Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
márti1218
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
vetrece
-
160g marhacomb227 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
0 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
40g víz0 kcal
krumpligombóc
-
200g burgonya116 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
928
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
vetrece
-
800g marhacomb1136 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
200g víz0 kcal
krumpligombóc
-
1000g burgonya578 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4637
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
vetrece
-
26g marhacomb37 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
6.5g tejföl13 kcal
-
3.3g füstölt szalonna21 kcal
-
6.5g víz0 kcal
krumpligombóc
-
32.6g burgonya19 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
-
13g finomliszt47 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
150
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.4 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 214 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1105.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 612 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 370.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 236 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
928
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 257 g
Zsír
-
Összesen 182.1 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1070 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5526.1 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 446 mg
-
Kálcium 521 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 517 mg
-
Foszfor 3061 mg
-
Nátrium 900 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 478.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1854.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 407 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 37 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 186 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 69 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 1179 mg
-
Retinol - A vitamin: 400 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 663 micro
Összesen
4637
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
150
kcal
Hozzávalók
vetrece
-
80 dkg marhacomb
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek mustár
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 evőkanál finomliszt
-
2 dl tejföl
-
10 dkg füstölt szalonna
krumpligombóc
-
2 db tojás
-
40 dkg finomliszt (annyi liszt kell, hogy összeálljon a tészta, és formázható legyen, a mennyiség a burgonyától függ)
-
só ízlés szerint
Elkészítés
vetrece
- Főzzük meg a krumplit héjában, pucoljuk meg, még melegen nyomjuk át krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk a szalonnát és a húst is keskeny csíkokra, süssük ki a szalonnát, tegyük rá a felaprított hagymákat, pároljuk üvegesre, tegyük rá a húst, és pirítsuk együtt pár percet. Szórjuk meg a paprikával, sóval, borssal, babérlevéllel és a citrom lehámozott héjával, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst (aki szereti, egy dl bort is tehet bele). Pároljuk puhára a húst, közben egy evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre a tejföllel, és keverjük a húshoz. Most ízesítsük a mustárral és a citrom kifacsart levével, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, és sózzuk. Forraljunk rajta egyet, és elkészült.
- A kihűlt krumplihoz adjunk sót, a zsírt, a tojásokat, és a liszttel gyúrjuk össze. Formázzunk kis gombócokat vagy nagyot, ki hogy szereti. Tegyünk egy lábasba vizet, sót, és ha forr, rakjuk bele a gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, még főzzük két percet, szűrjük le, és tálalhatjuk a hús mellé.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 99
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7294
- Feltöltés dátuma: 2017. november 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
márti1218
72 recept
Gyermekkoromban ettem ezt az ételt a nagyszüleimnél, főleg disznóvágásnál készítették. A sok húsféléből lecsippentettek egy adagot (jól be kellett osztani mindent), és abból főzte a nagymamám. Olyankor sok finomság készült, de ezt különösen szerettem, a mai napig készítem, de én már marhahúsból. Erdélyi ételnek mondják, az én nagyszüleim a Dunántúlon éltek, és ők is vetrecének nevezték.