Sertéssült pirított darával és meggymártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
Sertéssült
-
250g sertéscomb455 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
11g sertészsír101 kcal
Pirított dara
Meggymártás
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
Összesen
1245
kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
Sertéssült
-
1000g sertéscomb1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
Pirított dara
-
200g búzadara720 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
Meggymártás
-
1400g meggybefőtt1008 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
160g tejföl317 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
Összesen
4986
kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
Sertéssült
-
28.2g sertéscomb51 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
1.3g sertészsír11 kcal
Pirított dara
-
5.6g búzadara20 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.1g víz0 kcal
Meggymártás
-
39.4g meggybefőtt28 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4.5g tejföl9 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
Összesen
139
kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.2 g
Zsír
-
Összesen 52.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1109.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 665 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 353.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
1245
kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 240.7 g
Zsír
-
Összesen 209.2 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 767 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4439 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 369 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 341 mg
-
Foszfor 2659 mg
-
Nátrium 807 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 506.9 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1415 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 249 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 226 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 762 mg
-
Retinol - A vitamin: 244 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
4986
kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 125 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
139
kcal
Hozzávalók
Sertéssült
-
1000 g sertéscomb
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 ek sertészsír
Pirított dara
-
3 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
500 ml víz
Meggymártás
-
5 ek cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
fahéj ízlés szerint
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
8 ek tejföl
-
5 ek finomliszt
Elkészítés
Sertéssült
- A sertéscombot előkészítjük a felhasználáshoz. Minden oldalát sózzuk, a fűszerekkel bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, alá némi zsírt kanalazunk, mellé a négy részre vágott vöröshagymát tesszük.
- Előmelegített, 150 fokos sütőben, alufóliával vagy a tepsi fedelével lefedve 180 perc alatt készre sütjük. Ha a tepsi fedelét használjuk, ügyeljünk, mert a sertéscomb sütés közben összeugrik, magasabb lesz, ez a fedőt felnyomhatja, több levegő jut a tepsibe, így a comb nem tud megfelelően párolódni.
- Ha a sertéssült elkészült, kihűtjük, szép szeleteket vágunk belőle.
Pirított dara
- A búzadarát egy lábosban az olajon kezdjük pirítani. Hozzáadjuk a sót. Addig pirítjuk, amíg kellően barna színt kap. Ez 11 perc ekkora mennyiség mellett. Ezalatt folyamatosan kevergetjük, másként leégne.
- Ha átpirult a dara, kétszeres mennyiségű vízzel öntjük fel, és folyamatosan keverjük 7 percen keresztül. Ha a dara átfőtt, fedőt teszünk a lábasra, és néha megkeverjük. Amire kihűl, a dara morzsáira válik.
Meggymártás
- A meggybefőttet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a fűszereket, majd felforraljuk.
- A lisztet alaposan kikeverjük a tejföllel, majd a meggy levéből keverünk hozzá 2 merőkanállal. A habarást a forró meggyhez adjuk, és alaposan elkeverjük, majd újraforraljuk.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 180 perc
- Receptkönyvben: 254
- Tegnapi nézettség: 104
- 7 napos nézettség: 741
- Össznézettség: 131807
- Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NapsütötteVidékünkön
174 recept
A menzáról jól ismert fogás, ami sokak kedvence. A meggybefőtt súlya a levével együtt értendő. Ha friss meggyből készítjük a mártást, annyi vízzel öntjük fel a főzéskor, amennyi épp ellepi. A dara készítésénél ügyeljünk arra, hogy a lehető legjobban barnítsuk meg a szemeket, csak így fog morzsáira válni. Sertéscombból válasszuk azt, amiből majd a legszebb szeleteket tudjuk vágni.