Sokfűszeres házi ketchup
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A paradicsomhoz
-
500g paradicsom90 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
0g citromsav0 kcal
-
6g dzsemfix18 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
A fűszerezéshez
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
Összesen
319
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A paradicsomhoz
-
2000g paradicsom360 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0g citromsav0 kcal
-
25g dzsemfix73 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
A fűszerezéshez
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
Összesen
1277
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A paradicsomhoz
-
93.4g paradicsom17 kcal
-
35 kcal
-
0g citromsav0 kcal
-
1.2g dzsemfix3 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
A fűszerezéshez
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
Összesen
60
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 474.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 505 micro
-
β-karotin 2245 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 615 micro
Összesen
319
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 89.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1280.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 223 mg
-
Foszfor 497 mg
-
Nátrium 327 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.4 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1896.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 840 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 277 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 163 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2020 micro
-
β-karotin 8981 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 51460 micro
-
Lut-zea 2462 micro
Összesen
1277
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 94 micro
-
β-karotin 419 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2402 micro
-
Lut-zea 115 micro
Összesen
60
kcal
Hozzávalók
A paradicsomhoz
-
2 kg paradicsom
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 kávéskanál citromsav
-
1 csomag dzsemfix
A fűszerezéshez
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
1 teáskanál borsikafű
-
1 késhegynyi fahéj
-
1 teáskanál bazsalikom
-
1 teáskanál rozmaring
-
1 teáskanál oregánó
-
1 teáskanál szegfűbors
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
A paradicsomhoz
- Mossuk ki a befőttes üvegeket, és csepegtessük le őket papírtörlőn.
- Mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk fel legalább négy szeletre.
- Tegyük fel főni, és kb.fél órát főzzük, hogy jól megpuhuljon, és jól lehessen passzírozni. Lassú tűzön, és vigyázzunk, h ne kapjon oda az alja, mert irtó macerás utána elsúrolni az edényt...
- Ha kész, passzírozzuk át. Ha nehéz passzírozni, botmixerrel kissé mixeljük meg.
- A homogén, átpasszírozott levet tegyük oda főni a fűszerekkel, ne túl erős lángra. A fokhagymát átnyomhatjuk, de egészben is maradhat. A fehéjjal csínján bánjunk, mert túl édes lesz tőle, csak egy késhegynyit tegyünk bele. A többiből mehet egy teáskanállal. A szegfűbors különösen finom fűszerezést kölcsönöz neki, azt ne sajnáljuk, akár egészben is, és benne is maradhat az üvegekben.
- Miközben fő, folyamatosan kóstoljuk, hátha kell még bele valamilyen fűszer.
- Egy órát főzzük forrástól számítva közepes lángon, nehogy leégjen. Egy óra elteltével beleszórjuk a citromsavat, majd a dzsemfixet, lassan, mert összecsomósodik. Ettől lesz szép sűrű.
- 3 perc rotyogtatás után levesszük a tűzről, és az üvegekbe töltjük. Aki biztosra akar menni, az tegyen celofánt is az üvegekre, két réteget, és a 2 réteg közé (nem a ketchupra!) tegyen egy késhegynyi szalicilt. Feliratozzuk, dátumozzuk, majd dicsekvésképpen a szomszédnak is adunk belőle.
- Receptkönyvben: 126
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 14634
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 25.
Ajánló
Nyugodtan kísérletezzünk a fűszerekkel. Saját tapasztalatom szerint a tárkony és a fehér bors nem passzol hozzá. Aki erőset akar főzni, tegyen bele őrölt chilit vagy erős pirospaprikát. Nagyon jól kiegészíti a bolognait vagy a tojásrántottát, de csak önmagában, egy csomag tésztát nyakon öntve vele sem rossz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
Sok-sok receptet átnéztem az interneten, mire megalkottam belőle a sajátomat. Mára már bevált, sok kiló paradicsom lelte miatta végzetét.