Somlói galuska Katharosz konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
55g tojás69 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
5g dió33 kcal
-
6 kcal
A sziruphoz
A krémhez
A szóráshoz
-
8g dió49 kcal
-
17 kcal
Az öntethez és a tetejére
-
19g étcsokoládé102 kcal
-
19g víz0 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
13g rum29 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
Összesen
926
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
440g tojás554 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
40g dió262 kcal
-
46 kcal
A sziruphoz
A krémhez
-
220g tojás277 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
113g vaníliás pudingpor429 kcal
-
1000g tej560 kcal
A szóráshoz
-
60g dió392 kcal
-
137 kcal
Az öntethez és a tetejére
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
150g víz0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
100g rum231 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Összesen
7412
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
11.8g tojás15 kcal
-
5.4g cukor21 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
1.1g dió7 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A sziruphoz
A krémhez
-
5.9g tojás7 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
12 kcal
-
26.9g tej15 kcal
A szóráshoz
-
1.6g dió11 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
Az öntethez és a tetejére
-
4g étcsokoládé22 kcal
-
4g víz0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
2.7g rum6 kcal
-
5.4g habtejszín16 kcal
Összesen
200
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.2 g
Zsír
-
Összesen 32.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 299 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 959.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 356 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.9 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 147.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 185 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 381 micro
Összesen
926
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 169.9 g
Zsír
-
Összesen 262.4 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 63 g
-
Koleszterin 2395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7676.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 275 mg
-
Kálcium 2009 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 949 mg
-
Foszfor 2851 mg
-
Nátrium 1513 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1047.4 g
-
Cukor 699 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1180.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1491 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 522 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 462 micro
-
Kolin: 1822 mg
-
Retinol - A vitamin: 1477 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 171 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3044 micro
Összesen
7412
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
200
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
8 db tojás
-
20 dkg cukor
-
20 dkg finomliszt
-
4 dkg dió
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A sziruphoz
A krémhez
-
4 db tojás
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2.5 csomag vaníliás pudingpor
-
1 l tej
A szóráshoz
-
6 dkg dió
-
6 dkg cukrozatlan kakaópor
Az öntethez és a tetejére
-
15 dkg étcsokoládé
-
1.5 dl víz
-
5 dkg cukor
-
1 dl rum
-
2 dl habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
- A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk.
- A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük -de csak óvatosan-, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal 180 fokon légkeveréses sütőben 165 fokon 15-18 percig sütjük (vigyázzunk, nehogy kiszáradjon).
- A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, és beleszórjuk a mazsolát. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesítjük.
- A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük, így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
- Összeállítás: A diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit a sziruppal meg a rummal meglocsolunk. Egyharmad krémet rákenünk, dióval megszórjuk. A világos piskótalap kerül a tetejére, a maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük. Végül kakaóport szitálunk a tetejére, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben, majd a rummal ízesítjük.
- Tálalás: a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk. Nagyon kiadós, vendégváráshoz is kitűnő!
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 39x22
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 192
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 40886
- Feltöltés dátuma: 2013. január 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Katharosz
499 recept
Ez egy régi kedvenc nálunk, igaz egy kicsit macerás az elkészítése, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény csodás lesz.