Marhacomb

A marhacomb tulajdonképpen a marha hátsó lábainak felső, izmos része. Bontáskor ez a következő részekre oszlik: fehérpecsenye, hosszú felsál, gömbölyű felsál. Mindhárom húsféle első osztályú pecsenyehús. A marhacomb részei leginkább párolva és sütve finomak.
A marhacomb általában soványabb húsrész, kevesebb zsírral, de sok izomrosttal, ezért főleg hosszabb, lassú főzési technikát igénylő fogásokban finom, hiszen idő kell hozzá, hogy puha és omlós legyen.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A marhacomb a marha hátsó lábának része. A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat.
A marhacomb különböző részeit általában hentesnél és piacon is meg tudjuk venni, de kisebb választékban szuper- és hipermarketekben is találkozhatunk vele. Ha lehet, részesítsük előnyben a helyi vagy ismert forrásból származó húst. Előnyt élveznek a minősített bio- vagy szabadtartású termékek, ha fontos számodra az állatok jólléte és a fenntarthatóság. A marhacombot 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg fagyasztóban akár egy évig eláll.
A marhacomb sovány hús, amely alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, mint más marhahúsrészek, például a szegy vagy a borda. Kiváló vas-, cink-, B-vitamin- és szelénforrás, melyek fontosak az egészséges szervezet számára.
A marhacombot pörkölthöz vagy tokányhoz tudjuk felhasználni, és hosszú főzési idővel a rostosabb részek is omlósak lesznek. Kevésbé zsíros hamburgerek vagy fasírtok is készülhetnek belőle, ha darált formában használjuk fel.
Készülhet belőle fahéjas-aszaltbarackos marharagu, békebeli hentes tokány és vietnámi pho leves is.
Még több marhacombos receptért görgess lejjebb!
A marhacombot az év bármely időszakában megtaláljuk a hentesüzletekben, de akár nagyobb élelmiszerboltokban is.
A marhacombot 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg fagyasztóban akár egy évig eláll.
fehérjetartalom
21.59 g
zsírtartalom
61004.812 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.19 g
Foszfor
211 mg
Nátrium
62 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.721 g
Kolin
87.4 mg
Niacin - B3 vitamin
6.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
fehérje
21.59 g
Zsír
telített zsírsav
2 g
egyszeresen telített zsírsav
2.503 g
többszörösen telített zsírsav
0.309 g
koleszterin
61 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
2.53 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
211 mg
Nátrium
62 mg
Cink
3.94 mg
Réz
0.134 mg
Mangán
0.019 mg
Szelén
32.3 µg
szénhidrát
víz
72.19 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.073 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.204 mg
Niacin - B3 vitamin
6.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
Folát
6 µg
Kolin
87.4 mg
E vitamin
0.08 mg
B12 vitamin
4.34 µg
B6 vitamin
0.721 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyMai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
Nagyon jól érzi magát a zsálya hátul a kertben, na én meg jól megtéptem. :o) Az allrecipes oldalon találtam ezt a receptet, és mindenki ódákat zengett róla. Nekem meg azért tetszett ...
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!