r
Nosalty Logó

Somlói galuska Katharosz konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Somlói galuska Katharosz konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Összesen 926 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Összesen 7412 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Összesen 200 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    299 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    959.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.9 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    147.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 926 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.9 g

Zsír

  • Összesen
    262.4 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    63 g
  • Koleszterin
    2395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7676.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    275 mg
  • Kálcium
    2009 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    949 mg
  • Foszfor
    2851 mg
  • Nátrium
    1513 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1047.4 g
  • Cukor
    699 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    1180.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1491 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    522 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    1822 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1477 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3044 micro
Összesen 7412 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
  2. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk.
  3. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük -de csak óvatosan-, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal 180 fokon légkeveréses sütőben 165 fokon 15-18 percig sütjük (vigyázzunk, nehogy kiszáradjon).
  4. A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, és beleszórjuk a mazsolát. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesítjük.
  5. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük, így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  6. Összeállítás: A diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit a sziruppal meg a rummal meglocsolunk. Egyharmad krémet rákenünk, dióval megszórjuk. A világos piskótalap kerül a tetejére, a maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük. Végül kakaóport szitálunk a tetejére, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben, majd a rummal ízesítjük.
  8. Tálalás: a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk. Nagyon kiadós, vendégváráshoz is kitűnő!
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x22
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 192
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 40858
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Somlói galuska Katharosz konyhájából
Katharosz 499 recept

Ez egy régi kedvenc nálunk, igaz egy kicsit macerás az elkészítése, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény csodás lesz.

Hozzávalók

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

A szóráshoz

Az öntethez és a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...