Sörös vadraguleves burgonyagombóccal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Jolimami
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
sörös
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leves
-
63g szarvashús75 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
19g gomba4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
38g barna sör16 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
Burgonyagombóc
-
15g burgonya9 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
0g só0 kcal
Rántás
-
38g sárgarépa14 kcal
-
19g fehérrépa12 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
Összesen
249
kcal
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leves
-
500g szarvashús600 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
300g barna sör129 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
Burgonyagombóc
-
120g burgonya69 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0g só0 kcal
Rántás
-
300g sárgarépa109 kcal
-
150g fehérrépa96 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
Összesen
1979
kcal
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leves
-
24.5g szarvashús29 kcal
-
0.7g sertészsír7 kcal
-
7.4g gomba2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
8.3g citrom1 kcal
-
14.7g barna sör6 kcal
-
9.8g főzőtejszín13 kcal
Burgonyagombóc
-
5.9g burgonya3 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0.7g sertészsír7 kcal
-
0g só0 kcal
Rántás
-
14.7g sárgarépa5 kcal
-
7.4g fehérrépa5 kcal
-
0.7g sertészsír7 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
Összesen
97
kcal
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 183.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 1161 micro
-
β-karotin 2771 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
249
kcal
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 145 g
Zsír
-
Összesen 87.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3321.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 458 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 280 mg
-
Foszfor 1767 mg
-
Nátrium 670 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.2 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1470.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2502 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 32 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 264 micro
-
Kolin: 302 mg
-
Retinol - A vitamin: 267 micro
-
α-karotin 9284 micro
-
β-karotin 22169 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 954 micro
Összesen
1979
kcal
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 455 micro
-
β-karotin 1087 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
97
kcal
Hozzávalók
Leves
-
1 ek sertészsír
-
15 dkg gomba
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 teáskanál tárkony
-
10 db borókabogyó
-
1 teáskanál szegfűbors
-
1 db citrom
-
3 dl barna sör
-
2 dl főzőtejszín
Burgonyagombóc
-
12 dkg burgonya
-
1 csapott ek finomliszt
-
1 ek sertészsír
-
1 csipet só
Rántás
-
30 dkg sárgarépa
-
15 dkg fehérrépa
-
1 ek sertészsír
-
2 púpozott ek finomliszt
Elkészítés
Leves
- Alapos mosás után felkockázzuk kb. 2 centis darabokra a vadhúst. A zsiradék felén fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 3 liter forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tárkonyt, szegfűborsot, a megtört borókabogyót. Forrás után lefedjük, és minimum 2,5 órán át gyöngyözve főzzük, mint a húslevest. A főzési idő vége felé beledobjuk a szeletekre vágott gombát.
- Amíg fő a hús, bőven van időnk elkészíteni a burgonyagombócot és a rántást:
- Héjában megfőzzük a burgonyát. Hámozzuk, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük a felvert kis tojást, a sót és annyi lisztet, amennyit felvesz a gyúrható állag eléréséig, végül a kiskanálnyi zsírt. Vizes kézzel apró, cseresznye-méretű gombóckákat formázunk.
- A zsír másik felén gyakori kevergetéssel barnára pirítjuk a karikára vágott répákat. Fontos, hogy a répa valóban piruljon, szinte karamellizálódjon a zsiradékban. Megszórjuk a liszttel, és alacsonyabb hőfokon tovább pirítgatjuk, hogy a liszt is barnuljon.
- Amikor a hús teljesen megpuhult, beletesszük a gombóckákat és a rántást. Pár percig hagyjuk, hadd rotyogjanak együtt. Végül beleöntjük a tejszínt és a sört, ami fel fog habzani és ezzel elveszti az alkoholtartalmát, marad a pikáns, finoman kesernyés komlóíz.
- Citromgerezdekkel tálaljuk, így mindenki az ízlése szerint savanyíthatja a levesét.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 4870
- Feltöltés dátuma: 2014. november 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Jolimami
45 recept
Diákkorom ritka luxusa volt a Kispipa étteremben akkoriban 17 ft-ért kapható tárkonyos vadraguleves. Kellően bohémak voltunk, a sört a leves előtt (közben és utána) iszogattuk. Egyszer nagyon forró volt a leves, sörünkkel hűtöttük, és meglepően finom lett az eredmény. Mára a sör felhasználása az alább olvasható módon letisztult. 30 éve kísérletezem a rafinált régi íz megalkotásával, ez még nem ugyanaz, de már nagyon hasonlít az eredetire. Bonyolultnak tűnik, de alig több macera, mint egy klasszikus "húsleves májgombóccal" kombó. Javaslom a fűszerlabda használatát, ezzel elkerülhető, hogy a tányérban úszkáljanak a borsdarabkák. Ha nincs, teatojás is megteszi.