halványító zeller0 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
18.7g passzírozott paradicsom4 kcal
-
12g csirke alaplé1 kcal
-
2.7g tej1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
26.7g spagetti tészta99 kcal
-
2.7g vörösbor2 kcal
-
2.3g olívaolaj20 kcal
Összesen
168
kcal
- 12% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.1 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1559.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 538 mg
-
Nátrium 697 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 224.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 976 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 12158 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
794
kcal
- 12% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 361 g
Zsír
-
Összesen 159.9 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12473.4 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 962 mg
-
Kálcium 571 mg
-
Vas 67 mg
-
Magnézium 918 mg
-
Foszfor 4305 mg
-
Nátrium 5579 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 816.3 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1793.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 756 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 43 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 93 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 144 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2552 micro
-
Kolin: 1121 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 7811 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 97266 micro
-
Lut-zea 645 micro
Összesen
6334
kcal
- 12% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 333.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 209 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2598 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
168
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 közepes szár halványító zeller
-
2 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 dl tej
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 dl olívaolaj
Elkészítés
- Elsőként a tisztított sárgarépát, majd a szárzellert vágjuk apró (kb. 3 mm) kockákra. A vöröshagymát vágjuk finomra.
- Hevítsünk egy lábasban olívaolajat, majd kezdjük a zeller, illetőleg a sárgarépa pirításával a készítést. Ezeknek több idő kell, mint a hagymának ahhoz, hogy megpuhuljanak, ezért adjuk a hagymát csak később az alaphoz.
- Ha a sofritto (az olasz zöldségalap elnevezése) megpuhult, hozzáadhatjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá zúzott fokhagymát, majd pirítsuk le a húst, amíg a kiengedett leve el nem fő. Ekkor öntsük fel vörösborral, keverjük el, majd adjuk hozzá a paradicsomot és az alaplevet.
- Lassú tűzön főzzük, amíg a ragu besűrűsödik. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen. Ekkor öntsük hozzá a tejet, forraljuk még néhány percig, közben keverjük és kóstoljuk, ha esetleg nem elég sós, pótoljuk. A tüzet zárjuk le az edény alatt.
- A spaghettit lobogó sós vízben főzzük fogkeményre (al dente), ami azt jelenti, hogy a tészta közepe kissé roppanós, amikor leszűrjük. Tálaláskor ne kövessük el azt a hibát, hogy összekeverjük a tésztát és a ragut, főleg ha többen fogyasztják egyszerre. Ahogy mondani szokás, "az nem elegáns", ehelyett tálaljuk külön a tésztát és a ragut is, és ki-ki szedjen a tányérjára kedve szerint. Kínáljunk mellé reszelt parmigiano reggiano vagy grana padano sajtot.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3531
- Feltöltés dátuma: 2014. január 28.
Ajánló
Ha füstös ízt szeretnénk belecsempészni a ragunkba, abban az esetben 20 dkg felkockázott kolozsvári szalonnát pirítsunk, majd azon kezdjük a sofritto készítését.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
A story nem különösen bonyolult. Bolognai mód az olaszok szótárában nem létezik. A "Ragú di Carne" elnevezés takarja a húsos ragura való utalást, azonban ez húsfajtánként, illetve tartományonként változik. A vadhúsoktól a szárnyasokig, a sertéstől a marháig, paradicsomos vagy világos raguk számtalan verziója létezik Itáliában, az én receptem mindössze egy a sok közül, ami viszont biztos: ezt az összeállítást olaszok is főzik.