r
Nosalty Logó

Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal

márti1218
Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

vetrece

krumpligombóc

  • 1 kg burgonya (én fehér burgonyát használok, mert az lisztesebb állagú)
  • 1 ek sertészsír (púpozott)
  • 40 dkg finomliszt (annyi liszt kell, hogy összeálljon a tészta, és formázható legyen, a mennyiség a burgonyától függ)
  • ízlés szerint
928
Kalória
51.4g
Fehérje
95.7g
Szénhidrát
36.4g
Zsír
370.9g
Víz
214.1g
Koleszterin
6.2g
Élelmi rost
4.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

vetrece

krumpligombóc

Összesen 928 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

vetrece

krumpligombóc

Összesen 4637 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

vetrece

krumpligombóc

Összesen 150 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1105.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    370.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    236 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 928 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    257 g

Zsír

  • Összesen
    182.1 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1070 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5526.1 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    446 mg
  • Kálcium
    521 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    517 mg
  • Foszfor
    3061 mg
  • Nátrium
    900 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    478.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1854.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    407 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    37 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    186 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    366 micro
  • Kolin:
    1179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    400 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    663 micro
Összesen 4637 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    60.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 150 kcal

Elkészítés

vetrece

  1. Főzzük meg a krumplit héjában, pucoljuk meg, még melegen nyomjuk át krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni.
  2. Vágjuk a szalonnát és a húst is keskeny csíkokra, süssük ki a szalonnát, tegyük rá a felaprított hagymákat, pároljuk üvegesre, tegyük rá a húst, és pirítsuk együtt pár percet. Szórjuk meg a paprikával, sóval, borssal, babérlevéllel és a citrom lehámozott héjával, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst (aki szereti, egy dl bort is tehet bele). Pároljuk puhára a húst, közben egy evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre a tejföllel, és keverjük a húshoz. Most ízesítsük a mustárral és a citrom kifacsart levével, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, és sózzuk. Forraljunk rajta egyet, és elkészült.
  3. A kihűlt krumplihoz adjunk sót, a zsírt, a tojásokat, és a liszttel gyúrjuk össze. Formázzunk kis gombócokat vagy nagyot, ki hogy szereti. Tegyünk egy lábasba vizet, sót, és ha forr, rakjuk bele a gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, még főzzük két percet, szűrjük le, és tálalhatjuk a hús mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 90 p

Gyermekkoromban ettem ezt az ételt a nagyszüleimnél, főleg disznóvágásnál készítették. A sok húsféléből lecsippentettek egy adagot (jól be kellett osztani mindent), és abból főzte a nagymamám. Olyankor sok finomság készült, de ezt különösen szerettem, a mai napig készítem, de én már marhahúsból. Erdélyi ételnek mondják, az én nagyszüleim a Dunántúlon éltek, és ők is vetrecének nevezték.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...