r
Nosalty Logó

Sörös vadraguleves burgonyagombóccal

Jolimami
Sörös vadraguleves burgonyagombóccal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

249
Kalória
18.1g
Fehérje
16.9g
Szénhidrát
10.9g
Zsír
183.9g
Víz
89.7g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Összesen 249 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Összesen 1979 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Összesen 97 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    183.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    1161 micro
  • β-karotin
    2771 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 249 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    145 g

Zsír

  • Összesen
    87.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3321.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    458 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    1767 mg
  • Nátrium
    670 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.2 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    1470.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2502 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    302 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    9284 micro
  • β-karotin
    22169 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    954 micro
Összesen 1979 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    455 micro
  • β-karotin
    1087 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 97 kcal

Elkészítés

Leves

  1. Alapos mosás után felkockázzuk kb. 2 centis darabokra a vadhúst. A zsiradék felén fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 3 liter forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tárkonyt, szegfűborsot, a megtört borókabogyót. Forrás után lefedjük, és minimum 2,5 órán át gyöngyözve főzzük, mint a húslevest. A főzési idő vége felé beledobjuk a szeletekre vágott gombát.
  2. Amíg fő a hús, bőven van időnk elkészíteni a burgonyagombócot és a rántást:
  3. Héjában megfőzzük a burgonyát. Hámozzuk, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük a felvert kis tojást, a sót és annyi lisztet, amennyit felvesz a gyúrható állag eléréséig, végül a kiskanálnyi zsírt. Vizes kézzel apró, cseresznye-méretű gombóckákat formázunk.
  4. A zsír másik felén gyakori kevergetéssel barnára pirítjuk a karikára vágott répákat. Fontos, hogy a répa valóban piruljon, szinte karamellizálódjon a zsiradékban. Megszórjuk a liszttel, és alacsonyabb hőfokon tovább pirítgatjuk, hogy a liszt is barnuljon.
  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, beletesszük a gombóckákat és a rántást. Pár percig hagyjuk, hadd rotyogjanak együtt. Végül beleöntjük a tejszínt és a sört, ami fel fog habzani és ezzel elveszti az alkoholtartalmát, marad a pikáns, finoman kesernyés komlóíz.
  6. Citromgerezdekkel tálaljuk, így mindenki az ízlése szerint savanyíthatja a levesét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 180 p

Diákkorom ritka luxusa volt a Kispipa étteremben akkoriban 17 ft-ért kapható tárkonyos vadraguleves. Kellően bohémak voltunk, a sört a leves előtt (közben és utána) iszogattuk. Egyszer nagyon forró volt a leves, sörünkkel hűtöttük, és meglepően finom lett az eredmény. Mára a sör felhasználása az alább olvasható módon letisztult. 30 éve kísérletezem a rafinált régi íz megalkotásával, ez még nem ugyanaz, de már nagyon hasonlít az eredetire. Bonyolultnak tűnik, de alig több macera, mint egy klasszikus  "húsleves májgombóccal" kombó. Javaslom a fűszerlabda használatát, ezzel elkerülhető, hogy a tányérban úszkáljanak a borsdarabkák. Ha nincs, teatojás is megteszi.

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...