Savanyú vetrece burgonyanudlival
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Joss Beaumont
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A savanyú vetrecéhez
-
100g marhacomb142 kcal
-
10g füstölt szalonna66 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
47 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
14g citrom2 kcal
A burgonyanudlihoz
-
83g burgonya48 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
10g vaj72 kcal
A nyújtáshoz
-
5g finomliszt18 kcal
Összesen
577
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A savanyú vetrecéhez
-
600g marhacomb852 kcal
-
60g füstölt szalonna393 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
85g citrom13 kcal
A burgonyanudlihoz
-
500g burgonya289 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g vaj430 kcal
A nyújtáshoz
-
30g finomliszt109 kcal
Összesen
3465
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A savanyú vetrecéhez
-
27.9g marhacomb40 kcal
-
2.8g füstölt szalonna18 kcal
-
7.9g vöröshagyma3 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
9.3g fehérbor8 kcal
-
9.3g tejföl18 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
0.1g mustár0 kcal
-
4g citrom1 kcal
A burgonyanudlihoz
-
23.3g burgonya13 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
A nyújtáshoz
-
1.4g finomliszt5 kcal
Összesen
161
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.9 g
Zsír
-
Összesen 34.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 905.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 352 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 223.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
577
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 173.7 g
Zsír
-
Összesen 205.4 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 1027 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5432 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 443 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 334 mg
-
Foszfor 2115 mg
-
Nátrium 2208 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 192.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1342.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 816 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 220 micro
-
Kolin: 938 mg
-
Retinol - A vitamin: 801 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 569 micro
Összesen
3465
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
161
kcal
Hozzávalók
A savanyú vetrecéhez
-
6 dkg füstölt szalonna
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 ek napraforgó olaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 kk só
-
1 db babérlevél
-
2 dl fehérbor
-
2 dl tejföl
-
1 kk mustár
-
0.5 db citrom
A burgonyanudlihoz
A nyújtáshoz
-
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A savanyú vetrecéhez
- A húst a rostjaira merõlegesen kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastagságban csíkokra vágjuk. A szalonnát ennél vékonyabb csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
- Az olajat lábasban megforrósítjuk, a szalonnát rádobjuk, és kiolvasztjuk. Ekkor szórjuk bele a vöröshagymát, üvegesre sütjük.
- A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, közben a zúzott fokhagymával ízesítjük.
- A tűzrõl lehúzva a pirospaprikával színezzük, megsózzuk, 2,5 deci vizet öntünk alá. A babérlevelet beledobjuk, megborsozzuk, a bor felével ízesítjük, és kis lángon, lefedve bõ 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk.
- A tejfölt a maradék borral és a liszttel simára keverjük, egy keveset a hús pároló levébõl belemerünk, majd a vetrecéhez öntjük. 1-2 percig forraljuk, eközben a leve mártásszerűen besűrűsödik.
- Végül a mustárral, a citrom kifacsart levével - esetleg reszelt héjával is - kellemesen pikánsra ízesítjük.
- Burgonyanudli készítése:
- Burgonyanudli illik köretnek hozzá, amit azalatt készítünk el, amíg a hús puhul. A burgonyát héjában, sós vízben megfõzzük, még melegen meghámozzuk és áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
- Ezután a liszttel meg a tojásokkal, csipetnyit sózva összegyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagra ellapítjuk.
- Elõször kb. 3 centis csíkokra vágjuk, amiket 1 centi vastagon földarabolunk.
- Az így kapott kis nudlikat egy kicsit megsodorjuk, majd bõ, forrásban lévõ, enyhén sós vízben kifõzzük.
- Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd az olvasztott vajon átforgatjuk.
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 43404
- Feltöltés dátuma: 2009. október 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Joss Beaumont
9 recept
Erdélyi étel, először étteremben ettem, utána megpróbáltam megkeresni a receptet különböző szakácskönyvekben. Nem volt egyszerű megtalálni. Nem sokan ismerik, pedig nagyon finom.